UM continueert samenwerking met de Belastingdienst op basis van horizontaal toezicht
Vandaag is het nieuwe convenant ‘doorontwikkeld horizontaal toezicht’ getekend door de Universiteit Maastricht en de Belastingdienst. Het convenant is een afgeleide van de al jarenlange samenwerking tussen de universiteit als belastingplichtige en de Belastingdienst. Met als doel een vertrouwelijke en transparante relatie waarbij wij als universiteit zelf controles uitvoeren en deze delen met de Belastingdienst. Het convenant heeft een looptijd van drie jaar.
Afstemming vooraf
Bij horizontaal toezicht wordt door de Belastingdienst gesteund op de processen en interne controles van de onderneming. Daar waar nodig vindt vooraf afstemming over actualiteiten plaats, in plaats van controles achteraf. Om het convenant te kunnen sluiten, dient de belastingplichtige aan diverse voorwaarden te voldoen, zoals het hebben van een fiscale risicoanalyse en monitoringsplan. In dat kader beoordeelt de Belastingdienst of er een aantoonbaar systeem van interne fiscale beheersing en monitoring aanwezig is waardoor aanvaardbare belastingaangiften ingediend worden.
Samenwerking op basis van vertrouwen
De Universiteit Maastricht heeft voldaan aan deze voorwaarden en voldoet daarmee aan de eisen die de Belastingdienst in de huidige tijd aan horizontaal toezicht stelt. De ondertekening van het convenant markeert een volgende stap in een op vertrouwen gebaseerde samenwerking met de Belastingdienst.
De Universiteit Maastricht kijkt terug op een mooie bijeenkomst en blijft zich inzetten voor een goede samenwerking en investering in horizontaal toezicht.
Lees ook
-
Minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) heeft vrijdagmiddag 18 oktober een werkbezoek gebracht aan Maastricht. Daar is hij door de Limburgse mbo-, hbo- en wo- onderwijsinstellingen geïnformeerd over actuele onderwijsthema’s uit het Onderwijsmanifest. Ook ging de minister in gesprek met docenten en studenten. Aan de hand van praktijkvoorbeelden kreeg Bruins een goed beeld van hoe het onderwijs in Limburg de krachten bundelt en de kansen van de grensligging benut. Daarnaast uitten de Provincie Limburg en de onderwijsinstellingen samen hun zorgen over kabinetsplannen die juist onvoldoende rekening houden met die kansen voor de regio.
-
Op 15 oktober heeft onderwijsminister Bruins de Tweede Kamer geïnformeerd over zijn plannen om via de Wet Internationalisering in Balans het aantal internationale studenten in Nederland terug te brengen. De Universiteit Maastricht maakt zich ernstige zorgen daarover. De minister lijkt volledig voorbij te gaan aan de noodzaak tot passend beleid waar onderwijs, overheden en bedrijfsleven in Limburg afgelopen tijd voortdurend op hebben gewezen. Passende regels met oog voor regionale verschillen zijn namelijk harde noodzaak om in Limburg kaalslag in het onderwijs te voorkomen en om voldoende professionals op te leiden voor de krappe arbeidsmarkt in de regio en Nederland.