ZonMw subsidieert dementieonderzoek Universiteit Maastricht

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht hebben, als hoofdaanvrager van een landelijk consortium voor dementie risico reductie (Nederlands Dementie Preventie Initiatief (NDPI)) bericht gekregen dat zij ruim 3 miljoen euro ontvangen van ZonMw. Hiermee gaan zij de komende vier jaar, met 11 partners uit de wetenschap, onderwijs, zorg en maatschappij, werken aan een hersengezond Nederland. De subsidie is onderdeel van de Nationale Dementie Strategie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Grote impact dementie
Eén op de vijf Nederlanders krijgt een vorm van dementie. De ziekte is nog steeds niet te genezen of adequaat te voorkomen, en heeft een grote impact op de levenskwaliteit. Uiteindelijk overlijden mensen aan dementie. Het is na kanker en hart- en vaatziekten de meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland.

Onderzoeksprogramma Dementie
Voor een doorbraak in de bestrijding van dementie én de zorg voor mensen met dementie, werken onderzoekers daarom intensief samen. Zij doen dit onder andere binnen het tienjarige Onderzoeksprogramma Dementie (OPD) van ZonMw. Ook zorgverleners, onderwijsinstituten, ervaringsdeskundigen, kennisinstituten en bedrijfsleven maken deel uit van deze consortia (samenwerkingsverbanden). Via het onderwijs bereikt nieuwe kennis snel de werkvloer. Het Onderzoeksprogramma Dementie honoreert vier consortia met elk een eigen thema en focus. Ze gaan voor het einde van het jaar van start. Een vijfde consortiumaanvraag is nog in behandeling.

Consortium Risicoreductie – Leefstijl
Het NDPI consortium binnen het thema Risicoreductie – Leefstijl wordt geleid door dr. Sebastian Köhler, Universiteit Maastricht (hoofdaanvrager) en Prof. dr. Edo Richard, Radboud UMC (projectleider) en. Zij onderzoeken hoe je mensen beter kunt bereiken met preventieve boodschappen en welke interventies effectief zijn om dementie te voorkomen bij mensen met een verhoogd risico op dementie. De onderzoekers helpen mensen met een verhoogd risico om hun leefstijl te verbeteren.

Lees ook

  • Wetenschappers van het MERLN-instituut van Universiteit Maastricht en van het Maastricht UMC+ zijn erin geslaagd om een embryostructuur van een menselijke eeneiige tweeling te kweken uit louter stamcellen, zonder een eicel of spermacel te gebruiken. Dankzij deze kweek zien wetenschappers nu voor het...

  • Wetenschappers van het Maastricht MultiModal Molecular Institute (M4I) ontwikkelden de afgelopen jaren hun ‘intelligente operatiemes’, oftewel iKnife. Het Europese subsidieprogramma Interreg Vlaanderen-Nederland heeft nu voor de verdere ontwikkeling van deze techniek ruim 2 miljoen euro beschikbaar...

  • Levende hersenen in een laboratorium en onderzoek naar internetvrijheid. Maar liefst twee wetenschappers van Universiteit Maastricht zijn dit jaar genomineerd voor de Klokhuis Wetenschapsprijs. Breng jij ook je stem uit?