Met elkaar en voor elkaar.

Welkom bij de UM community!

Denk je wel eens ‘ik zou ergens bij willen horen’ terwijl je hier aan de UM studeert? Of voel je je bij momenten eenzaam? Dan is er sinds september 2021 de UM community (UMc) voor jou. Een gemeenschap van studenten voor studenten die ervoor wil zorgen dat alle UM-studenten zich hier thuisvoelen en gezelschap hebben. Heel simpel door samen leuke dingen te doen en er voor elkaar te zijn op moeilijke momenten.

UMc is een plek waar iedereen van de UM welkom is, waar je studenten van andere faculteiten kunt ontmoeten, kunt meedoen met leuke activiteiten en volop kunt genieten van alles wat het studentenleven te bieden heeft. UMc heeft een eigen hub om evenementen en bijeenkomsten te organiseren. Die hub is in het UM Guesthouse, N-gebouw, aan de Brouwersweg 100. Maar UMc biedt meer dan alleen maar gezelligheid en gezelschap. Je kunt er ook aankloppen voor peer support.

Peer support

Voel je je soms alleen of zoek je een medestudent om samen iets te doen? Heb je behoefte aan een openhartig gesprek tijdens een wandeling in de natuur? Of gewoon een kop koffie in de stad? Ben je nieuw in Maastricht en zou je het leuk vinden om eens rondgeleid te worden door jouw faculteit of in de stad?  Dan kun je terecht bij het peer supporters team.

Een peer supporter wordt getraind en begeleid om op een informele, maar goed geïnformeerde manier steun te bieden. Maar onthoud: een peer supporter is geen psycholoog! Als de peer supporter merkt dat je meer hulp nodig hebt, zal die je helpen een ander soort support te vinden.     

Wil je graag samenkomen met een peer supporter? Stuur dan een mail naar peersupport@maastrichtuniversity.nl. Zij helpen je verder en regelen contact met de peer supporters. Samen stem je af wat er nodig is voor jou.

Wil je peer support bieden aan andere studenten? Meld je dan aan als peer supporter. Je wordt begeleid door het peer support team, leert nieuwe vaardigheden tijdens een peer support training en hebt intervisiemomenten met de UM psychologen. Ook om peer support te bieden, kun je een mail sturen naar peersupport@maastrichtuniversity.nl

um community

Wil je meedoen met de UM community?
Ga dan naar Speed Friending-avond, op vrijdag 16 september, Meld je hier aan.

Lees hieronder hoe organisatoren van UMc de community ervaren en welke plannen zij hebben voor de toekomst.

Mateusz Kubow
Mateusz Kubow

Mateusz Kubow

Hoofd van de UM-community (UMc) en derdejaars student aan FASoS

"In september 2021, aan het begin van dit academisch jaar, zijn we gestart met de UM community. Medewerkers van de Wellbeing Movement wilden het project Peer Support uitbreiden naar iets groters waarin studenten een prominentere rol zouden spelen. Zij organiseerden een brainstormsessie met studenten met belangstelling voor wellbeing, en met de peer supporters. We deelden ideeën over een community waarin welzijn wel een belangrijk element zou zijn, maar niet per se op de voorgrond van de activiteiten zou staan. Na die brainstormsessie mochten we onze ideeën gaan uitvoeren. Ik was zelf vanaf het eerste moment zeer betrokken bij het project en al snel werd ik de leidende kracht van de pas opgerichte UM community (UMc). Ik wilde iets creatiefs doen met mijn tijd en tegelijkertijd anderen helpen een goede tijd te hebben tijdens hun studie in Maastricht. Dit bood me bovendien de kans om fijne mensen te ontmoeten. Maar ik geniet vooral ervan om mijn organisatorische vaardigheden op een goede manier in te zetten. Ik begon mijn studie in september 2019, dus het grootste deel van mijn tijd aan de UM was al mijn onderwijs online. Nadat het onderwijs weer on campus werd, wilde ik absoluut iets bijdragen en voor verandering zorgen.

