Hoe vind (en houd) je een moreel onderzoekskompas in interdisciplinaire onderzoeksprojecten?
Iedereen heeft de verhalen gelezen over individuele gevallen van wetenschappelijk wangedrag. Maar onderzoeksprojecten worden zelden uitgevoerd door slechts één onderzoeker. Het is vaak een samenwerking tussen verschillende onderzoekers van verschillende disciplines en onderzoeksscholen. Dat betekent niet één, maar meer meningen over het begrip ‘goede wetenschap’. En dat zou een slechte invloed kunnen hebben op de wetenschappelijke integriteit van de het project. Het zou bijvoorbeeld kunnen leiden tot inefficiënte samenwerking, het vermijden van innovatie, ongegrond onderzoek naar integriteit en geloofwaardigheid, of zelfs conflict.
Hoe gaan interdisciplinaire wetenschappelijke samenwerkingsverbanden om met uit elkaar lopende ideeën over wetenschappelijke integriteit, en met de (misschien zelfs wel conflict veroorzakende) verschillen?
Dr. Bart Penders - Assistant Professor Metamedica aan de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences - hoopt antwoorden te vinden op deze vragen in zijn onderzoeksproject Integrity in Interdisciplinaire Onderzoekscoördinaties. Zijn doel: 'het documenteren van de morele posities die diverse groepen wetenschappers innemen en hoe deze in de praktijk worden overbrugd, om vervolgens een moreel-wetenschappelijke topografie te schetsen'. Voor zijn onderzoek krijgt Penders €150.000,- van ZonMW (een nationale financieringsorganisatie voor gezondheidsonderzoek en -ontwikkeling). Samen met een team gaat hij diepgaand kwalitatief onderzoek verrichten onder drie onderzoeksgroepen die gekenmerkt worden door samenwerkende werkwijzen en interdisciplinaire context, te weten de Academie van Verloskunde, de KOALA Birth Cohort en de Nederlandse Academie voor Voedingswetenschappen.
Lees ook
-
Nederlandse Onderwijspremie voor UM-project Study Smart
Het interfacultaire onderwijsinnovatieproject Study Smart van Universiteit Maastricht (UM) is één van de drie winnaars van de Nederlandse Onderwijspremie 2025. Dat is dinsdag bekend gemaakt tijdens het Comenius festival in Den Haag.
-
Universiteitsbibliotheek Randwyck en de rivier van kennis
Monique Notermans en Meike Kerkhofs-Welkenhuizen zagen de visie achter een moderne bibliotheek tot leven komen.
-
Betere kwaliteit van leven binnen de ouderenzorg
Hilde Verbeek (CAPHRI) geeft onderwijs en ontwikkelt nieuwe woonvormen als alternatief voor verpleeghuiszorg.