Van de (Eu)regio, voor de (Eu)regio

Verborgen parels: het verhaal van Vrouwe Justitia

De Universiteit Maastricht draagt zorg voor veel markante gebouwen en kunstwerken. Door ze een nieuwe bestemming te geven, behouden we deze iconen en geven we ze een nieuwe invulling, waardoor ze het kloppende hart vormen van een bruisende stad. 

Wist je dat deze gebouwen en kunstwerken ook toegang geven tot allerlei bijzondere plekken en verhalen? Laat je verrassen en volg ons in deze serie langs de verborgen parels van de universiteit en de stad Maastricht.

Hoog boven in de centrale hal van de rechtenfaculteit aan de Bouillonstraat 1-3, prijkt het meer dan levensgrote beeld van Vrouwe Justitia. En hoewel geblinddoekt, moet zij wel content zijn te zien dat er zoveel aanwas is van studenten en medewerkers.

Dit beeld is van de hand van de Maastrichtse beeldhouwer Charles Vos. Hij komt uit een kunstenaarsfamilie met beeldhouwers en kunstschilders en leefde van 1888-1954. In die tijd veranderde de beeldhouwkunst van ambachtelijk naar meer vrije expressie en dat is zeker terug te zien in zijn religieuze en profane werken. Het Maastrichts Mooswief op de Markt, symbool voor de Maastrichtse carnaval, is ook van de hand van Charles Vos en zou het laatste beeld zijn van de talentvolle kunstenaar.

Tekst gaat verder onder de foto.

Vrouwe Justitia

Terug naar de Bouillonstraat, naar Vrouwe Justitia. Deze dame is feitelijk een vreemde eend in de bijt in de rechtenfaculteit. Zij werd namelijk in 1926 gebeeldhouwd voor het Paleis van Justitie op de Minderbroedersberg, daar waar nu het bestuursgebouw van de Universiteit Maastricht gevestigd is. Het beeld moest hoog boven de entree van de Minderbroedersberg een plaats krijgen, vandaar ook het formaat. Nadat de Universiteit Maastricht het gebouw in eigendom had overgenomen (1999) moest Vrouwe Justitia plaats maken voor een raam en is ze naar de rechtenfaculteit verhuisd. Het raam is er overigens nooit gekomen.

Tekst: Gido Boere en Evert van Zoeren
Fotografie: Joris Hilterman

Meer informatie?
Heb je vragen, wil je meer weten of wil je zelf een kijkje nemen? Mail dan naar: webred-um@maastrichtuniversity.nl

Lees ook

  • De Universiteit Maastricht draagt zorg voor veel markante gebouwen en kunstwerken. Door ze een nieuwe bestemming te geven, behouden we deze iconen en geven we ze een nieuwe invulling, waardoor ze het kloppende hart vormen van een bruisende stad. 

    Wist je dat deze gebouwen en kunstwerken ook toegang...

  • Oud-studenten Brian en Rob Timmermans combineerden hun studies Econometrie en Sustainable Finance met hun passie sportkarate. Met een zich alsmaar vullende prijzenkast als resultaat. Beiden zijn meervoudig en regerend Nederlands kampioen in hun gewichtsklasse en acteren succesvol op het wereldpodium...

  • “Ik ben er trots op dat onze nieuwe groep Circular Plastics het eerste volledig eigen onderzoek publiceerde”, zegt Kim Ragaert. Drie jaar geleden, bij haar start in Maastricht, zette ze de onderzoeksgroep op. Inmiddels staat ze aan de basis van menige innovatie op het gebied van plasticrecycling en...