Verborgen parels: het verhaal van Vrouwe Justitia
De Universiteit Maastricht draagt zorg voor veel markante gebouwen en kunstwerken. Door ze een nieuwe bestemming te geven, behouden we deze iconen en geven we ze een nieuwe invulling, waardoor ze het kloppende hart vormen van een bruisende stad.
Wist je dat deze gebouwen en kunstwerken ook toegang geven tot allerlei bijzondere plekken en verhalen? Laat je verrassen en volg ons in deze serie langs de verborgen parels van de universiteit en de stad Maastricht.
Hoog boven in de centrale hal van de rechtenfaculteit aan de Bouillonstraat 1-3, prijkt het meer dan levensgrote beeld van Vrouwe Justitia. En hoewel geblinddoekt, moet zij wel content zijn te zien dat er zoveel aanwas is van studenten en medewerkers.
Dit beeld is van de hand van de Maastrichtse beeldhouwer Charles Vos. Hij komt uit een kunstenaarsfamilie met beeldhouwers en kunstschilders en leefde van 1888-1954. In die tijd veranderde de beeldhouwkunst van ambachtelijk naar meer vrije expressie en dat is zeker terug te zien in zijn religieuze en profane werken. Het Maastrichts Mooswief op de Markt, symbool voor de Maastrichtse carnaval, is ook van de hand van Charles Vos en zou het laatste beeld zijn van de talentvolle kunstenaar.
Tekst gaat verder onder de foto.
Terug naar de Bouillonstraat, naar Vrouwe Justitia. Deze dame is feitelijk een vreemde eend in de bijt in de rechtenfaculteit. Zij werd namelijk in 1926 gebeeldhouwd voor het Paleis van Justitie op de Minderbroedersberg, daar waar nu het bestuursgebouw van de Universiteit Maastricht gevestigd is. Het beeld moest hoog boven de entree van de Minderbroedersberg een plaats krijgen, vandaar ook het formaat. Nadat de Universiteit Maastricht het gebouw in eigendom had overgenomen (1999) moest Vrouwe Justitia plaats maken voor een raam en is ze naar de rechtenfaculteit verhuisd. Het raam is er overigens nooit gekomen.
Tekst: Gido Boere en Evert van Zoeren
Fotografie: Joris Hilterman
Meer informatie?
Heb je vragen, wil je meer weten of wil je zelf een kijkje nemen? Mail dan naar: webred-um@maastrichtuniversity.nl
Lees ook
-
Wetenschappers én echtgenoten doctor Özge Gökdemir en professor Devrim Dumludağ voerden voor de Universiteit Maastricht een onderzoek uit, waarin ze de verschillen in competitief gedrag tussen vrouwen in Nederland blootlegden.
-
De Universiteit Maastricht (UM) loopt voorop bij een grote cultuuromslag in de wetenschap: Open Science. De filosofie erachter streeft naar openheid over gegevens, bronnen en methodologie, om op die manier onderzoek efficiënter en duurzamer te maken en om het algemene publiek meer bij wetenschap te betrekken. De UM heeft een bloeiende Open Science-community. Dennie Hebels en Rianne Fijten in een gesprek over vooruitgang, het Open Science Festival en wat onderzoekers kunnen doen.
-
De belangrijkste les die rechtspsycholoog Jenny Schell-Leugers haar studenten meegeeft? Als je ooit onschuldig wordt vastgehouden door de politie, neem een advocaat en zwijg. Denk niet: ik heb niks te verbergen en leg het wel uit. De praktijk leert dat iedereen het slachtoffer kan worden van een rechterlijke dwaling. Met een nieuwe database probeert ze de omvang van het probleem in Europa in kaart te brengen. “Dit is pas het begin.”