Werkgerelateerd leren stimuleren: heel belangrijk!
Tegen het licht van maatschappelijke uitdagingen en veranderingen op de arbeidsmarkt zou een leven lang ontwikkelen voor iedereen vanzelfsprekend moeten zijn. Toch laat onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht gefinancierd door de LLO-Katalysator zien dat deelname aan werkgerelateerde cursussen sinds 2004 relatief stabiel is, en blijft steken op 53 procent.
“Het al dan niet deelnemen aan dergelijke cursussen is afhankelijk van zowel iemands eigen leerattitude, als het leerklimaat in de organisatie”, zegt onderzoeksleider Annemarie Künn. Werkenden die willen leren en geloven dit ook te kunnen, hebben een veel grotere kans om cursussen te volgen. Daarnaast zien we ook dat werknemers in organisaties die gebruik maken van ontwikkel/HR-instrumenten, zoals individuele leerrekeningen en functioneringsgesprekken, een veel grotere kans maken om cursussen te volgen.
Ook de mate waarin iemand leert door het uitvoeren van taken op het werk - ook wel informeel leren genoemd - wordt voornamelijk gedreven door iemands eigen leerattitude en het leerklimaat in de organisatie. Belangrijke aspecten van het leerklimaat van werkgevers voor informeel leren zijn de mate waarin medewerkers elkaar o.a. helpen om te leren, en elkaar open en eerlijke feedback geven. Ook coaching draagt bij aan een hogere mate van informeel leren.
Informeel leren blijft een enorm belangrijke leervorm. Van de totale werkgerelateerde leertijd heeft maar liefst 92 procent betrekking op informeel leren. Informeel leren blijkt bovendien erg bepalend voor de kennisontwikkeling van werkenden.
Naast deelname aan LLO-activiteiten, blijkt het leerklimaat in organisaties ook van belang voor het kunnen bijbenen van technologische ontwikkelingen, werktevredenheid en gepercipieerde baanverlieskansen. “Deze bevindingen zouden werkgevers moeten stimuleren om te investeren in het leerklimaat van hun organisatie”, zegt Annemarie Künn. Immers, steeds minder werknemers kunnen de technologische ontwikkelingen op het werk bijbenen. In 2024, konden slechts twee op de drie werkenden de door hen ervaren technologische ontwikkelingen goed bijbenen. Ook het tevreden houden van werknemers, is in deze tijd met ongekende arbeidstekorten erg belangrijk.
Lees ook
-
SBE-onderzoekers betrokken bij NWO-onderzoek naar de rol van de pensioensector in de duurzaamheidstransitie
SBE-hoogleraren Lisa Brüggen en Rob Bauer maken deel uit van een nationaal, door NWO gefinancierd initiatief dat onderzoekt hoe Nederlandse pensioenfondsen de overgang naar een duurzame samenleving kunnen versnellen. Het project van € 750.000 heeft als doel om pensioenbeleggingen af te stemmen op de...
-
Maastricht University erkend als topinstelling in CEO Magazine’s 2025 Green MBA Rankings
Wij zijn er trots op te kunnen delen dat Maastricht University School of Business and Economics is erkend als een topinstelling in de CEO Magazine 2025 Green MBA Rankings.
-
Discriminatie zorgt ervoor dat vrouwen minder willen werken
Recent onderzoek van wetenschappers aan de Universiteit Maastricht (UM) en de Universiteit van Aarhus in Denemarken werpt nieuw licht op de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Discriminatie zorgt er namelijk voor dat vrouwen minder uren willen werken.