Vijf universiteiten Euregio Maas-Rijn willen meer samenwerking in onderwijs en onderzoek
Op 14 maart 2025 hebben vijf universiteiten uit de Euregio - Universiteit Hasselt, Université de Liège, RWTH Aachen, Open Universiteit en de Universiteit Maastricht - een Memorandum of Understanding getekend voor de intensivering van de samenwerking in onderzoek en onderwijs.
De Nederlandse provincie Limburg geldt als aanjager van dit initiatief. Gedeputeerde Elianne Demollin-Schneiders van de provincie bracht de partijen voor de ondertekening op 14 maart bij elkaar tijdens de internationale kunst- en antiekbeurs TEFAF in Maastricht.
Het initiatief komt voort uit de wens om de krachten van de regio te bundelen en zo de concurrentiepositie van Europa te versterken. De vijf betrokken universiteiten in de Euregio - samen goed voor meer dan 100.000 studenten - hebben al langer samenwerkingsverbanden. De intensivering daarvan, onder meer via trinationaal onderwijs, kan bijdragen aan het versterken van de innovatiekracht en van de mogelijkheden voor studenten en wetenschappers om in de eigen regio internationale ervaring op te doen.
Grensoverschrijdende samenwerking vergroten
De universiteiten spreken in het MoU af te streven naar verruiming van de mogelijkheden tot uitwisseling van studenten en medewerkers, naar gezamenlijke onderzoeksprojecten en de activiteiten die daarbij horen. Onder dat laatste vallen bijvoorbeeld gezamenlijke aanvragen voor grants en het delen van voorzieningen en infrastructuur.
Bij samenwerking op onderwijsgebied is het doel om via trinationaal onderwijs studenten niet alleen academisch, maar ook internationaal op te leiden. In de toekomst kunnen studenten dan internationale ervaring opdoen in de eigen internationale regio. Een kans die ook bereikbaar is voor studenten met een kleiner budget, omdat extra huisvestingskosten en forse reiskosten niet nodig zijn.
Gedeputeerde Elianne Demollin-Schneiders benadrukt het belang van dit project voor de regio: ‘Met het ontwikkelen van trinationaal onderwijs zetten we een belangrijke stap in het versterken van onze Euregionale economie en arbeidsmarkt. Trinationaal onderwijs draagt direct bij aan de noodzakelijke innovatie voor belangrijke transities zoals duurzaamheid, circulariteit en de oprichting van de Einstein Telescope. Wij zien de grens niet als een obstakel, maar als een kans om internationale ervaringen toegankelijker te maken voor studenten én professionals."
De Universiteit Maastricht ziet verdere samenwerking als een prima mogelijkheid om nóg meer bij te dragen aan welvaart en welzijn in de Euregio en om studenten en medewerkers meer te laten profiteren van de gunstige internationale ligging.
Lees ook
-
Brightlands Circular Space richt zich op integrale benadering van volledige plastic waardeketen
In Limburg is vandaag officieel de bouw gestart van Brightlands Circular Space, een demonstratiefaciliteit die de overgang naar circulaire plastics versnelt. Deze innovatieplek voor de plastics van de toekomst wordt op de Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen gevestigd.
-
De droombaan vinden
Bij het opruimen van haar huis in Canada, vond Nina Gormanns een paar oude mappen met aantekeningen van een loopbaanworkshop die ze als student aan de Universiteit Maastricht had gevolgd. “Er zat een vel papier bij waarop ik de drie dingen had opgeschreven die ik later echt wilde doen. Ik dacht: Ha...
-
Professional growth the European way
Many former students have fond memories of time spent abroad during their degree, whether they spent a semester in Italy or went to Latvia for an internship. Stays abroad are possible for university staff as well, for example, as part of YUFE Staff Development Programmes.