Verhoging AOW-leeftijd zorgt dat mensen langer doorwerken

Zelfstandigen werken langer door dan werknemers

Mensen werken langer door en gaan later met pensioen. Daarbij zijn ze zich veel meer gaan richten op de leeftijd waarop ze AOW krijgen. Dit en meer blijkt uit onderzoek door het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht. Het ROA heeft in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de feiten en trends onderzocht die samenhangen met de verhoging van de AOW-leeftijd. De resultaten van het onderzoek zijn aangeboden aan de leden van de Tweede Kamer en worden door de minister gebruikt om het beleidsproces hieromtrent te evalueren.

 

Op naar het pensioen


De AOW-leeftijd is sinds 2013 stapsgewijs gestegen van 65 jaar naar 67 jaar in 2014. Het onderzoek door ROA laat zien dat mensen langer doorwerken en dat de AOW-leeftijd steeds meer de leeftijd bepaalt waarop mensen met pensioen gaan. Het lijkt er dus op, dat de AOW-leeftijd als de sociale norm is gaan functioneren voor uittredegedrag, ondanks dat mensen vaak de keuze hebben om ook op andere leeftijden met pensioen te gaan, aldus onderzoeker Raymond Montizaan van het ROA. De piek in de pensioenleeftijd is inmiddels verschoven van 65 naar 66 jaar. De gemiddelde leeftijd waarop zelfstandigen met pensioen gaan, stijgt harder dan die van werknemers. Ooklaat het onderzoek zien dat mensen langer in een werkloosheids- en arbeidsongeschiktheidsuitkering blijven. De uitstroomkans naar deze regelingen is voor 65-jarigen toegenomen als gevolg van de verhoging van de AOW-leeftijd, maar de instroom van WW naar werk stijgt ook.

Duurzame inzetbaarheid


Het percentage oudere werknemers dat denkt te kunnen voldoen aan de fysieke en psychische eisen van het langer doorwerken, neemt toe. Hun gezondheid blijft stabiel. Werknemers krijgen vaker een functie-uitbreiding. Maar ook is duidelijk dat in de afgelopen drie jaar werkgevers minder investeren in hun personeel. Met name wordt er minder geld uitgegeven aan scholing en cursussen. Het zorgwekkende is dat deze trend zichtbaar is in de hele beroepsbevolking. “De vraag is in welke mate dit op lange termijn een negatief effect zal hebben op de duurzame inzetbaarheid van mensen.” aldus Montizaan van het ROA.

 

Lees ook