Esmee
Esmée Dijt

Esmée Dijt

Masterstudent Globalisation and Development Studies (FASoS)

“Toen ik in september aan deze eenjarige master begon, besloot ik alleen in een studio te gaan wonen, eens even rustig op mezelf en niet in een huis waarin je alles met elkaar deelt. Ik deed mijn best vrienden te maken in het gebouw waar ik woonde en op de opleiding en dat lukte al snel. Helaas deden zich in het afgelopen jaar, toen ik hier nog maar kort was, enkele moeilijke persoonlijke omstandigheden voor. Normaal bespreek je dat soort zaken met goede vrienden, maar Ik wist niet of ik al close genoeg was met mijn nieuwe vrienden om mijn emoties bij hun neer te leggen. Toen realiseerde ik me dat ik met een objectief iemand wilde spreken. Iemand die simpelweg zou luisteren en voor afleiding kon zorgen door samen leuke dingen te doen. Wat ook een rol speelde, was dat ik af en toe de behoefte voelde Nederlands te spreken met iemand, hoe goed ik me ook thuis voel in de internationale gemeenschap hier. Je echt uiten doe je vaak toch het best in je moedertaal.

Toevallig kwam juist in die periode informatie over de Wellbeing Week langs op Instagram. Ik realiseerde me dat deze universiteit heel veel aandacht besteedt aan de mentale gezondheid van haar studenten. Ik verdiepte me in de mogelijkheden en kwam zo terecht bij de UM community. Daar heb ik per mail gevraagd om peer support. Dat voelde toen vrij formeel, zo’n mailtje sturen. Nu wordt het allemaal laagdrempeliger gemaakt en kun je zelfs via social media een verzoek om peer support doen.

Shana
Shana Donatello

Shana Donatello

tweedejaars bachelorstudent Digital Society (FASoS)

"Nadat ik een uitwisseling in Denemarken had gedaan - ik kom uit de VS - besloot ik dat de internationale omgeving in Europa me erg aansprak en dat ik de rest van mijn bachelor in Europa wilde doen. Dus koos ik ervoor om naar Maastricht te komen.

Eerst werd ik lid van de UM Wellbeing Movement om peer supporter te worden. Ik wilde sociaal gekoppeld worden aan een andere student, met ze optrekken en ze helpen door een luisterend oor te bieden. Ik denk dat het belangrijk is om deze waarden te ondersteunen: iedereen zich welkom laten voelen en iemand hebben om mee te praten op de universiteit. Vervolgens breidde de peer support-beweging zich uit naar de UM community en werd het breder. We wilden een organisatie opzetten die elke student de mogelijkheid bood om andere studenten te ontmoeten.  Je moet niet vergeten dat het een uitdaging kan zijn om in een totaal nieuwe omgeving aan te komen, waar je nog geen netwerk hebt. Wij kunnen daar een grote rol in spelen, vooral omdat de UM community een organisatie is die gerund wordt door studenten voor studenten.

Lees ook

  • Met de dit jaar gestarte bachelor Computer Science versterkt de Universiteit Maastricht zijn positie verder als bèta-universiteit. De belangstelling voor de nieuwe opleiding was boven alle verwachting: zo’n 300 studenten uit alle hoeken van de wereld gingen in september aan de slag. “De...

  • De gezondheidszorg wordt geconfronteerd met beperkte middelen. Zonder slimme innovatie komt de kwaliteit van zorg voor alle patiëntengroepen in gevaar. Jessica Storm, alumna van de masteropleiding Healthcare Policy Innovation and Management, deed onderzoek naar de kosteneffectiviteit van...

  • Waren je examens voor jou echt een fluitje van een cent? Was je goed voorbereid en had je genoeg tijd over? Dan zal het werk van Anique de Bruin je leven niet veranderen. Maar voor alle anderen biedt de hoogleraar Self-regulation in Higher Education nuttige inzichten en hulpmiddelen. Samen met een...

Meer nieuws