UM-animatie coronavirus maakt kans op Webby Award

Hoogleraar Raimond Ravelli en onderzoeker Kèvin Knoops van Universiteit Maastricht, en Jeroen Claus van Phospho Biomedical Animation, zijn genomineerd voor een Webby Award in de categorie Science and Education. Met hun animatie van het Sars-CoV-2 virus, The Lifecycle of Sars-CoV-2, moeten ze het opnemen tegen producties van onder meer ruimtevaartorganisatie NASA en de Britse publieke omroep BBC. Er kan nog tot 20 april a.s. worden gestemd voor de Public Vote via deze link. De Webby Awards worden jaarlijks door de International Academy of Digital Arts and Sciences uitgereikt, zeg maar de Oscars van all things digital.

Eind 2020 ontving Ravelli financiering vanuit het NWA-programma Wetenschapscommunicatie. Samen met een team van wetenschappers en designers heeft hij anderhalf jaar aan de animatie gewerkt. Zij werden geholpen door UM-studenten en een aantal Nederlandse experts op het gebied van het coronavirus. Het resultaat is een unieke animatie waarin, aan de hand van echte microscopische beelden van geïnfecteerde cellen, de levenscyclus van het virus inzichtelijk gemaakt wordt voor een breed publiek.

Het is niet de eerste keer dat de video in de prijzen valt. Eerder won de productie al in verschillende categorieën tijdens de internationale competities van de NYX Awards, MUSE Awards en AVA Digital Awards. Daarnaast kreeg het team aanvragen om de video onderdeel te laten zijn van exposities over de coronapandemie, of bijvoorbeeld van een langlopende tentoonstelling in bijvoorbeeld het nationale wetenschapsmuseum van Taiwan.

Lees ook

  • Kan urine worden gebruikt om niercelcarcinoom op te sporen? De huidige aanpak bij kleine niermassa's is in de meeste gevallen een preventieve gedeeltelijke of volledige verwijdering van de nier, waarbij niet altijd duidelijk is of de massa goedaardig of kwaadaardig is. Moleculair epidemioloog Kim...

  • Neurowetenschapper Dennis Hernaus onderzoekt het beloningssysteem in ons brein. Hoe zorgt dit “breinnetwerk” ervoor dat wij gemotiveerd raken? 

  • Met een bachelordiploma Biomedical Sciences heb je ruime keuze waar je je gedetailleerde kennis over ziekte en gezondheid wilt toepassen. Of je nu in het lab of daarbuiten wilt werken. Lobke Meels is een inspirerend voorbeeld van een carrière buiten het lab. Ze combineerde haar bacheloropleiding...