UM Studenten winnen de GreenFood4Health Challenge

Op 1 april 2022 vond de GreenFood4Health Challenge plaats op de Brightlands Campus Greenport Venlo. De winnaars: het team van Anastasia Kalalidou, Einar Schulze, Vanessa Klose, Inês Brito Da Mana Morgado en Saja Alowaisi (Fontys), masterstudenten van de MSc Health Food Innovation Management aan de Universiteit Maastricht (UM).

De GreenFood4Health Challenge

Het doel van de GreenFood4Health Challenge is om studenten in contact te brengen met de arbeidsmarkt en bedrijven die werken op het snijvlak van voeding, gezondheid, innovatie en smart solutions. Voor deze editie leverden de bedrijven BASF, Innerbuddies en Innexo drie vraagstukken op het gebied van molecular farming. In interdisciplinaire teams gingen studenten aan de slag met als doel een oplossing te pitchen aan de jury. En ja hoor, het studententeam van de UM ging met de eerste prijs naar huis!

Eet meer prei

UM masterstudenten Anastasia Kalalidou, Einar Schulze, Vanessa Klose, Inês Brito Da Mana Morgado en Saja Alowaisi (Fontys) werkten aan de challenge van BASF, met als vraag een strategie te ontwikkelen om de consumptie van prei te stimuleren. Het team ontwikkelde een korte en lang termijnstrategie. Op korte termijn focust de strategie voornamelijk op het effectief marketen van prei door middel van branding, om bekendheid van het product te bevorderen. Daarnaast werd een campagne voor scholen ontwikkeld om kinderen meer vertrouwd te maken met het eten van prei. Op lange termijn focust de strategie op het ontwikkelen van nieuwe varianten van prei, door middel van genetische manipulatietools (een proces dat tot 15 jaar kan duren):

“Ons idee was om niet alleen de kleur van prei te veranderen in een minder groene tint, om vermijding door kinderen te voorkomen, maar ook om prei te kruisen met knoflook. Omdat prei en ui zo dicht bij elkaar liggen, zou een dergelijke kruising de perfecte kruidengroenten in één variëteit zijn, die zowel de kenmerken als de smaak van knoflook en prei combineert. In plaats van kruidengroenten zoals ui en knoflook voor je Bolognese, gebruik je dan gewoon prei! Bovendien zouden we dit nieuwe ras ook graag kleiner willen kweken, zodat het in elke koelkast past.”

Het team is erg enthousiast over de GreenFood4Health Challenge. "Het was een geweldige manier om onze kennis toe te passen, te werken aan echte problemen waarmee bedrijven worden geconfronteerd, en om in contact te komen en samen te werken met professionals," aldus het team.