UM-alumni op de VVD-kieslijst

Van UM naar Tweede Kamer

Ze stonden samen aan de basis van een dispuut binnen de Maastrichtse studentenvereniging Circumflex en staan nu samen op de VVD-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Een gesprek met de twee UM-alumni Martijn Grevink en Pim van Strien over hun politieke ambities, Mark Rutte en internationalisering van het hoger onderwijs.

Het is exact vijf weken voor de Tweede Kamerverkiezingen als Martijn Grevink vanuit zijn keuken in Brussel en Pim van Strien vanuit een babykamer in Amsterdam aanschuiven in de Zoom-meeting. De twee zijn op plek 45 (Grevink) en 31 (Van Strien) van de VVD-kandidatenlijst beland na de langste sollicitatieronde uit hun hele carrière. Hoe reëel de kans is dat ze beiden daadwerkelijk een plek in de Kamer krijgen, is een vraagteken. Grevink: “De laatste keer dat ik keek waren er nog nul stemmen uitgebracht voor de 17 Maart-verkiezingen, dus het kan alle kanten op. Peilingen zeggen me niet zoveel.” Maar als het zover komt, gaan ze vol enthousiasme naar Den Haag, om hun politieke idealen dichterbij te brengen.

Femke Kools

Ze bouwden samen een divers dispuut op: Ambiorix

Pim van Strien
Pim van Strien

Die idealen hadden ze deels al tijdens hun studententijd in Maastricht, vertellen ze. Als rechtenstudent stond Grevink mede aan de wieg van het Circumflex-dispuut Ambiorix, waarbij Van Strien zich meteen aansloot toen hij drie jaar later aan zijn rechtenstudie in Maastricht begon. Ze omschrijven het zelf als een ‘bourgondische, diverse club mannen, die soms een beetje kunnen brassen, maar vooral de mouwen op willen stropen om dingen te doen.’ Hun politieke engagement deelden ze en konden ze al bij Circumflex kwijt, door bijvoorbeeld in het verenigingsbestuur te gaan. Tegenwoordig hebben ze nog steeds veel contacten met jaargenoten en op het tweejaarlijkse Ambiorix-weekend komen inmiddels verschillende generaties Ambiorix-mannen bij elkaar rond potten bier. Van Strien: “Het mooie van dit dispuut is de diversiteit van de leden. Je wordt in de introductietijd niet in een malletje gedrukt van hoe je moet zijn om erbij te kunnen horen.”

Ze kozen voor een ondernemende universiteit

Probleemgestuurd Onderwijs (PGO) was voor hen beiden een reden om voor een studie in Maastricht te kiezen. Grevink: “Daarmee leek het onderwijs me praktischer van aard en ook ondernemender.” Van Strien vult aan: “Dankzij het jonge karakter van de universiteit was niet alles in beton gegoten of helemaal uitontwikkeld. PGO werkte misschien niet altijd optimaal, omdat het erg drijft op de motivatie van studenten in je groep. Woensdagavond was voor veel disputen een belangrijke avond, dus elke groepsbijeenkomst op donderdagochtend was lastig.”

Martijn Grevink
Martijn Grevink

Grevink: “Maar het ondernemende, internationale karakter van de universiteit vond ik heel mooi. Ik kom bij de Europese Commissie veel UM-alumni tegen en dan valt me op hoe goed aangeschreven Maastricht staat. Het zijn in het algemeen ondernemende, praktische mensen.” Van Strien: “De pioniersgeest van deze nog jonge studentenstad sprak me erg aan. Je kon zelf dingen creëren, zowel binnen als buiten de universiteit. Dat is een van de belangrijkste vormende aspecten die ik heb meegenomen uit Maastricht.”

Ze willen meer betekenen voor ‘de publieke zaak’

Beiden merkten al in hun studententijd hoeveel voldoening het oplevert om dingen te organiseren voor anderen. Gaandeweg hun carrières ontwikkelden ze zich verder op het gebied van ‘de publieke zaak’. Van Strien: “Ik kom uit een ondernemersgezin en mijn opa had een hekel aan twee soorten mensen: de hoge heren uit Den Haag en ambtenaren. Tja, daar ben ik nu naar op weg. Als ambtenaar kun je al aan veel dingen bijdragen, maar als politicus kun je nóg directer in de discussie stappen en impact hebben. Het debat aangaan vind ik inspirerend. Daar waar het schuurt, waar je betekenis kan hebben voor meer mensen, daar wil ik zijn.”
Grevinks politieke engagement – “Ik was in mijn studententijd ook al actief voor de VVD”- rijpte door de jaren heen en leidde in 2019 ook al tot een VVD-kandidatuur voor de Europese verkiezingen. “De stap naar kandidatuur voor de Tweede Kamer is dan eigenlijk een kleine. Het is volksvertegenwoordiging en je wilt het beste voor Nederland.” Kijkend naar zijn vier kinderen vindt hij het belangrijk dat de volgende generaties het ook weer beter hebben dan de huidige. “Dat is niet altijd meer zo vanzelfsprekend. We zitten nu in een grote crisis, maar we moeten naar de toekomst kijken en investeren in de banen en ondernemers van de toekomst en daar wil ik met name aan meehelpen.”

Lees ook

  • Wat betekent het om te wonen, werken, ondernemen en leven in een stad en regio met een internationale universiteit. Wat merk je ervan en wat heb je er eigenlijk aan? We vroegen het aan Maastrichtenaar Stefan Vrancken (50). Stefan werkt als toegevoegd notaris, maar duikt in de tijd die hij daarnaast...

  • Alisa verhuisde op 17-jarige leeftijd van Moskou naar Nederland om eerstejaars bachelorstudent Regenerative Medicine and Technology (RMT) te worden. De avontuurlijke geest van Alisa drijft haar steeds naar gloednieuwe ervaringen, zoals de RMT bacheloropleiding en haar hobby Tribal Fusion dansen.

  • Een internationaal onderzoeksconsortium, waaronder NUTRIM-onderzoeker Zlatan Mujagic en andere Maastrichtse onderzoekers, heeft onderzoek gedaan naar de effecten van stress op de darmen. Dit onderzoek heeft eindelijk ontrafeld hoe stress leidt tot verergering van inflammatoire darmziekten. Deze...