Voor wereldwijde solidariteit: MPP-studente Eva Bemelmans sluit zich aan bij One Campaign

Gepassioneerde jonge leiders aan de slag voor een rechtvaardiger wereld

Dit jaar werd Eva Bemelmans, studente Master of Public Policy, geselecteerd als jongerenambassadeur voor The ONE Campaign, een internationale organisatie die zich inzet voor een rechtvaardiger wereld door investeringen te eisen die nodig zijn voor economische kansen en gezondere levens in Afrika. Het programma brengt een cohort van gepassioneerde jonge leiders uit heel Europa samen om te pleiten voor wereldwijde gezondheid, economische rechtvaardigheid en ontwikkelingssamenwerking. Als onderdeel van dit initiatief gaat Eva rechtstreeks in gesprek met beleidsmakers, bouwt ze partnerschappen op en draagt ze bij aan campagnes om regeringen verantwoordelijk te houden voor hun internationale verplichtingen.

We spraken met Eva over wat deze kans voor haar betekent, hoe deze aansluit op haar academische reis bij UNU-MERIT en welk advies ze heeft voor studenten die betrokken willen raken bij wereldwijd activisme.

Pleiten met bewijs

“Wat mij inspireerde om me aan te melden voor het ONE Youth Ambassador programma is een diepe betrokkenheid bij sociale rechtvaardigheid en een geloof in de kracht van geïnformeerde, collectieve actie,” legt Eva uit. Met een achtergrond in rechten en haar huidige focus op openbaar beleid, voelde ze zich aangetrokken tot de evidence-based advocacy van The ONE Campaign. “De nadruk op het gebruik van gegevens en onderzoek om het beleid te beïnvloeden sluit nauw aan bij mijn academische achtergrond en mijn eigen visie op impactvol activisme.”

Terwijl ze nog aan het onderzoeken is welke vorm haar toekomstige carrière zou kunnen aannemen - in mensenrechtenwetgeving, inclusieve beleidsvorming of internationale ontwikkeling - is Eva er zeker van dat belangenbehartiging centraal zal blijven staan. “Deze ervaring helpt me te ontdekken hoe ik het meest effectief kan bijdragen”, zegt ze. “Het verdiept mijn begrip van ontwikkeling en de complexiteit van beleidsbeïnvloeding, of dat nu is door in gesprek te gaan met politici, campagnes op te zetten of evenementen te coördineren.”

De brug tussen de academische wereld en activisme

Als student in de specialisatie MPP Migration Studies, ziet Eva haar opleiding en activisme als elkaar versterkend. “Academische training en activisme in de echte wereld zijn beide essentieel voor het beïnvloeden van effectieve beleidsvorming,” legt ze uit. “Wat ik in mijn lessen heb gezien, is dat er wel hoogwaardig onderzoek bestaat, maar dat dit vaak niet wordt weerspiegeld in politieke discussies of beslissingen. Activisme speelt een cruciale rol bij het vergroten van het bewustzijn en het ter verantwoording roepen van instellingen - door wetenschappelijk onderbouwde perspectieven in de schijnwerpers te zetten.”

Dat is precies wat haar aantrok in ONE: de sterke nadruk op datagestuurd campagnevoeren. “Activisme zonder een basis in accurate informatie dreigt zijn impact te verliezen. De uitwisseling tussen theorie en praktijk zet me aan om creatiever en realistischer na te denken over oplossingen - hoe je onderzoek kunt omzetten in actie.”

De ambassadeurs van The One Campaign Youth. Foto: ONE Campaign

The One Campaign Youth Ambassadors

Een lans breken voor solidariteit

In de huidige gepolariseerde en naar binnen gekeerde politieke omgeving erkent Eva dat het niet altijd gemakkelijk is om internationale solidariteit te bepleiten. “Je hoort vaak: 'Waarom in het buitenland helpen als we thuis problemen hebben? Maar dit is geen of/of-vraag. Ontwikkelde landen kunnen en moeten beide doen.”

