UM-onderzoekers gewaardeerd voor wetenschapscommunicatie

Zeven teams van wetenschappers aan de Universiteit Maastricht krijgen een bijdrage uit het fonds Gewaardeerd! voor hun inspanningen op het gebied van wetenschapscommunicatie. Elk team ontvangt € 10.000. Het fonds is ingesteld door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en wordt uitgevoerd door de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW). De gehonoreerde wetenschappers zijn afkomstig van álle Maastrichtse faculteiten.

Een kort overzicht van de projecten per faculteit:

  • FPN: het team van Job van den Hurk wil met het platform BrainMatters nieuwe inzichten op het gebied van hersenwetenschap op een toegankelijke, betrouwbare en nauwkeurige wijze bij een breed publiek onder de aandacht brengen. Job van den Hurk is niet alleen wetenschappelijk manager van imaging centrum Scannexus, maar treedt ook op als medepresentator in het kinderprogramma Brainstorm (ZAPP, NPO 3).
  • LAW: het team van Fons Coomans wil via een lezingenserie jongeren, studenten en inwoners van de regio Maastricht op een toegankelijke wijze informeren over de resultaten van wetenschappelijk onderzoek naar de mensenrechten.
  • FSE: het team van Frank Thuijsman wil onder de vlag van het Mathematics Centre Maastricht (MCM) de wetenschapscommunicatie over wiskunde naar een hoger plan tillen. Het gaat daarbij niet alleen om het vergroten van de zichtbaarheid van wiskundig onderzoek, maar bijvoorbeeld ook om het bijdragen aan meer diversiteit van de instroom in wiskundig onderzoek.
  • GROW (FHML): het team van Veerle Melotte wil een breed publiek informeren en enthousiasmeren over het wetenschapsgebied oncologie en biologie. Veelal in de eigen tijd en met eigen middelen heeft het team de afgelopen jaren al stappen gezet om mensen bekend te maken met het enterisch zenuwstelsel, ofwel ‘de hersenen in de buik’. Zo won Veerle Melotte in 2019 de Klokhuis Wetenschapsprijs, wat resulteerde in een aparte aflevering van het populaire kinderprogramma op NPO 3.
  • MERLN (FHML): het team van penvoerder Dennie Hebels wil een breed publiek laten kennis maken met de mogelijkheden en de beloften van regeneratieve geneeskunde. Een speciale plek in dat programma is gereserveerd voor scholieren uit het basis- en middelbaar onderwijs.
  • FASoS: het team van Anna Harris wil een breed publiek in deze digitale tijden kennis laten maken met alternatieve manieren van zintuiglijke waarneming. Specifiek gericht op terreinen als wetenschap, geneeskunde en kunst. Anna Harris heeft enige ervaring; zo leert zij artsen-in-opleiding bij FHML hoe zij hun zintuiglijke vaardigheden kunnen trainen om patiënten beter te onderzoeken.
  • SBE: het team van Paul Smeets wil een gericht (en toch ook breed) publiek van pensioendeelnemers, particuliere beleggers, bestuurders van financiële instellingen, miljonairs en bestuurders bij goede doelen aanspreken. Het doel is hen te bewegen om op basis van wetenschappelijke inzichten een nog grotere positieve impact te genereren met hun donaties en duurzame beleggingen.

Over het fonds

Gewaardeerd! is bedoeld voor lopende wetenschapscommunicatieprojecten uitgevoerd door een groep wetenschappers. Er zijn 96 aanvragen ingediend, afkomstig van 62 faculteiten vanuit alle universiteiten in Nederland. Hiervan zijn er 91 gehonoreerd. Het fonds Gewaardeerd! past in de nieuwe wijze van erkennen en waarderen van wetenschappers, die recent is ingezet binnen het Nederlandse kennisveld.

Lees ook

  • Nienke Verstegen, onderzoeker bij De Forensische Zorgspecialisten, heeft onderzoek gedaan naar agressie binnen de forensische zorg en impact hiervan op patiënten en medewerkers. Op 6 juli 2023 promoveert zij aan de Maastricht University met haar proefschrift ‘Hurt people hurt people. Characteristics...

  • Patiënten die vanwege een ernstige COVID-19-infectie in het ziekenhuis zijn opgenomen, vertonen naderhand geen aanwijzingen voor hersenschade door de ziekte. Dat blijkt uit een uitgebreide studie onder leiding van Universiteit Maastricht.

  • Sten van Beek

    Rillen van de kou?

    Door de Westerse leefstijl met een hoog vetgehalte in voeding in combinatie met weinig beweging, kampen steeds meer mensen in Nederland met overgewicht of zelfs obesitas. Dit zorgt voor een verhoogd risico op diabetes type II. Wat is hieraan te doen buiten een gezondere leefstijl? Het antwoord komt...

Meer nieuws