Symposium over patiëntveiligheid bij grensoverschrijdende zorg

Zorg over de grens nog niet vanzelfsprekend

Internationale samenwerking in de zorg is, zelfs in grensregio’s, niet vanzelfsprekend. Dat blijkt uit een recent onderzoek van de Universiteit Maastricht en de Uniklinik RWTH Aachen. Binnen het SafePAT-project werden zorgprofessionals (artsen, verpleegkundigen en ambulancemedewerkers) uit de Euregio Maas-Rijn gevraagd naar hun ervaring met internationale overdracht van patiënten. Slechts een minderheid (30%) heeft weleens te maken met internationale overdracht. Ze lopen bovendien tegen allerlei praktische problemen aan, zoals cultuurverschillen, taalbarrières en verschillen in de organisatie van zorg. Ook vooroordelen en hiërarchische verschillen kunnen een rol spelen in moeizame samenwerking, bijvoorbeeld bij overdracht van patiënten. 

Verschillen
Uit interviews met artsen, verpleegkundigen, ambulancemedewerkers en patiënten kwam naar voren dat internationale samenwerking wordt gehinderd door verschillen in taal, cultuur en systeem. Zo kunnen dit soort samenwerkingen gepaard gaan met grote hoeveelheden administratief werk voor verzekeraars. Ook hiërarchische verschillen en negatieve attitudes of vooroordelen spelen een rol bij de moeizame samenwerking. Dit kan leiden tot risico’s voor patiëntveiligheid, bijvoorbeeld doordat niet duidelijk is wie op welk moment de verantwoordelijk draagt voor de patiënt.

Voordelen
Toch kan internationale samenwerking grote voordelen hebben. Patiënten hoeven minder ver te reizen voor gespecialiseerde behandelingen en kunnen vlak over de grens soms sneller geholpen worden. Voor zorgprofessionals dient de samenwerking bovendien als mogelijkheid zich verder te specialiseren. Zij kunnen hun expertise vaker inzetten door het grotere aantal patiënten.

Symposium
Op 24 oktober van 12.30 tot 17.00 komen zorgprofessionals en experts uit Nederland, Duitsland en België samen om de resultaten van het onderzoek te bespreken tijdens een symposium in het AIXTRA/CT² - Center for Teaching and Training (Forckenbeckstraße 71) te Aken. Juist in een grensregio met grote ziekenhuizen in Aken, Luik, Genk en Maastricht is het belangrijk om te investeren in internationale samenwerkingen in de zorg. Momenteel ontwikkelen de projectvertegenwoordigers van Maastricht, Aken, Luik, Hasselt, Heerlen en Genk een training om zorgprofessionals voor te bereiden en te ondersteunen in samenwerking met collega’s in het buitenland.

Meer weten over dit onderzoeksproject of aanmelden voor het symposium? Kijk op www.safepat.eu/events voor aanvullende informatie of neem contact op via info@safepat.eu.

Lees ook

  • Ter ere van de uitreiking van de VNVA Els Borstprijs voor haar oeuvre, organiseert prof. dr. Marlies Bongers op 1 oktober het symposium “menstruatie in ROOD op de agenda”.

  • 1 tot 3% van de vrouwen die zwanger wil worden krijgt te maken met herhaalde miskramen. Voor meer dan 50% van deze vrouwen wordt er tot nu toe geen oorzaak gevonden. Nieuw onderzoek aan de UM en het MUMC+ laat zien dat wellicht Natural Killer cellen van het immuunsysteem betrokken zijn. Die hebben...

  • De Europese commissie heeft 23 miljoen euro toegekend voor het opzetten van een nieuw platform voor drug repurposing: het toepassen van reeds bestaande geneesmiddelen bij andere ziekten dan waarvoor ze ooit ontwikkeld zijn. Startsein is een congres in Maastricht op 2 september.