Universiteit Maastricht legt verbinding met de stad in jubileumjaar 2016
In 2016 viert de UM haar 40-jarig jubileum. Met haar jubileumactiviteiten zoekt de UM nadrukkelijk de verbinding met de stad. Het hele jaar worden tal van activiteiten georganiseerd voor en door studenten en medewerkers. Ook inwoners van Maastricht en de rest van Limburg nodigen wij van harte uit om dit jubileum mee te vieren. Van 5 tot en met 11 september is het een hele week feest, met de Opening Academisch Jaar en een driedaags PAS festival.
Op de speciale jubileumwebsite www.maastrichtuniversity.nl/jubileum staat een overzicht van alle activiteiten (dit overzicht wordt nog verder aangevuld met nieuwe activiteiten en data).
Dies Natalis
Het jubileumjaar start met de Dies Natalis 2016 op 11 januari 2016 in de Sint Janskerk in Maastricht. Tijdens de officiële ceremonie worden eredoctoraten en diverse prijzen uitgereikt.
Parcours of Art & Science (PAS) 2016
Dit gratis wetenschappelijke en culturele festival pakt in 2016 extra groots uit. Gedurende drie dagen staan onderzoek, kunst en kennis centraal en krijgen cultureel en artistiek talent uit Maastricht en de regio een podium.
Wie jarig is trakteert
Maastrichtenaren die 40 jaar worden in 2016 gaan we trakteren en uitnodigen voor een gratis rondleiding en koffie met vlaai. Tijdens deze rondleiding, verzorgd door een van de studenten of een VVV-gids, maken de jarigen kennis met de aanwezige kunst en de prachtige universiteitsgebouwen in de binnenstad van Maastricht.
Jubileumtour van het Universiteitsfonds Limburg (SWOL)
Met deze tour wil de UM iets teruggeven aan de Limburgers. Met workshops, lezingen, muziek en demonstraties willen we de Limburgers bedanken voor hun donaties en steun aan de UM.
Serenades in bejaardenhuizen
Bewoners van diverse bejaardenhuizen in de stad kunnen genieten van heerlijke muziek, prachtige kostuums en charmante muzikanten. Deze muzikale groepen, die voornamelijk bestaan uit UM studenten en staf zullen een zonnestraal naar de Maastrichtse bejaardenhuizen brengen.
Lees ook
-
In aanloop naar de Europese verkiezingen zijn er zorgen over de staat van democratie en rechtsstaat in Europa. In Nederland is het een zorg die rond de formatietafel hangt. Polen leek lange tijd dezelfde kant op te gaan als Hongarije, maar sinds de verkiezingen van afgelopen oktober lijkt daar het tij gekeerd. De belangrijkste les die we van Polen kunnen leren? Democratie wordt niet gemaakt in het stemhokje, maar op straat.
-
Al met al zullen maar weinig mensen bij het lezen over de boerenprotesten gedacht hebben ‘dit is goed nieuws voor de EU.’ En toch zouden de boerenprotesten dat best eens kunnen zijn.
-
De Europese verkiezingen staan voor de deur. Democratie in de EU heeft tekortkomingen, maar het ontbrak de afgelopen decennia in de EU vooral aan politiek debat. Het is goed dat dit aan het veranderen is.