Nieuw rapport beschikbaar

Verpleeghuizen: “De druk is groot maar we zijn ‘in control’”

De druk door COVID-19 in de verpleeghuizen is hoog. Dat komt vooral door ziekteverzuim en ervaren werkdruk. Tegelijkertijd zeggen bijna alle verpleeghuislocaties ‘in control’ te zijn. In de meeste gevallen weten verpleeghuizen een bezoekverbod voor de hele locatie te voorkomen. Wel zijn vaak andere beperkingen (zoals het aantal bezoekers of een aanpassing van bezoektijden) aan de orde om bewoners en personeel te beschermen tegen besmetting. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht (UM) en het Radboudumc in Nijmegen eerder deze maand onder Nederlandse verpleeghuizen.

Sinds de verruiming van het bezoekverbod afgelopen juni worden 78 verpleeghuislocaties in Nederland gevolgd via een zogenoemde monitorstudie door de Academische Werkplaatsen Ouderenzorg van UM en het Radboudumc. In de nieuwe meting (van 3 – 17 december 2021) is de verpleeghuizen gevraagd naar de stand van zaken rondom besmettingen én (booster-)vaccinaties, genomen maatregelen bij besmetting, impact van covid-19 op het dagelijks leven in verpleeghuizen, ervaren druk in verpleeghuizen en ervaren steun.

Ondanks het hoge aantal besmettingen zijn de meeste verpleeghuizen (9 op de 10) erin geslaagd om een bezoekverbod voor de hele locatie te voorkomen. Verpleeghuizen proberen zoveel mogelijk maatwerk te leveren en dat is afhankelijk van de context. Ook zeggen een aantal verpleeghuizen inmiddels veel routine opgebouwd te hebben in het voorkomen en omgaan met COVID-19 besmettingen.

Als er geen besmettingen zijn werkt een substantiële groep verpleeghuizen nog steeds met een (gedeeltelijk) bezoekverbod en beperkingen. Een kwart van de verpleeghuizen hanteert strengere bezoekregels voor het verpleeghuis dan de regels die op dat moment gelden voor burgers thuis. Verder zijn er verpleeghuizen die bezoektijden hanteren, huizen die (tijdelijk) geen kinderen toelaten en huizen die niet toestaan dat bewoners zonder besmetting het verpleeghuis verlaten voor familiebezoek.

De boostercampagne is in de meeste verpleeghuizen vol op stoom; naar schatting hebben 3 van de 4 bewoners een booster ontvangen.

Verpleeghuizen zeggen nog maar weinig steun te ervaren vanuit overheid en samenleving. Daarbij lijkt het vooral te gaan om aandacht en waardering. Alle aandacht is gericht op het ziekenhuis, terwijl het dagelijks leven in het verpleeghuis nog steeds onder grote onder druk staat. 

Lees ook

  • Hoogleraar Machteld Marcelis kan haar werk aan de Universiteit Maastricht voortzetten. Onafhankelijk onderzoek door bureau BING in opdracht van het universiteitsbestuur laat zien dat er geen aanwijzingen zijn van sociale onveiligheid binnen sectie Psychiatrie van de vakgroep Psychiatrie &...

  • Het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht heeft ingestemd met het plan voor de vernieuwing van de centrale proefdiervoorziening voor de UM en het Maastricht UMC+ op de reeds bestaande locatie aan de Universiteitssingel 50 (UNS50). Een nieuw gebouw is daarmee van de baan.

  • Voor het eerst is er wetenschappelijk bewijs dat een gepersonaliseerd voedingspatroon, gebaseerd op iemands stofwisselingsprofiel, tot een betere gezondheid leidt. Dit is een belangrijke stap richting effectievere voedingsinterventies die gericht zijn op het verbeteren van de gezondheid en voorkomen...