Vijf Veni-beurzen voor FHML-onderzoekers

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) maakt vandaag bekend welke tweehonderd onderzoeksprojecten de Veni-beurs krijgen. De Veni is een stimulans voor avontuurlijke, talentvolle en baanbrekende onderzoekers en hun projecten. Binnen de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences (FHML) ontvangen vijf onderzoekers deze beurs: Uyen Nguyen (CARIM), Sabine Daemen (CARIM), Mathijs de Rijk (MHeNs), Niels van Best (NUTRIM) en David Kilian (MERLN).

De Veni is een persoonsgebonden wetenschappelijke beurs voor onderzoekers die kortgeleden gepromoveerd zijn. Elke onderzoeker krijgt maximaal 320.000 euro toegewezen en kan hiermee de komende drie jaar de eigen onderzoeksideeën verder ontwikkelen.

Littekenweefsel bij hartfalen

Hartfalen is een ernstige aandoening die gepaard gaat met kortademigheid en vermoeidheid, en die uiteindelijk kan leiden tot ziekenhuisopnames en overlijden. Pacemakertherapie kan bij sommige patiënten de hartfunctie verbeteren of zelfs hartfalen genezen. De meeste patiënten hebben door hartfalen echter littekenweefsel in de hartspier, waardoor ze minder goed reageren op pacemakertherapie. In dit onderzoek van Uyen Nguyen (CARIM) slaan cardiologen en ingenieurs de handen ineen om samen te onderzoeken hoe littekenweefsel de pacemakertherapie beïnvloedt en hoe ze de behandeling van patiënten met hartfalen en littekenweefsel kunnen verbeteren.

Macrofagen laten helpen bij leverfibrose

Leverfibrose is de vorming van littekenweefsel in de lever. Dit kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, maar er zijn nauwelijks behandelingen. Uit eerder onderzoek blijkt dat bepaalde immuuncellen (macrofagen) littekenweefsel kunnen opruimen en zo de schade helpen herstellen. Hoe die cellen dat precies doen, gaat Sabine Daemen (CARIM) onderzoeken. Met deze kennis wil ze een nieuwe therapie ontwikkelen die de kracht van macrofagen benut om leverfibrose te behandelen.

Herprogrammering van urinecontinentie

Onvrijwillig urineverlies (incontinentie) is een veelvoorkomend probleem en heeft grote impact op de kwaliteit van leven van patiënten en verzorgenden. Welke hersenprocessen zorgen ervoor dat we geen urine verliezen voordat we willen plassen? Welke processen gaan fout bij mensen die last hebben van incontinentie? Mathijs de Rijk (MHeNs) gaat dit onderzoeken. Ook bekijkt hij hoe deze hersenprocessen hersteld kunnen worden om incontinentie te genezen.

Microben tegen allergieën

Onderzoekers hebben misschien een verrassende bondgenoot tegen allergieën bij kinderen gevonden: microben uit de boden en het bos. Als baby’s en peuters buiten in de natuur spelen, krijgen ze elke dag tot 60 mg grond binnen vol met deze nuttige microben. Door onze moderne levensstijl blijven kinderen echter vaak binnen en missen ze blootstelling aan deze microben. Door te bestuderen hoe deze natuurlijke microben het immuunsysteem van jonge kinderen versterken, probeert Niels van Best (NUTRIM) nieuwe manieren te vinden om allergieën zoals astma te bestrijden. Dit laat zien wat de gezondheidsvoordelen zijn van een beetje modder en buiten spelen.

Wil je meer weten over Niels’ onderzoek? Bekijk de Science Stories-video over hoe bacteriën uit de natuur allergieën kunnen helpen voorkomen.

Rundvlees kweken

De massaproductie van vlees heeft ontwrichtende effecten op het klimaat, dierenwelzijn en  gezondheid van de mens. Daarom werkt David Kilian (MERLN) aan duurzame voedselproductie voor de volgende generatie. Met natuurlijke ingrediënten, cellen en in het laboratorium gemaakte eiwitten kan hij mogelijk hele stukken rundvlees kweken met vergelijkbare smaak, textuur en eiwitgehalte als rundvlees van koeien. Door de samenstelling van de eiwitten aan te passen en nieuwe bioprinttechnieken te gebruiken ontwikkelt David eetbare spiervezels én maakt hij opschaling mogelijk.

Vond je dit artikel interessant? Volg ons dan op Instagram en LinkedIn voor meer.

Lees ook