Universiteiten presenteren zelfregieplan internationale instroom studenten
Op woensdag 16 april presenteren de Nederlandse universiteiten hun gezamenlijke zelfregieplan op het gebied van internationalisering. Dit plan is opgesteld om te voorkomen dat het wetsvoorstel Internationalisering in Balans en de daaraan gekoppelde Toets Anderstalig Onderwijs (TAO) onnodig grote schade zullen veroorzaken. De universiteiten zijn bereid dit zelfregieplan uit te voeren mits de overheid van haar kant afziet van de Toets Anderstalig Onderwijs (TAO) op alle bestaande opleidingen.
Naast dit initiatief om zelf met een inhoudelijk tegengeluid te komen hebben de Nederlandse universiteiten de afgelopen periode hun bezwaren tegen de onzalige Haagse bezuinigingsplannen laten horen via een estafettestaking. Ook als het zelfregieplan door de minister wordt gesteund en de TAO op bestaande opleidingenzou verdwijnen, blijven de bezuinigingen draconisch. Op woensdag 16 april a.s. is Maastricht hekkensluiter in deze bijzondere estafette. De organisatoren van WOinactie UM hopen samen met de universiteit op een daverend protest door medewerkers, studenten en andere belanghebbenden, waarbij het geluid duidelijk tot in Den Haag hoorbaar is.
Maatwerk
Het zelfregieplan zorgt ervoor dat het Nederlandstalig onderwijsaanbod vergroot wordt, en dat de instroom van internationale bachelorstudenten bij een aantal grote opleidingen wordt beperkt. Daarmee wordt ruimte gecreëerd om voldoende internationaal talent voor opleidingen met grote arbeidsmarkttekorten aan te trekken. Daarbij wordt rekening gehouden met de krimp- en grensregio’s (iets waar onze vele partners in Limburg ons van harte in hebben gesteund). Zo worden de bacheloropleidingen psychologie in de Randstad Nederlandstalig, maar blijven ze in grensregio’s als de onze tweetalig. Daarnaast wordt voor een aantal Engelstalige opleidingen economie en bedrijfskunde een - nader te bepalen - numerus fixus ingesteld. De maatregelen zorgen landelijk voor een daling van de internationale bachelor instroom met ruim 11% ten opzichte van het referentiejaar 2022-2023 tot maximaal 16.750 studenten.
Specifieke UM-maatregelen
De UM heeft in een eerder stadium al aangekondigd dat er een numerus fixus wordt ingesteld voor de Engelstalige European Law School en dat de Engelstalige track geneeskunde per 2026 vervalt. Daarnaast wordt gewerkt aan een aanpassing van de numerus fixus voor de Nederlands- en Engelstalige bacheloropleidingen psychologie, die moet leiden tot een evenwichtiger verdeling van studentaantallen tussen de twee opleidingsvarianten. Deze UM-maatregelen maken deel uit van het gezamenlijke pakket dat de Nederlandse universiteiten met elkaar hebben afgesproken.
Toets Anderstalig Onderwijs onwenselijk en onnodig
Dit maatregelenpakket komt tegemoet aan de wensen van de overheid en voorkomt veel schade die het Wetsvoorstel Internationalisering in Balans zal veroorzaken aan het onderwijs, de innovatiekracht en de economie. Want dat voorziet nog steeds in een ‘Toets Anderstalig Onderwijs’ (TAO) voor alle bestaande en nieuwe opleidingen. Die zorgt voor een voortdurende onzekerheid of en hoe lang opleidingen in het Engels aangeboden mogen blijven. Ook maakt de UM zich grote zorgen over de administratieve last van zo’n toets. Voor de UM is helder: met deze duidelijke zelfregiemaatregelen kan en moet de TAO voor bestaand aanbod van tafel!
Stayrates en stimuleren Nederlands – de maatregelen in detail
Naast de gerichte maatregelen in de bacheloropleidingen hebben de universiteiten samen afspraken gemaakt om studenten én medewerkers meer kansen te bieden om de Nederlandse taalvaardigheid te verbeteren. Dat vergroot onder andere de ‘blijfkans’ van afgestudeerden. Voor dat laatste investeren universiteiten bovendien in betere carrière begeleiding en nauwere samenwerking met toekomstige werkgevers in Nederland. De UM heeft daarnaast al langere tijd een taalbeleid voor medewerkers dat aansluit bij de gemaakte afspraken in het zelfregie voorstel.
Aandacht én actie blijven nodig
De presentatie van gezamenlijke plannen van de Nederlandse universiteiten valt precies op de dag dat de landelijk stakingsestafette Maastricht aandoet. Een actie die de UM van harte ondersteunt. Het is meer dan noodzakelijk dat wij onze stem laten horen tegen alle bezuinigingen. Met een daverende, drukke actiedag op 16 april kunnen we dat vanuit Maastricht aan Den Haag laten weten! Bekijk het programma op woensdag 16 april.
Lees ook
-
Wie is er geïnteresseerd in wetenschap?
Het UM Supermarktlab is een interdisciplinair educatief concept waarmee kinderen kennismaken met voedselinnovatie, gezondheid en duurzaamheid, én leren hoe je complexe, actuele vraagstukken vanuit verschillende perspectieven kunt benaderen.
-
Het vernieuwd curriculum van Healthcare Policy, Innovation and Management
De Authentieke Professionele Taken van het masterprogramma zijn verankerd in het curriculum, maar de programma-coördinatoren vinden het wel belangrijk dat studenten aan hun eigen pad kunnen werken. Dat gebeurt door electives of keuzeblokken aan te bieden en personaliseer je een deel van je opleiding...
-
Onderzoeksinstituut METRO stopt op 1 mei 2025
Na meer dan 30 jaar succesvol Europees, vergelijkend en internationaal onderzoek te hebben gestimuleerd aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, stopt Maastrichts Europees instituut voor Transnationaal Rechtswetenschappelijk Onderzoek (METRO) op 1 mei 2025 met zijn activiteiten.