Werkloosheid onder hbo’ers daalt naar niveau van voor de crisis

Afgestudeerde hbo’ers deden het in 2017 nog beter dan in 2016. De werkloosheid onder de afgestudeerden is voor het vierde jaar op rij gedaald, namelijk van 4,6 % in 2016 naar 3,2% in 2017. Daarmee is de werkloosheid ongeveer terug op het niveau van 2008, dus vóór de crisis. Vooral de sectoren onderwijs en gezondheidszorg doen het uitstekend. Afgestudeerden uit de sectoren kunst en economie hebben relatief het minst vaak een baan binnen hun eigen vakgebied. Deze resultaten worden gepresenteerd in de HBO-Monitor 2017, een jaarlijks onderzoek uitgevoerd door het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht.

Werk en opleiding
Ruim drie op de vier voltijd afgestudeerden (78%) heeft een baan in het eigen vakgebied. Dat is iets meer dan in 2016 (77%). Van de afgestudeerden uit de sectoren onderwijs en gezondheidszorg vindt zelfs negen op de tien een baan in de eigen of een verwante opleidingsrichting. Heb je een opleiding in de hoofdrichting agro en food afgerond, dan zoek je het langst naar je eerste baan. Maar ook dan vind je meestal binnen drie maanden werk (84%). Het aantal voltijd afgestudeerden dat een baan vindt op minimaal hbo-niveau is 80%, hetzelfde percentage als in 2016.Werkuren en contracten

Werkuren en contracten
Ben je recent afgestudeerd aan een hbo-opleiding, dan werk je gemiddeld 34 uur per week. 38% van alle werkenden heeft een deeltijdaanstelling. De helft van deze werkenden heeft een vaste aanstelling. In 2016 was dat iets lager. Vaste contracten komen het meest voor onder voltijd afgestudeerden uit de sector bètatechniek (52%). Mensen met een hbo-opleiding in sociale studies hebben het minst vaak een vast contract (33%), maar wel meer dan in 2016 (28%).

Salaris
Van alle afgestudeerden is het gemiddeld maandloon toegenomen ten opzichte van 2016. De sterkste toename zit bij de sociale studies, maar desondanks is het maandloon van afgestudeerden in deze sector nog steeds het laagst. Het maandloon van afgestudeerden in de bètatechniek blijft het hoogst van alle sectoren, ook al is dit het minst gestegen. Als je rekening houdt met het (gemiddeld) aantal gewerkte uren, dan blijkt het bruto uurloon het hoogst voor hbo’ers in de gezondheidzorg, namelijk € 16,20. Opvallend is dat het bruto uurloon voor afgestudeerden in het onderwijs nauwelijks is gestegen: van € 14,80 in 2016 naar € 15,00. Bètatechniek ligt daar nu iets boven (€ 15,30).

HBO-Monitor
In de HBO-Monitor 2017 staat de arbeidsmarktpositie van de hbo-afgestudeerden uit het studiejaar 2015/2016 centraal. Eind 2017, ongeveer anderhalf jaar na afstuderen, hebben bijna 24.500 van de benaderde afgestudeerden de enquête van de HBO-Monitor ingevuld. De totale respons bedroeg daarmee ruim 40%. Het gaat hierbij om studenten die afgestudeerd zijn aan een associate degree-, bachelor- of masteropleiding.

Gedetailleerde informatie is te vinden op www.hbomonitor.nl of in de kennisbank ‘Feiten en Cijfers’ op www.vereniginghogescholen.nl.

Lees ook

  • De ESG-rating, het keurmerk dat aangeeft dat bedrijven maatschappelijk verantwoord ondernemen, blijkt veelal een belofte die alleen op papier bestaat. Terwijl grote beleggers, zoals Nederlandse pensioenfondsen, er juist gebruik van maken om verantwoord te beleggen.

  • Tijdens de eerste schoolsluiting in het primair onderwijs in het schooljaar 2019/2020 ten gevolge van de COVID-19-crisis hebben leerlingen uit alle milieus vertraging in de leergroei opgelopen in vergelijking met de jaren ervoor. Bij sommige groepen leerlingen is die vertraging echter groter dan bij...

  • Hbo’ers met een migratieachtergrond hebben meer moeite om na hun afstuderen werk te vinden dan hbo’ers zonder die achtergrond. De selectieprocedures van werkgevers en discriminatie worden vaak genoemd als belangrijke oorzaken. Recent onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt...