Van afvalolie naar beschermende coating

Studenten van de Biobased Materials master wonnen de derde prijs in de Biobased Innovation Student Challenge Europe met hun idee om ‘afvalolie’ om te zetten in vinylesterhars.

'Maak de wereld een beetje duurzamer door een biologisch product of proces te ontwikkelen.' Dit was de briefing van de Biobased Innovation Student Challenge Europe (BISC-E) waarin 12 teams streden voor het beste idee. Elk concept werd beoordeeld op duurzaamheid en technische en economische haalbaarheid.

Team Carbon wins 3rd place in BISC-E
Team Carbon Crew: Bernal, Liliana, Nika, Tinashe, and Yorgia

Voordelen van afvalolie

Een UM-team: 'Team Carbon Crew', bestaande uit 5 Biobased Materials-studenten, kwamen met het idee om van afgewerkte bak- en braadolie te verwerken tot vinylesterhars.

Deze hars kan worden gebruikt in verschillende coatingstoepassingen die bijzonder duurzaam zijn tegen externe invloeden zoals UV-schade of krassen. Deze coating zou bijvoorbeeld zeer interessant zijn voor de auto-industrie.

Beter voor het milieu

Het concept van het produceren van esterhars uit afgewerkte bak- en braadolie heeft een zeer significant voordeel. Vanwege de overvloedige en seizoens- en regio-onafhankelijke afvalstroom is er geen tekort aan grondstoffen. Dit betekent minder belasting voor het milieu, zoals het geval zou zijn bij het verbouwen van landbouwoliegewassen zoals koolzaad en palmolie.

Over BISC-E
BISC-E is een jaarlijkse competitie voor bachelor- en masterstudenten. De competitie is opgezet door TKI-BBE met als doel studenten in contact te brengen met de biobased-branche. Voor meer informatie: https://www.bisc-e.eu/

Lees ook

  • Kim Ragaert en de studenten van SublimeStone zijn de winnaars van de publieksprijzen die tijdens de verkiezing van de Ingenieur van het jaar werden uitgereikt. De winst en de nominatie van beiden, door het Koninklijk Instituut van Ingenieurs, laten zien dat de Universiteit Maastricht, en vooral de...

  • Het Koninklijk Instituut van Ingenieurs nomineerde Kim Ragaert en de studenten van SublimeStone voor de prijs van beste ingenieur en beste studententeam van 2024. Beiden horen bij de laatste 3 finalisten in hun categorie. Wil jij ook dat de beste ingenieurs winnen, stem dan nu op UM!

  • Hoe repareer je een scheur in kalksteen, zoals mergel? Nou, vraag gewoon een paar bacteriën om het voor je te doen. Dit is in het kort het doel dat 11 studenten van de Universiteit Maastricht zichzelf stelden. Het lukte, ze eindigden in de top 10 van de beste undergraduate-projecten van de iGEM...