Nieuws

  • Wetenschappers FHML in de prijzen

    Twee talentvolle jonge onderzoekers van de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences (FHML) aan de Universiteit Maastricht zijn in de prijzen gevallen. Kim Kampen krijgt de KNAW Early Career Award en Floor van den Brand heeft de Catharina Pijls Proefschriftprijs gewonnen.

    Placeholder DRUPAL_do NOT touch
  • Tabaksontmoediging pas effectief vanaf €12,- per pakje sigaretten

    Alleen bij een forse verhoging van de accijns op tabak zullen genoeg sigarettenrokers stoppen om de doelen uit het Nationaal Preventieakkoord te behalen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht (UM) naar de gevoeligheid van mensen die shag of sigaretten roken op prijsveranderingen.

    Smoking
  • De laptop laat horen wat jouw hersenen willen zeggen

    Wetenschappers van de Universiteit Maastricht zijn erin geslaagd om iemand via een laptop het woord te laten horen waaraan zij precies op dat moment dacht. Het betekent een belangrijke stap in het onderzoek dat tot doel heeft om mensen met ernstige spraakstoornissen te laten communiceren.

    Placeholder DRUPAL_do NOT touch
  • Minuscule blauwe kern in het brein helpt om alzheimer al heel vroeg aan te tonen

    Een minuscuul gebiedje in de hersenen kan helpen om al in een heel vroeg stadium een verhoogd risico op het ontstaan van de ziekte van Alzheimer aan te tonen, ontdekten wetenschappers van Universiteit Maastricht. Het gaat om de locus coeruleus of blauwe kern, diep in de hersenstam verstopt, en enkel...

    Placeholder DRUPAL_do NOT touch
  • NWO Rubicon beurs voor twee UM-onderzoekers

    Twee UM-onderzoekers hebben een Rubicon-beurs ontvangen van wetenschapsfinancier NWO. Deze beurs geeft veelbelovende startende wetenschappers de mogelijkheid om internationale onderzoekservaring op te doen.

    NWO logo
  • Grensoverschrijdend onderzoekscentrum moet begrip van microbioom vergroten

    Wetenschappers uit het Belgisch-Duits-Nederlandse grensgebied gaan intensief samenwerken om meer inzicht te krijgen in de werking van het zogenoemde microbioom, de biljoenen bacteriën, virussen, schimmels en andere microben in en op ons lichaam. Om die stap kracht bij te zetten lanceren de...

    Placeholder DRUPAL_do NOT touch
  • Ron Heeren gekozen als nieuw lid KNAW

    De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft prof. dr. Ron Heeren gekozen als lid. Heeren is universiteitshoogleraar Moleculaire Beeldvorming aan de Universiteit Maastricht (UM) en wetenschappelijk directeur van het MultiModal Molecular Imaging institute (M4I).

    Placeholder DRUPAL_do NOT touch