Zes Vidi beurzen voor talentvolle UM-onderzoekers

NWO heeft aan zes ervaren UM-onderzoekers een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend: prof. dr. Pamela Habibovic (FHML/MERLN), dr. Joost Lumens (FHML), dr. Ann Meulders (FPN), dr. Benedikt Poser (FPN), dr. Vera Schrauwen-Hinderling (FHML), en dr. Stephan Smeekes (SBE). De laureaten kunnen met deze financiering een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en zelf een onderzoeksgroep opzetten. Met een Vidi-beurs kunnen onderzoekers tot 5 jaar onderzoek doen. De Vidi-beurzen worden jaarlijks door NWO toegekend. In totaal dienden in deze Vidi-ronde 590 onderzoekers een ontvankelijk onderzoeksproject in voor financiering. Daarvan zijn nu 89 gehonoreerd.

De zes UM-laureaten gaan aan de slag met het volgende onderzoek:

Prof. dr. Pamela Habibovic, FHML/MERLN: Iedereen weer snel op de been
Miljoenen patiënten met verbrijzelde botten worden behandeld met eigen bot uit een ander lichaamsdeel. Dit is schaars en het oogsten ervan leidt tot complicaties. Pamela Habibovic en haar team zullen duizenden kunstmatige implantaten maken en bestuderen, om een optimale, goedkope vervanger te vinden voor patiënt-eigen bot.

Dr.ir. Joost Lumens, FHML: Virtuele vingerafdruk van het beschadigde hart
Een hartstilstand als gevolg van een hartritmestoornis wordt vaak veroorzaakt door onderkende hartspierschade. Het onderzoeksteam zal een innovatieve techniek ontwikkelen waarmee gegevens van medische beeldvorming slim worden gecombineerd met computersimulaties tot een patiënt-specifieke virtuele “vingerafdruk” van het hart. Met die informatie kunnen ritmestoornissen nauwkeurig voorspeld en door behandeling voorkomen worden.

Dr. Ann Meulders, FPN: De spreiding en hardnekkigheid van pijn-gerelateerd vermijdingsgedrag: Een wolf in schaapskleren?                                                                                                                                  
Pijngerelateerd vermijdingsgedrag is adaptief wanneer het lichamelijke schade afwendt; overmatige spreiding van gelijkaardige, veilige gedragingen wordt echter beperkend en leidt mogelijk tot chronische pijn en verminderd functioneren. Vermijdingsgedrag is ook zelfversterkend, wat de behandelingsstrategie bemoeilijkt. Dit project onderzoekt mechanismen onderliggend aan (vermindering van) (over)generalisatie en hardnekkigheid van vermijdingsgedrag ondanks angstvermindering.

Dr. Benedikt Poser, FPN: Hoeveel sneller en hoeveel beter kunnen we het menselijk brein in kaart brengen?
Het mysterie van ons brein ontrafelen is al jaren de Heilige Graal in de geneeskunde en de psychologie. Om dat ooit te bereiken, gaan Benedikt Poser en zijn team de nieuwste MRI technologieën verder ontwikkelen, zodat het mogelijk wordt de hersenstructuren en –processen met de grootste ruimtelijke en temporele precisie te meten.

Dr. Vera Schrauwen-Hinderling, FHML: A snapshot of human metabolism: novel non-invasive information by Magnetic Resonance Spectroscopy
Metabole ziekten zoals diabetes komen vaak voor, maar de onderliggende mechanismen zijn onduidelijk. Veel kennis komt voort uit dier- of celonderzoek, echter, de vertaalslag naar patiënten is lastig. Middels de ontwikkeling van nieuwe niet-invasieve imaging technieken streeft Vera Schrauwen-Hinderling ernaar om deze mechanismen in detail in mensen te kunnen bestuderen.

Dr. Stephan Smeekes, SBE: Analyse van Big Data voor Economische Tijdreeksen
In de economie worden steeds meer en complexere data verzameld over langere tijdperiodes. In dit project gaan de onderzoekers adequate methoden ontwikkelen voor correcte en betrouwbare analyses van dit soort data, waarbij nadruk ligt op methoden die de zekerheid van bevindingen en voorspellingen nauwkeurig kunnen bepalen.

Vernieuwingsimpuls
Vidi is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen deel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO. Binnen de Vernieuwingsimpuls zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek. NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.

Lees ook

  • Nienke Verstegen, onderzoeker bij De Forensische Zorgspecialisten, heeft onderzoek gedaan naar agressie binnen de forensische zorg en impact hiervan op patiënten en medewerkers. Op 6 juli 2023 promoveert zij aan de Maastricht University met haar proefschrift ‘Hurt people hurt people. Characteristics...

  • Patiënten die vanwege een ernstige COVID-19-infectie in het ziekenhuis zijn opgenomen, vertonen naderhand geen aanwijzingen voor hersenschade door de ziekte. Dat blijkt uit een uitgebreide studie onder leiding van Universiteit Maastricht.

  • Sten van Beek

    Rillen van de kou?

    Door de Westerse leefstijl met een hoog vetgehalte in voeding in combinatie met weinig beweging, kampen steeds meer mensen in Nederland met overgewicht of zelfs obesitas. Dit zorgt voor een verhoogd risico op diabetes type II. Wat is hieraan te doen buiten een gezondere leefstijl? Het antwoord komt...