UM-animatie coronavirus maakt kans op Webby Award

Hoogleraar Raimond Ravelli en onderzoeker Kèvin Knoops van Universiteit Maastricht, en Jeroen Claus van Phospho Biomedical Animation, zijn genomineerd voor een Webby Award in de categorie Science and Education. Met hun animatie van het Sars-CoV-2 virus, The Lifecycle of Sars-CoV-2, moeten ze het opnemen tegen producties van onder meer ruimtevaartorganisatie NASA en de Britse publieke omroep BBC. Er kan nog tot 20 april a.s. worden gestemd voor de Public Vote via deze link. De Webby Awards worden jaarlijks door de International Academy of Digital Arts and Sciences uitgereikt, zeg maar de Oscars van all things digital.

Eind 2020 ontving Ravelli financiering vanuit het NWA-programma Wetenschapscommunicatie. Samen met een team van wetenschappers en designers heeft hij anderhalf jaar aan de animatie gewerkt. Zij werden geholpen door UM-studenten en een aantal Nederlandse experts op het gebied van het coronavirus. Het resultaat is een unieke animatie waarin, aan de hand van echte microscopische beelden van geïnfecteerde cellen, de levenscyclus van het virus inzichtelijk gemaakt wordt voor een breed publiek.

Het is niet de eerste keer dat de video in de prijzen valt. Eerder won de productie al in verschillende categorieën tijdens de internationale competities van de NYX Awards, MUSE Awards en AVA Digital Awards. Daarnaast kreeg het team aanvragen om de video onderdeel te laten zijn van exposities over de coronapandemie, of bijvoorbeeld van een langlopende tentoonstelling in bijvoorbeeld het nationale wetenschapsmuseum van Taiwan.

Lees ook

  • Klachten door glutengevoeligheid hebben voor een deel te maken met de verwachting van mensen. Het gaat daarbij om mensen bij wie coeliakie en tarweallergie als oorzaak zijn uitgesloten. Uit recent onderzoek van de universiteiten van Maastricht en Leeds blijkt dat de verwachting dat gluten...

  • Negen op de tien miskramen vinden plaats in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Onderzoekers van Universiteit Maastricht en het Maastricht UMC+ hebben vastgesteld dat in 70% van deze vroege miskramen een genetische afwijking in het embryo aanwezig is.

  • Marielle Wijermars en Christian Herff ontvangen dit jaar de KNAW Early Career Award. De Award is bedoeld voor onderzoekers in Nederland die aan het begin van hun carrière staan en die vernieuwende, originele ideeën hebben.