28 juni 2019

Van afvalolie naar beschermende coating

Studenten van de Biobased Materials master wonnen de derde prijs in de Biobased Innovation Student Challenge Europe met hun idee om ‘afvalolie’ om te zetten in vinylesterhars.

Team Carbon wins 3rd place in BISC-E
Team Carbon Crew: Bernal, Liliana, Nika, Tinashe, and Yorgia

Voordelen van afvalolie

Een UM-team: 'Team Carbon Crew', bestaande uit 5 Biobased Materials-studenten, kwamen met het idee om van afgewerkte bak- en braadolie te verwerken tot vinylesterhars.

Deze hars kan worden gebruikt in verschillende coatingstoepassingen die bijzonder duurzaam zijn tegen externe invloeden zoals UV-schade of krassen. Deze coating zou bijvoorbeeld zeer interessant zijn voor de auto-industrie.

Beter voor het milieu

Het concept van het produceren van esterhars uit afgewerkte bak- en braadolie heeft een zeer significant voordeel. Vanwege de overvloedige en seizoens- en regio-onafhankelijke afvalstroom is er geen tekort aan grondstoffen. Dit betekent minder belasting voor het milieu, zoals het geval zou zijn bij het verbouwen van landbouwoliegewassen zoals koolzaad en palmolie.

Over BISC-E
BISC-E is een jaarlijkse competitie voor bachelor- en masterstudenten. De competitie is opgezet door TKI-BBE met als doel studenten in contact te brengen met de biobased-branche. Voor meer informatie: https://www.bisc-e.eu/