Voor Elkaar 2024/25
Al 15 jaar op rij slaat de UM-community de handen ineen voor maatschappelijke thema’s die ons nauw aan het hart liggen. De campagne wakkert jaarlijks een samenhorigheidsgevoel aan: juist in tijden van toenemende verdeeldheid, heeft de wereld dit hard nodig.
We strijden samen tegen armoede, zetten ons in voor innovatie, maken ons hard voor gezondheid, en helpen wetenschappelijk onderzoek en onderwijs een belangrijke stap vooruit. Jouw steun aan deze groeiende traditie van teruggeven aan de Universiteit Maastricht is ook dit jaar weer van grote waarde!
Ontdek de projecten van dit jaar
Geef voor... studiebeurzen voor jong talent
Toegang tot onderwijs moet voor iedereen mogelijk zijn. Toch lijkt studeren voor sommige jongeren een haast onhaalbaar doel. Ondanks hun talent en gedrevenheid, lopen zij tegen sociale en financiële barrières aan. Het Gelijke Kansen Programma van het Universiteitsfonds Limburg zet zich in voor deze groep jonge talenten door studiebeurzen mogelijk te maken. Een beurs opent niet alleen de deur naar hoger onderwijs, maar vergroot ook het carrièreperspectief. Met dank aan een beurs van het Fonds rondden 45 studenten reeds een studie af aan de Universiteit Maastricht. Help jij drie nieuwe studenten hun academische dromen na te jagen?
STEUN HET PROJECT

Geef voor… een nieuwe Alzheimer diagnosemethode
Elk uur komen er in Nederland vijf mensen bij met dementie. In 70% van de gevallen gaat het om de (nog) ongeneeslijke ziekte Alzheimer, met een enorme impact op patiënten en hun naasten. De weg vanaf de eerste klachten tot de diagnose middels een ingrijpende ruggenprik duurt vaak lang. Daar komt binnenkort verandering in. Onderzoeker dr. Marlies Gijs deed de baanbrekende ontdekking dat Alzheimer eerder en eenvoudiger kan worden gedetecteerd middels traanvocht, waardoor het ziekteverloop beter kan worden gevolgd. Om te starten met het validatieonderzoek is jouw steun hard nodig. Geef jij ook voor deze snelle, betrouwbare en patiëntvriendelijke diagnosemethode?
STEUN HET PROJECT

Geef voor… geschoolde zorgmedewerkers in Liberia
In veel ontwikkelingslanden is er grote behoefte aan goed onderwijs voor de gezondheidszorg. SHE Collaborates leidt al jaren met succes gezondheidsprofessionals op in Sierra Leone. Dit jaar breidt het project uit naar buurland Liberia. Het is hoog tijd voor een belangrijke volgende stap: een volledige cursus financieren, waarmee lokale zorgprofessionals leren om zelf innovatief onderwijs te ontwikkelen. Kwalitatief onderwijs leidt tot betere zorg en gezondere inwoners. Samen met lokale partners bouwen we aan een duurzame gemeenschap van onderwijs- en zorgexperts. Geef jij voor een betere toekomst voor Liberia door goede zorg mogelijk te maken?
STEUN HET PROJECT

Geef voor… een geavanceerd digitaal tweelinghart
Stel je eens een wereld voor waarin artsen op voorhand kunnen voorspellen hoe uw hart zal reageren op een behandeling. Een digitale tweeling van het hart, ontwikkeld door onderzoekers bij CARIM met het CircAdapt model, maakt dit mogelijk. Deze baanbrekende technologie kan de ontbrekende puzzelstukjes in de diagnose aanvullen en voorspellen of hartpatiënten baat hebben bij een behandeling. Het vergroot de overlevingskansen van hartpatiënten, vermindert onnodige operaties, biedt een duurzaam alternatief voor proefdieren en verbetert het onderwijs voor toekomstige artsen. Draag jij bij aan deze innovatie en daarmee aan de toekomst van duurzame zorg op maat voor hartpatiënten?
STEUN HET PROJECT

Lees ook
-
Het Societal Impact Project
Het Societal Impact Project stimuleert de autonome motivatie van studenten om te werken aan maatschappelijk relevante problemen. Een van de onderwerpen dit jaar is vaping.
-
“Het is geen kwestie van overtuigen.” Maar hoe kan de vaccinatiebereidheid wél worden verhoogd?
Vorig jaar overleden er in ons land tenminste acht personen - het merendeel baby’s - aan kinkhoest, het hoogste aantal sinds de jaren zestig. De trend achter deze tragische statistiek is al jaren aan de gang; steeds minder ouders laten hun kind inenten tegen ernstige infectieziekten, waardoor de...
-
Vaccinatiepromotiebeleid voor COVID-19
Twee onderzoekers van de Universiteit Maastricht spelen een sleutelrol bij het vertalen van onderzoek naar aanbevelingen voor het vaccinatiebeleid voor COVID-19: Timo Clemens, universitair hoofddocent health policy and governance, en Inge van der Putten, universitair docent bij de vakgroep Health...