Drie jonge UM-talenten krijgen NWO-beurs voor promotieonderzoek
Drie studenten van de Universiteit Maastricht hebben de NWO Onderzoekstalentbeurs ontvangen: Miriam Heynckes, Shanice Janssens en Eveline Vandewal - alledrie researchmasterstudent Cognitive and Clinical Neuroscience aan de Faculty of Psychology and Neuroscience. De beurs is speciaal bedoeld om uitmuntende studenten de gelegenheid te geven promotieonderzoek te verrichten.
Miriam Heynckes gaat onder begeleiding van prof. dr. Elia Formisano onderzoek doen naar de verwerking van ritmische informatie (geluiden) door de hersenen. Onze hersenen zijn erg gevoelig voor ritmische informatie. Als wij bij voorbeeld naar muziek luisteren, wordt de activiteit van hersencellen “meegesleept” zodat de muziek en de activiteit van de hersencellen hetzelfde ritme delen. Binnen ditzelfde ritme kunnen we echter ook aandacht geven aan één van meerdere instrumenten die op hetzelfde ritme spelen, zoals je op een drukke party kan kiezen aan welke stem je aandacht geeft. Dit project onderzoekt met hoge-resolutie fMRI hoe aandacht uit meeslepende ritmes de belangrijkste informatie extraheert.

Shanice Janssens gaat zich onder begeleiding van prof. dr. Alexander Sack bezighouden met de communicatie tussen verschillende hersengebieden op het gebied van aandacht. Door onze aandacht te richten op specifieke locaties in de omgeving zorgen onze hersenen ervoor dat we niet overprikkeld raken. Verschillende hersengebieden moeten hiervoor op een complexe manier met elkaar communiceren, en dat gaat ook weleens mis: bijvoorbeeld na hersenletsel of bij het – al dan niet gezond – ouder worden. Shanice gaat met innovatieve neurowetenschappelijke methodes onderzoeken hoe deze communicatie werkt. De resultaten kunnen o.a. gebruikt worden voor het ontwikkelen van nieuwe behandelingen tegen aandachtsproblemen.

Eveline Vandewal wordt in het project begeleid door prof. dr. Arno Riedl en onderzoek doen naar cognitieve en affectieve processen die zich afspelen tijdens strategisch redeneren. Strategische situaties zijn situaties waarin ons welzijn niet alleen afhangt van onze eigen beslissingen, maar ook van de beslissingen van anderen. In dit soort situaties is het belangrijk om ons in te leven in anderen, om zo hun beslissingen te kunnen voorspellen en de beste beslissing voor onszelf te kunnen nemen. Dit redeneerproces, dat ook wel strategisch redeneren wordt genoemd, wordt tot op heden nog niet goed begrepen. In dit project zullen economische, psychologische, en neurowetenschappelijke onderzoeksmethoden worden gecombineerd om meer inzicht te krijgen in de cognitieve en affectieve processen die zich afspelen tijdens het strategisch redeneren.

NWO Onderzoekstalent
Onderzoekstalent biedt uitmuntende studenten binnen de maatschappij- en gedragswetenschappen de gelegenheid om promotieonderzoek te doen. In de ronde van 2017 zijn 68 uitgewerkte voorstellen ingediend, waarvan 28 toegekend. In totaal was in deze ronde 6,25 miljoen euro beschikbaar.
Lees ook
-
Waar recht en popcultuur samenkomen: een creatieve omgeving om te ontdekken
Van hip-hop tot Victor Hugo, van historische fictie tot klassieke films: wat hebben deze dingen gemeen met het bestuderen van het recht, denk je misschien? Op de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Maastricht onderzoekt een groeiende groep onderzoekers en studenten precies dat...
-
Vernieuwend onderwijs in personen- en familierecht
Dankzij de Stimuleringsregeling Open en online onderwijs van SURF, konden Gwen Noteborn (universitair docent personen- en familierecht bij Universiteit Maastricht), Claudia Hocks en Janneke Hendrix (docent HBO-Rechten bij Zuyd Hogeschool), aan de slag met hun plan om het derdejaars vak Personen- en...
-
UM op zoek naar nieuwe verhouding universiteit-verenigingen
De Universiteit Maastricht schort de relatie met studentenverenigingen Tragos en Circumflex tot nader order op. Uit gesprekken met de besturen van de verenigingen is gebleken dat gemaakte afspraken uit de Gedragscode niet zijn nagekomen. De ervaring van afgelopen jaren leert dat die afspraken...