Veelbelovende resultaten Gezonde Basisschool van de Toekomst

Een tussentijdse evaluatie van het project ‘De Gezonde Basisschool van de Toekomst’ (GBT) toont veelbelovende resultaten: kinderen binnen het GBT-programma bewegen meer, eten gezonder en hebben een beter gewicht. Daarnaast ervaren leerkrachten en leerlingen aantoonbaar minder conflicten en pestgedrag in de klas.

Het experiment startte in 2015 in Parkstad binnen de stichting MOVARE op vier scholen: de twee ‘voeding-en-beweegscholen’ waar alles werd geïntroduceerd, twee beweegscholen waar alleen sport, spel en cultuur werd aangeboden. Vervolgens deden er vier scholen mee in het onderzoek waar niets veranderde, de zogeheten ‘controlescholen’ In totaal deden er 1676 kinderen mee aan het onderzoek gedurende de eerste twee jaar.

Lager gewicht en minder pestgedrag

Prof. dr. Onno van Schayck, UM-projectleider van de Gezonde Basisschool van de Toekomst: “Als we niets doen, neemt met het huidige schoolprogramma het gewicht van kinderen zorgwekkend toe in twee jaar tijd. Het aangeboden programma van de Gezonde Basisschool van de Toekomst lijkt deze trend te kunnen keren. Daarnaast zien we dat het beweeg- en voedingsgedrag van kinderen duidelijk verandert bij invoering van de Gezonde Basisschool van de Toekomst. Ook zien we dat ouders en leerlingen na twee jaar zeer tevreden zijn over GBT. De aanvankelijke scepsis heeft plaatsgemaakt voor enthousiasme. Ten slotte stellen we ook een heel mooie ‘nevenresultaat’ vast, waar we geen rekening mee hadden gehouden: leerkrachten en leerlingen ervaren significant minder conflicten en pestgedrag sinds de start van de Gezonde Basisschool van de Toekomst.”
De Provincie Limburg heeft besloten 850.000,- subsidie toe te kennen aan het project om de tweede fase van de Gezonde Basisschool van de Toekomst te implementeren.

Lees en bekijk ook het item van RTL Nieuws  .

Lees ook

  • Het UM Green Office vertelt over hoe ver het is gekomen sinds de oprichting in 2010 en wat het in de toekomst wil bereiken. Met de recente lancering van het UM Green Network hebben studenten en medewerkers nu meer mogelijkheden dan ooit tevoren om zich in te zetten voor impactvolle...

  • Na een zonnige lenteweek, valt het weer op deze derde zaterdag van maart een beetje tegen met een temperatuur die amper de tien graden aantikt. Niet dat het van enige invloed is op het enthousiasme van de tuingroep van stichting SamenGroenerMaastricht. Net als iedere zaterdagochtend, komen zij ook...

  • Hoe kan én moet de overheid reageren op de huidige lage deelname aan het vaccinatieprogramma? Is drang, of zelfs dwang te rechtvaardigen? Op die vragen geeft het boek Inducing Immunity? Justifying Immunization Policies in Times of Vaccine Hesitancy antwoorden.