Volgens haar ligt de sleutel in het communiceren van zowel de morele als praktische voordelen van samenwerking. “Kwesties als armoede, klimaatverandering, ontheemding en ongelijkheid op gezondheidsgebied stoppen niet bij de landsgrenzen. We hebben tijdens COVID-19 gezien hoe een crisis op één plek ons allemaal beïnvloedt.” Haar academische opleiding en haar ervaring als pleitbezorger hebben haar geleerd dat veel uitdagingen - of het nu gaat om ongelijkheid of pandemieën - grensoverschrijdende oplossingen vereisen. “Ontwikkelingssamenwerking leidt tot een stabielere, rechtvaardigere en gezondere wereld. Bij ONE combineren we feiten en people power om aan te dringen op beleid dat deze realiteit weerspiegelt.”

"Mondiaal activisme bestaat uit kleine, persoonlijke acties. Jouw bijdrage is belangrijk."

Eva Bemelmans

Klein beginnen, groot denken

Op de vraag welk advies ze zou geven aan studenten die zich willen inzetten voor mondiaal activisme maar zich onzeker voelen over waar te beginnen, zegt Eva: “De term 'wereldwijd activisme' kan groot klinken, misschien zelfs intimiderend. Maar de beste manier om te beginnen is klein.”

Ze moedigt haar collega's aan om hun nieuwsgierigheid te volgen: “Stel vragen, teken een petitie, woon een lezing bij, doe mee aan een campagne. Voordat ik bij ONE kwam, was ik bang dat ik niet genoeg ervaring had. Maar niemand begint als een expert - waar het om gaat is dat je komt opdagen, ervoor open staat om te leren en de waarde van je stem herkent.”

Zelfs bij het schrijven van dit interview, geeft ze toe, had ze een moment van twijfel: “Wie ben ik om advies te geven?” Maar het is deze nederigheid - gecombineerd met de moed om te handelen - die haar benadering van belangenbehartiging definieert.

Vaardigheden ontwikkelen voor impact op de lange termijn

In haar rol als jongerenambassadeur maakt Eva deel uit van de werkgroep Campagne & Partnerschappen, waar ze helpt relaties op te bouwen met andere organisaties, gedeelde boodschappen te versterken en bij te dragen aan gezamenlijke campagnes. “We plannen twee grotere initiatieven, zoals een gecoördineerde petitie of open brief, en ik ben er echt enthousiast over dat ik kan helpen die tot leven te brengen.”

Deze ervaringen zijn niet alleen nu waardevol, maar zullen ook haar toekomst vormgeven. “Ik doe vaardigheden op in coalitievorming, strategische communicatie en het plannen van evenementen - vaardigheden die me van pas zullen komen, of ik nu beleidsadviseur, mensenrechtenadvocaat of NGO-medewerker word.”

Een van de meest betekenisvolle onderdelen van haar rol is leren hoe ze beleidsmakers kan betrekken. “We krijgen de kans om te lobbyen en zinvolle gesprekken te voeren met Nederlandse politieke leiders. Ik kijk ernaar uit om te groeien, niet alleen in zelfvertrouwen, maar ook in hoe ik effectief kan communiceren met verschillende doelgroepen, van ambtenaren tot jonge mensen zoals ik.”

Terwijl ze vooruitkijkt naar de rest van haar jaar als Jongerenambassadeur, richt Eva zich op het opbouwen van betekenisvolle relaties, het opdoen van praktische vaardigheden op het gebied van belangenbehartiging en het blijven opkomen voor de waarden van gelijkheid en samenwerking. Haar reis herinnert ons eraan dat een brug slaan tussen bewijs en activisme niet alleen mogelijk is, maar ook noodzakelijk. En voor studenten die niet weten waar ze moeten beginnen? Haar boodschap is eenvoudig: “Je hoeft je er niet helemaal klaar voor te voelen. Begin gewoon.”

Bron: UNU-MERIT

Lees ook

  • De droombaan vinden

    Bij het opruimen van haar huis in Canada, vond Nina Gormanns een paar oude mappen met aantekeningen van een loopbaanworkshop die ze als student aan de Universiteit Maastricht had gevolgd. “Er zat een vel papier bij waarop ik de drie dingen had opgeschreven die ik later echt wilde doen. Ik dacht: Ha...

    BENG Header
  • Professional growth the European way

    Many former students have fond memories of time spent abroad during their degree, whether they spent a semester in Italy or went to Latvia for an internship. Stays abroad are possible for university staff as well, for example, as part of YUFE Staff Development Programmes.

    YUFE staff