Vier Vidi-beurzen voor talentvolle UM-onderzoekers

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan vier ervaren UM-onderzoekers een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend: dr. Nalan Baştürk (SBE), dr. Werend Boesmans (GROW), prof. dr. Anique de Bruin (SHE) en dr. Shane Ellis (M4I). De laureaten kunnen met deze financiering een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en zelf een onderzoeksgroep opzetten. Met een Vidi-beurs kunnen onderzoekers tot 5 jaar onderzoek doen. De Vidi-beurzen worden jaarlijks door NWO toegekend. In totaal dienden in deze Vidi-ronde 443 onderzoekers een ontvankelijk onderzoeksproject in voor financiering. Daarvan zijn er nu 85 gehonoreerd.

De vier UM-laureaten en hun onderzoek

De vier UM-laureaten gaan aan de slag met het volgende onderzoek:

Nalan Basturk

Dr. Nalan Baştürk, SBE: Nieuwe data-gestuurde benaderingen voor depressie-analyse

Nalan Baştürk en haar team zullen nieuwe statistische methoden ontwikkelen om te begrijpen waarom sommige mensen snel herstellen van psychiatrische stoornissen en anderen niet. Informatie uit eerdere wetenschappelijke onderzoeken én klinische kennis en ervaring zullen in deze methoden worden opgenomen, om zo diagnose en gepersonaliseerde behandelingen van psychiatrische stoornissen te verbeteren.

Boesmans

Dr. Werend Boesmans, FHML: Gliacellen in de darm - architecten van het enterisch zenuwstelsel

De neurale circuits van het enterisch zenuwstelsel, in kindertaal ook wel het buikbrein genoemd, ogen erg complex en zijn daarom moeilijk te doorgronden. Werend Boesmans en zijn team zullen deze netwerken proberen te ontrafelen en onderzoeken wat de rol van enterische gliacellen is in ontstaan en onderhoud van deze circuits.

Bruin

Prof. dr. Anique de Bruin, FHML/SHE: Play, stop, pause? Leren optimaliseren middels het reguleren van leerinspanning

Zelfstandig leren wordt steeds belangrijker in de informatiedichte digitale samenleving. We weten echter nog maar weinig over hoe studenten hun leerinspanning sturen en verdelen over diverse leertaken tijdens het zelfstandig leren. Middels experimentele studies en geïndividualiseerde feedback ontrafelen Anique de Bruin en haar team welke rol leerervaringen spelen en hoe pauzes nemen het volhouden van leerinspanningen optimaliseert.

Dr. Shane Ellis, FHML/M4I: De functie van lichaamseigen vetten nader bekeken

Vetten zijn overal en spelen een essentiële rol in onze gezondheid en bij ziekten. De functie van lichaamseigen vetten, zogenoemde lipiden, wordt bepaald door zowel hun locatie in weefsel als door hun chemische structuur. Het project onder leiding van Shane Ellis zal nieuwe imaging methoden ontwikkelen om lipiden zichtbaar te maken en tegelijkertijd op ongekend detailniveau hun structuur te bestuderen.

Vernieuwingsimpuls

Vidi is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen deel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO. Binnen de Vernieuwingsimpuls zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek. NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.

Lees ook

  • Nienke Verstegen, onderzoeker bij De Forensische Zorgspecialisten, heeft onderzoek gedaan naar agressie binnen de forensische zorg en impact hiervan op patiënten en medewerkers. Op 6 juli 2023 promoveert zij aan de Maastricht University met haar proefschrift ‘Hurt people hurt people. Characteristics...

  • Patiënten die vanwege een ernstige COVID-19-infectie in het ziekenhuis zijn opgenomen, vertonen naderhand geen aanwijzingen voor hersenschade door de ziekte. Dat blijkt uit een uitgebreide studie onder leiding van Universiteit Maastricht.

  • Sten van Beek

    Rillen van de kou?

    Door de Westerse leefstijl met een hoog vetgehalte in voeding in combinatie met weinig beweging, kampen steeds meer mensen in Nederland met overgewicht of zelfs obesitas. Dit zorgt voor een verhoogd risico op diabetes type II. Wat is hieraan te doen buiten een gezondere leefstijl? Het antwoord komt...

Meer nieuws