Welkom in het nieuwe social media-tijdperk
Na meer dan 12 jaar aan de Universiteit Maastricht vervolgt Catalina Goanta haar carrière als universitair hoofddocent Privaatrecht en Technologie in Utrecht. Met de prestigieuze European Research Council (ERC) Starting Grant gaat ze zich nu richten op de juridische vraagstukken die voortkomen uit ‘human ads’ en influencers op sociale media. “De conversie van aandacht naar verkoop is korter dan ooit tevoren.”
De term ‘influencer’ bestaat al een tijdje. Vijf tot tien jaar geleden begonnen beroemdheden als de Kardashians voor veel merken een populaire advertentiestrategie te worden. Nu zijn het niet meer alleen beroemdheden die met hun aanwezigheid op internet geld verdienen, maar ook gewone mensen die ‘viraal gaan’ op sociale media. “Ze slagen erin om dit te doen vanwege hun charisma of sympathie,” legt Goanta uit. “Door te adverteren op sociale media zijn het zogenaamde ‘human ads’ geworden.”
Dit artikel werd eerder gepulbiceerd op de website van Studio Europa. Lees meer op de website van Studio Europa.

Lees ook
-
Frisse lucht
Kersverse hoogleraar Judith Sluimer (CARIM) vertelt over zuurstof en het hart en de frisse lucht die de academische wereld nodig heeft.
-
Özge Gökdemir en Devrim Dumludağ leggen verschillen in competitief gedrag tussen vrouwen in Nederland bloot
Wetenschappers én echtgenoten doctor Özge Gökdemir en professor Devrim Dumludağ voerden voor de Universiteit Maastricht een onderzoek uit, waarin ze de verschillen in competitief gedrag tussen vrouwen in Nederland blootlegden.
-
Open Science: wat is het nou eigenlijk?
De Universiteit Maastricht (UM) loopt voorop bij een grote cultuuromslag in de wetenschap: Open Science. De filosofie erachter streeft naar openheid over gegevens, bronnen en methodologie, om op die manier onderzoek efficiënter en duurzamer te maken en om het algemene publiek meer bij wetenschap te...