Uni-Life, of hoe je het meeste uit je studentenleven haalt

In 2018 merkten twee jonge studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam dat veel studenten het studentenleven misliepen omdat ze geen overzicht hadden van alle sociale activiteiten op de campus. Ze besloten met een oplossing te komen en creëerden op hun eigen universiteit een student-to-student platform met de naam Uni-Life. Binnen enkele maanden hadden ze al duizenden studenten geholpen: zij ontdekten hun universiteitsleven als nooit tevoren. Hun platform breidde zich snel uit en Uni-Life startte de samenwerking met andere universiteiten in Nederland.  Nu werkt Uni-Life samen met enkele van de grootste en hoogst gewaardeerde universiteiten in Europa. En natuurlijk zit de Universiteit Maastricht daarbij. Hannariin Lamp, masterstudent Media Studies: Digital Cultures en Uni-Life ambassadeur aan de UM, vertelt ons er alles over.

Hoe werkt Uni-Life en wat doet het?

"Uni-Life is een app die je downloadt op je telefoon. De app geeft je overzicht van bijna alle evenementen, verenigingen, studenteninitiatieven en nog veel meer aan de UM. Zo kun je makkelijk zien wat er allemaal te doen is of eraan zit te komen op de campus. Bijna alle verenigingen in Maastricht maken inmiddels gebruik van de app. Zo kun je continu informatie over hen krijgen, hun pagina volgen en updates bekijken over activiteiten waarvoor je je moet inschrijven of coole evenementen. Uni-Life heeft een Tinder-achtige functie, waarbij je evenementen naar links of rechts veegt en daarmee aangeeft wat je wel en niet leuk vindt. De app slaat je voorkeuren op en stuurt je desgewenst zelfs een herinnering: 'Vandaag vindt dit evenement plaats, misschien wil je erheen.' Je weet voortdurend wat er te doen is en dat kan je actiever maken als student en als lid van de studentengemeenschap."

Is het mogelijk om in Uni-Life je eigen communities te creëren?

"Ja, we hebben deze zeer praktische community-functie. Stel, je bent bijvoorbeeld een internationale student in Maastricht en je wilt graag landgenoten ontmoeten op de campus. Dan maak je een community aan voor je landgenoten, je stelt die voor aan ons bij Uni-Life, wij kijken of het OK is en als dat zo is, keuren we het goed. Vanaf dat moment heb je je eigen landcommunity in Maastricht. Wij maken een WhatsApp-groep aan voor jouw community, zodat je automatisch met elkaar kunt gaan chatten. Maar er is meer dan nationaliteiten als het gaat om communities. We hebben ook een zeer populaire Formule 1 en Maastricht Foodies community. Communities kunnen gaan over kunst, muziek, film, theater, kunstenaars, uitgaan, wat je maar wilt.  Als je alleen in een nieuwe stad aankomt, wil je heel graag mensen ontmoeten met dezelfde interesses. Hier vind je ze."

Hannariin Lamp

Hannariin Lamp
Masterstudent Media Studies: Digital Cultures & Uni-Life Ambassadeur aan de UM

“Wat de UM aantrekkelijk maakt als plek om te studeren, is onder meer het actieve studentenleven, gedreven door de vele studentenorganisaties die de stad te bieden heeft. De verscheidenheid aan evenementen biedt onze studenten de kans om een netwerk op te bouwen, zich te ontwikkelen op zowel persoonlijk als professioneel gebied en natuurlijk om medestudenten te leren kennen, zich thuis te voelen in Maastricht en plezier te maken. Uni-Life brengt al deze evenementen samen in één overzicht, waardoor het voor studenten makkelijk is om te kijken wat er te doen is en welke evenementen ze willen bezoeken, gebaseerd op hun persoonlijke interesses. Naast het evenementenoverzicht biedt Uni-Life tevens het community building aspect. Studenten kunnen lid worden van en zelf communities creëren: kleinschalige, door studenten geleide initiatieven die ze zelf in de app kunnen opzetten om meetings te organiseren, te chatten en contact te leggen met medestudentenWe denken dat Uni-Life hiermee een mooie kans biedt om de verbinding tussen studenten, de UM en de stad Maastricht te verbeteren.”

 Ninih Gulikers
 Communicatiemedewerker Student Services Centre

"Dankzij Uni-Life kon een groepschat van mensen uit België worden opgezet. In die groep heb ik fantastische mensen ontmoet met wie ik de rest van mijn leven in contact kan blijven. Een must-have als je je sociale leven een boost wilt geven, vooral wanneer je in het buitenland studeert en veel nieuwe vrienden wilt leren kennen!"

Amber | UM-student

unilife

Hoe zit het met individueel contact?

"Als je als nieuwe student graag een buddy wilt vinden, iemand die je wegwijs kan maken in het Maastrichtse studentenleven, dan zit die functie ook in onze app. Je kunt het dus aanvragen en wij zoeken een match voor je. Mensen kunnen ook aanbieden om buddy te worden. Dit betekent dat iedereen zijn hulp kan aanbieden om een nieuwe student het Maastrichtse studentenleven te laten zien. We willen dat niemand er alleen voor staat en dit is een goede oplossing."

Moet je als student iets betalen voor Uni-Life?

"De student betaalt niets. Uni-Life is gratis voor studenten en voor verenigingen. We hebben een contract met de UM, want voor de UM is Uni-Life een ondersteunend middel om meer gemeenschapszin te creëren."

Kunnen mensen contact met je opnemen als UM Uni-Life ambassadeur?

"Ja, ik ben er om met studenten te praten over de app, te communiceren met verenigingen, onze missie bekend te maken en uit te leggen hoe iedereen optimaal gebruik kan maken van Uni-Life. En natuurlijk probeer ik ervoor te zorgen dat studenten hier actief worden, bijvoorbeeld door zelf communities op te zetten. Als iemand mij iets wil vragen over het gebruik, een gaaf plan heeft voor een community of een idee heeft om de Uni-Life app te verbeteren, dan ben ik daarvoor de aangewezen persoon."

Wil je meer weten over Uni-Life?
Stuur een mail naar Hannariin: hannariin@uni-life.nl
Hier kun je de Uni-Life app downloaden.

Meer nieuws

"Uni-Life is voor mij de perfecte planner van events. Dankzij deze app is mijn studentenleven rijk gevuld! Hij laat je het beste zien dat het Maastrichtse studentenleven te bieden heeft."

Annica | UM-student

Lees ook

  • Alisa verhuisde op 17-jarige leeftijd van Moskou naar Nederland om eerstejaars bachelorstudent Regenerative Medicine and Technology (RMT) te worden. De avontuurlijke geest van Alisa drijft haar steeds naar gloednieuwe ervaringen, zoals de RMT bacheloropleiding en haar hobby Tribal Fusion dansen.

  • Maak kennis met Lillianne Evertsz, wiens reis van het hbo naar het hoger onderwijs veerkracht belichaamt. Aanvankelijk uitgedaagd door hoge collegegelden, leken Lillianne's dromen van universitair onderwijs onbereikbaar, totdat ze een beurs ontving. Deze steun stelde haar in staat om haar gewenste...

  • In de komende maanden deelt de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences op Instagram tips over hoe je gezonder kan leven. Niet zomaar een verzameling van tips, wel gebaseerd op lopende onderzoeken binnen onze faculteit. Initiatiefnemers van dit idee zijn Lieve Vonken en Gido Metz, promovendi...