Diversity & Inclusivity Grants

UM Heritage – inzicht door beleving

Iedereen weet nog wel wat reizen was, toch? Dankzij de UM Diversity & Inclusivity Grant konden drie studenten op reis, om de landschappen, mensen en tradities die hen gevormd hebben met ons te delen. Daniel Bogdanski vertelt hoe ze hun eigen erfgoed ontdekten – en dat van anderen.

Daniel Bogdanski zit opgesloten in zijn flat in Sofia, de hoofdstad van zijn geboorteland Bulgarije. Het is lente. En het sneeuwt. De derdejaarsstudent International Business aan de UM is net terug van zijn ERASMUS-semester in Madrid, dat voortijdig werd afgebroken door de uitbraak van covid-19. Maar Daniel kan wel terugkijken op hoe hij en zijn vrienden op overtuigende wijze gebruik maakten van hun bewegingsvrijheid, toen dat nog kon.

Begin 2019 zat hij koffie te drinken met zijn vriend Loukia, die ook voor het UM videoteam werkte. Ze hadden het erover hoe internationaal de universiteit was, en welke betekenis dat eigenlijk heeft. “Je hebt van die promo-video’s met mensen van vijf continenten, maar je ziet ze alleen maar in Maastricht rondlopen. We wilden laten zien waar ze vandaan komen, wat hun achtergrond is.”

Culturele intelligentie bevorderen

Zo werd het idee voor UM Heritage geboren. Het is meer dan gelikte reisfilmpjes over landschappen, eten, muziek en architectuur, maar tegelijkertijd is het dat óók. “We wilden een bijdrage leveren aan het bevorderen van culturele intelligentie. Als je bij de uni in groepen werkt, focus je alleen maar op het project. Maar als je ziet hoe mensen zijn opgegroeid en hoe dat hun manier van denken heeft gevormd, begrijp je beter waarom ze denken en zich gedragen zoals ze doen.”

Daniel en zijn vrienden Loukia en Maria vroegen de UM Diversity and Inclusivity (D&I) Grants aan. “We waren zo enthousiast over het project! We leverden onze aanvraag precies op tijd in; eind april werd hij goedgekeurd. We moesten in juli beginnen met filmen, ik had in juni examens en bovendien had ik ook nog een druk studentenbaantje. Dus het projectmanagement was een grote uitdaging – je leert delegeren en om dingen snel te organiseren.”

Florian Raith
diversity and inclusivity grants

Koude frappé en uitstekende wifi

En, zijn zijn culturele inzichten verdiept? “In Cyprus hebben ze een heel ander levensritme. Alles gaat er langzamer, relaxter – mensen drinken er frappés op het strand. En gelijk hebben ze: het is onverdraaglijk warm en vochtig in de zomer. Dus nu begrijp ik beter waarom Loukia wel eens te laat komt,” zegt Daniel lachend.

In Zuid-Korea is er een ander evenwicht tussen welzijn en productiviteit. “Ik vond het verbijsterend om te zien hoe modern het land is en hoe snel alles gaat.” Hij was onder de indruk van het feit dat technologie tot in alle hoeken van de samenleving is doorgedrongen. “Alles is online. Zelfs in afgelegen tempels is de wifi fantastisch en mensen zitten de hele tijd op hun smartphone. Dat maakt het leven makkelijk, maar mensen isoleren zichzelf daardoor ook een beetje. Ik zat vier uur lang in een bus naast een meisje en al die tijd keek ze niet een keer op van haar telefoon.”

Varkensoor om op te knabbelen

Daniel heeft ook een andere relatie met zijn eigen land gekregen, nu hij het heeft gezien door de ogen van bezoekers. “Als je je realiseert dat dingen die voor jou normaal zijn voor andere mensen juist vreemd zijn, ga je beter begrijpen waar dat hele cultureel relativisme eigenlijk over gaat,” zegt hij. “Ik hou ervan om varkensoren te eten, maar Loukia en Maria vonden dat heel raar… Maar in Spanje hebben ze dan weer fantastische varkensoren. Het hangt er maar net vanaf waar je bent.”

Hij zegt dat Bulgarije dan misschien wel ruige charme heeft, met zijn communistische architectuur en ietwat sombere mensen, “maar ik vond het geweldig om de gastvrijheid van mijn landgenoten te zien, en hoe leuk ze het vonden om bezoekers te ontvangen. We zijn heel patriottisch en vinden het erg belangrijk om onze tradities te bewaren. Ik ben daarop geen uitzondering: ik hou van mijn land, ondanks alle problemen die er zijn. Deze trip sterkte mij in het idee dat ik in mijn toekomstige werk onze prachtige natuur en cultuur met toeristen wil delen.”

Storytelling en zweethandjes

Hoewel ze al veel werk verzet hadden voor het UM videoteam, was dit voor hen allemaal het grootste project ooit. Ze hebben er ze veel van geleerd, van logistiek tot het maken van een film zelf. “Ik filmde en deed de montage, Loukia was onze regisseur en scenarioschrijver, en Mario bediende zijn drone en GoPro voor onderwaterbeelden en dergelijke.”

Ze leerden hoe belangrijk storytelling is, maar begrijpen de rol van techniek nu ook beter. “We worstelden met zweethanden en falende apparatuur in de mediterrane hitte, of gewoon met settings die niet helemaal goed waren. Vaak dachten we dat we dat wel in de postproductie zouden kunnen oplossen, maar zo eenvoudig is het allemaal niet.”

Er waren natuurlijk ook nog andere uitdagingen. “Het onderwijs aan de UM bereidt je voor op het werken in interculturele teams, maar zes weken lang samen reizen en leven in lastige omstandigheden is wel even wat anders. Maar uiteindelijk ging alles goed en zijn we heel trots op wat we samen hebben bereikt,” zegt Daniel. In een adem voegt hij er plichtsgetrouw aan toe: “En we zij heel dankbaar voor de Diversity and Inclusivity Grant!”

diversity and inclusivity grants

The gaida: traditional Bulgarian bagpipes 

diversity and inclusivity grants

Watch UM Heritage!

Watch the UM Heritage documentaries!

UM Heritage was made possible by UM’s Diversity & Inclusivity Grants. Click here to find out more and for an overview of this year’s winners.

Lees ook

  • Op 3 en 4 april 2024 presenteerde Philzuid het concert ‘Philstories’ in Opus 9 in de Mariaberg wijk. Samen met Prof.dr. Peter Peters en dr. Veerle Spronck, muzikanten en medewerkers van Philzuid zochten contact met bewoners en buurtorganisaties in Mariaberg. Tijdens diners, vergaderingen en fietsen...

  • Wat betekent het om te wonen, werken, ondernemen en leven in een stad en regio met een internationale universiteit. Wat merk je ervan en wat heb je er eigenlijk aan? We vroegen het aan Marcell Ignéczi. Hij kwam naar Zuid-Limburg om te studeren aan het Department for Knowledge Engineering van de...

  • Als patiënt in een ziekenhuis zie je dagelijks veel verschillende gezichten aan je bed: een verpleegkundige die je bloeddruk meet, een arts of verpleegkundig specialist die jou informeert over het zorgplan en een voedingsdeskundige die jou voorziet van het juiste eten en drinken. Hoewel al deze...