Universiteit Maastricht start met eerste MOOC

Vanuit de hele wereld heeft de Universiteit Maastricht aanmeldingen ontvangen voor haar eerste Massive Open Online Course (MOOC), die op 5 oktober aanstaande van start gaat. Deelnemers komen o.a. uit de Filippijnen, Kenya, Mexico, Iran, de VS en verschillende landen uit Europa. In deze gratis online cursus, getiteld Problem-Based Learning: Principles and Design, staat de innovatieve onderwijsmethode Problem-based Learning, ofwel Probleem Gestuurd Onderwijs (PGO) centraal. Gedurende 9 weken leren deelnemers hoe PGO toegepast kan worden in het onderwijs én hoe het is om zelf middels PGO te leren.

Met de MOOC zet de Universiteit Maastricht een extra stap om de wereld kennis te laten maken met het probleemgestuurd onderwijs (PGO), door deelnemers zelf te laten werken met PGO in een MOOC-setting. Dr. Daniëlle Verstegen, universitair docent bij de afdeling Onderwijsontwikkeling- en onderzoek aan de UM en MOOC-projectleider: “Dat is het unieke aan dit programma: hoewel een MOOC per definitie een ‘grootschalige, massale’ cursus is, worden in de opzet van de cursus zoveel mogelijk de principes van PGO gevolgd. De MOOC is gecentreerd rond authentieke problemen waar deelnemers in groepjes samen aan werken, zoals dat in de dagelijkse praktijk ook toegepast wordt in al het onderwijs aan de Universiteit Maastricht.”

Wat is Probleem Gestuurd Onderwijs?

Een onderwijsmodel met een student-georiënteerde benadering, dat niet alleen nadruk legt op kritisch denken, maar ook samenwerken in kleine groepen stimuleert, studenten betrokken maakt bij hun leerproces en uitrust met de vaardigheden die ze nodig hebben om in hun toekomstige carrière succesvol te zijn. Sinds haar oprichting heeft de Universiteit Maastricht PGO toegepast op al haar onderwijs. De PGO-methode heeft zich ook bewezen aan instituten als Stanford University en University College London.

De MOOC is bedoeld voor

iedereen die onderwijs verzorgt in het hoger onderwijs, maar is daarnaast ook interessant voor andere docenten of studenten die meer willen weten over PGO. Deelnemers kunnen kiezen uit drie tracks: teaching and tutoring, design and development, of assessment and organisation. Na de cursus hebben de deelnemers niet alleen geleerd hoe PGO toegepast kan worden, maar het PGO-systeem ook zelf ondervonden. 

Inmiddels hebben zich zo’n 1900 deelnemers aangemeld. De MOOC start op 5 oktober. Geïnteresseerden kunnen zich via deze link nog inschrijven.

Meer informatie: https://moocs.maastrichtuniversity.nl
Bekijk hier de trailer. 

Lees ook

  • De Faculteit der Rechtsgeleerdheid organiseert samen met Studio Europa een academische conferentie gericht op de komende nieuwe termijn van het Europees Parlement en de Europese Commissie.

  • Met een bachelordiploma Biomedical Sciences heb je ruime keuze waar je je gedetailleerde kennis over ziekte en gezondheid wilt toepassen. Of je nu in het lab of daarbuiten wilt werken. Lobke Meels is een inspirerend voorbeeld van een carrière buiten het lab. Ze combineerde haar bacheloropleiding...

  • Nick Bos, vicevoorzitter van het College van Bestuur van de UM, is geëerd met het Teken van Verdienste van de stad Maastricht. Hij kreeg het ereteken op 6 juni uit handen van locoburgemeester Hubert Mackus vanwege zijn grote verdiensten voor de universiteit en voor Maastricht. Begin juli neemt Nick...