UM studenten organiseren tweede Burgertop

Na de succesvolle eerste Maastrichtse Burgertop M200 in 2014, wordt er op 7 november a.s. een nieuwe wijkburgertop georganiseerd, ditmaal in Maastricht Noordwest. Ondanks de gerealiseerde verbeteringen in de wijken vinden veel burgers dat het qua leefbaarheid beter kan in NoordWest. Samen gaan zij daarover in gesprek en bedenken ze nieuwe plannen en ideeën. De M200 is een initiatief van de Universiteit Maastricht. De organisatie is grotendeels in handen van studenten uit het Honours Programma van de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.

De laatste jaren is er voor inwoners van Malberg, Malpertuis, Caberg en Brusselse Poort West veel veranderd. Veel mensen, organisaties en bedrijven hebben last gehad van de economische crisis. In sommige buurten zijn flats gesloopt en zijn nieuwe woningen gebouwd. Helaas zijn niet alle bouwplannen gerealiseerd. Er zijn scholen samengegaan. Er is veel veranderd in de zorg en er is een sociaal wijkteam om zorgvragen van mensen op te pakken. Inwoners zijn actief in verenigingen en buurtleven (bv. de parkrangers). Toch vinden veel bewoners dat de leefbaarheid in Noord West beter kan. Op de burgertop bespreken ze met elkaar hoe ze denken dat de kwaliteit van leven verbeterd kan worden. De top heeft een open agenda en mag over alles gaan, van gezondheid en zorg tot veiligheid en van groenvoorzieningen tot werk. 

Door loting zijn burgers uit genoemde wijken uitgenodigd om deel te nemen aan de burgertop en er hebben zich ruim 100 burgers aangemeld. Onder leiding van dagvoorzitter Simone van Trier gaan zij in kleine groepjes in gesprek over wat zij belangrijk vinden voor het leven in NoordWest. Aan het einde van de dag wordt gestemd voor plannen en ideeën die de hoogste prioriteit hebben. Die worden dan door burgers in samenwerking met relevante organisaties uitgewerkt. 

Wethouder Jack Gerats (Burgerparticipatie, Buurten) zal de burgertop openen en zal de dag afsluiten. Hierbij neemt hij de gemaakte plannen in ontvangst.

Burgertoppen zijn een onafhankelijk middel om onze democratie nieuw leven in te blazen. Veel mensen hebben weinig vertrouwen meer in politiek en bestuur. Een burgertop is een instrument om burgers een stem te geven. De organisatie van de burgertop M200 ligt in handen van studenten van de Universiteit Maastricht, vrijwilligers, de gemeente Maastricht, Trajekt, leden van Buurtplatforms.  

Voor meer informatie zie de website www.maastricht200.nl of neem contact op met Klasien Horstman , Prof. Philosophy of Public Health, k.horstman@maastrichtuniversity.nl 

Lees ook