Zes Vidi-beurzen voor talentvolle UM-onderzoekers

NWO heeft aan zes ervaren UM-onderzoekers een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend: prof. dr. Caroline Goukens, prof. dr. Olivier Marie en dr. Annelies Renders (allen SBE), prof.dr. Bart Rutten en dr. Judith Sluimer (beiden FHML/MUMC+), en dr. Tamar Sharon (FASoS). De laureaten kunnen met deze financiering een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en zelf een onderzoeksgroep opzetten. Met een Vidi-beurs kunnen onderzoekers tot 5 jaar onderzoek doen. De Vidi-beurzen worden jaarlijks door NWO toegekend. In totaal dienden in deze Vidi-ronde 571 onderzoekers een ontvankelijk onderzoeksproject in voor financiering. Daarvan zijn er nu 86 gehonoreerd.

De zes UM-laureaten en hun onderzoek

Caroline Goukens

Prof. dr. Caroline Goukens, SBE: ‘Ode aan de Zitbal’

Stimuleert de onbewuste knijpbeweging door middel van een stressballetje ons intellect? Eten we gezonder als we mogen plaatsnemen op een zitbal in plaats van een stoel? Dit onderzoek gaat na of onbewuste beweging onze cognitieve capaciteit kan verbeteren en ons aanzet betere beslissingen te nemen.

Meer informatie over haar onderzoek en dat van de andere twee SBE-winnaars, Annelies Renders en Olivier Marie, vindt u in dit interview. De tekst is alleen beschikbaar in het Engels.

Annelies Renders

Dr. Annelies Renders, SBE: De Economische Effecten van Accounting

Informatie is belangrijk in het dagelijks leven en daarom is informatie onderhevig aan regelgeving. Op kapitaalmarkten wordt informatie geregeld door boekhoudstandaarden. Gebruikmakend van quasi-natuurlijke experimentele settings onderzoekt dit project

  • de efficiëntie van boekhoudstandaarden
  • voorbeelden van overregulering en
  • de invloed van niet-gereguleerde informatie.
Bart Rutten

Prof.dr. Bart Rutten, FHML/MUMC+: Traumatische stress en het veerkrachtige epigenoom

De expressie van ons genetisch materiaal is gevoelig voor omgevingsfactoren, hetgeen wordt gereguleerd door epigenetische mechanismen. Met een set van unieke studies in mensen blootgesteld aan ernstige traumatische ervaringen, zal dit project ontraadselen welke epigenetische mechanismen betrokken zijn bij mentale veerkracht en kwetsbaarheid.

Tamar Sharon

Dr. Tamar Sharon, FASoS: De Googlization van gezondheid en het algemeen belang

Terwijl we het digitale tijdperk ingaan, worden bedrijven als Google en Apple belangrijke spelers in het gezondheidsonderzoek. Maar hoe verzekeren we ons ervan dat dit het publieke belang dient? Deze studie onderzoekt de impact van de “Googlization van gezondheid” op het algemeen belang en wegen om het zeker te stellen.

Judith Sluimer

Dr. Judith Sluimer, FHML/CARIM/MUMC+: Barcodes in vaatwandcellen: Detectie van nieuImatrix-producerende vaatwandcellen om het scheuren van een atherosclerotische plaque te voorkomen

De oorzaak van een hart- en of herseninfarct is het scheuren van een atherosclerotische plaque door een verstoorde aanmaak en afbraak van bindweefsel. De onderzoeker zal met transcriptomics op individueel celniveau nieuItypes bindweefsel-producerende cellen in de vaatwand detecteren en onderzoeken of deze de verstoring kunnen herstellen om klinische gevolgen te voorkomen.

Olivier Marie

Prof. dr. Olivier Marie: Misdaadpreventie tijdens de levenscyclus

Dit onderzoek beschouwt de impact van interventies bij crimineel gedrag, in drie verschillende levensfases. Fase een; bij geboorte en onder invloed van ouders. Fase twee; in de puberteit bij psychologische vergissingen. Fase drie; het matchen van een crimineel met de juiste gevangenis. Welke manier van preventie is het meest effectief?

NWO Vernieuwingsimpuls

Vidi is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen deel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO. Binnen de Vernieuwingsimpuls zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek. NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.

Lees ook

  • Nienke Verstegen, onderzoeker bij De Forensische Zorgspecialisten, heeft onderzoek gedaan naar agressie binnen de forensische zorg en impact hiervan op patiënten en medewerkers. Op 6 juli 2023 promoveert zij aan de Maastricht University met haar proefschrift ‘Hurt people hurt people. Characteristics...

  • Patiënten die vanwege een ernstige COVID-19-infectie in het ziekenhuis zijn opgenomen, vertonen naderhand geen aanwijzingen voor hersenschade door de ziekte. Dat blijkt uit een uitgebreide studie onder leiding van Universiteit Maastricht.

  • Sten van Beek

    Rillen van de kou?

    Door de Westerse leefstijl met een hoog vetgehalte in voeding in combinatie met weinig beweging, kampen steeds meer mensen in Nederland met overgewicht of zelfs obesitas. Dit zorgt voor een verhoogd risico op diabetes type II. Wat is hieraan te doen buiten een gezondere leefstijl? Het antwoord komt...

Meer nieuws