UM 6e plek in SustainaBul ranking

Vanaf 2012 heeft de SustainaBul (een woordspeling, als een 'bul', de graad die je krijgt als je aan de universiteit studeert) de duurzaamheid van de Nederlandse hogeronderwijsinstellingen gerangschikt. De ranglijst wordt elk jaar samengesteld door Studenten voor Morgen, een Nederlands studenteninitiatief. Deelnemende instellingen moeten een vragenlijst invullen om het duurzaamheidsniveau van hun onderzoek, onderwijs, bedrijfsvoering en integrale aanpak te beoordelen. Deze maand werden de resultaten van de ranglijst van 2019 gepresenteerd. In de ranglijst van dit jaar namen 16 Nederlandse hogeronderwijsinstellingen deel. De Universiteit Maastricht eindigde op plaats 6, drie plaatsen hoger dan vorig jaar.

Hoe staat UM ervoor?

Sustainabul

In de ranglijst van dit jaar namen 16 Nederlandse hogeronderwijsinstellingen deel. De Universiteit Maastricht eindigde op plaats 6, drie plaatsen hoger dan vorig jaar. Voor de ranglijst werden vijf vragen beantwoord met betrekking tot onderwijs, drie over onderzoek en tien over bedrijfsvoering. Bovendien moesten universiteiten voor het eerst drie best practices inleveren waarin alle drie deze disciplines worden gecombineerd. SustainaBul wil op deze manier overstappen van een classificatiesysteem naar een platform voor kennisuitwisseling. Vandaar dat de rangorde zelf niet meer het hoofddoel is. Maar de ranglijst helpt ons wel om te zien waar we nog kunnen verbeteren!

Sustainabul
SustainaBul ranking presentation on May 24 2019

Onderwijs

SustainaBul geeft punten voor verplichte cursussen over duurzaamheid. Dit is niet het geval bij de UM, daarom hebben we minder punten voor dit onderwerp. Onlangs hebben we de zichtbaarheid van alle duurzaamheidscursussen van de UM verbeterd. Ook ontwikkelt de UM nu een UM-brede duurzaamheidsminor. Als je een bachelorstudent bent, kun je ons helpen deze minor te ontwikkelen door een enquête van vijf minuten in te vullen. De minor is bedoeld als een stap in de richting van vakken over duurzame ontwikkeling in alle studies.

Onderzoek

Voor onderzoek haalden we het maximale aantal punten, vanwege onze vele interdisciplinaire onderzoeksprojecten over duurzaamheid waarbij verschillende faculteiten betrokken zijn. We hebben ook instituten voor duurzaamheidsonderzoek, zoals ICIS en duurzame ontwikkeling bij SBE.

Bedrijfsvoering

Wat de bedrijfsvoering betreft, hebben we belangrijke verbeteringen doorgevoerd in de catering: er zijn veel meer vegetarische en veganistische opties beschikbaar. Waar we aan moeten werken, is het transparanter maken van de CO2-voetafdruk van UM. Daar hoort ook onze voetafdruk door vliegverkeer door medewerkers van de UM bij. Momenteel maken we een UM-brede energievisie, wat ons een doel geeft om naartoe te werken.

Sustainabul
Anja van Bogaert and Rabbe Dormans from taskforce Sustainable UM2030 were UM's representatives during the presentation

Best practices

  • In 2018 is gestart met het programma Duurzame UM2030: een multidisciplinaire taskforce met leden vanuit de hele UM die nauw samenwerken met het UM Green Office. Dit programma omvat een holistische kijk op duurzame ontwikkeling die onderwijs, onderzoek en operaties combineert.
     
  • Green Impact is in het afgelopen academisch jaar geïntroduceerd om medewerkers van de UM bewust te laten nadenken over duurzaamheid. Veel medewerkers-studententeams hebben hard gewerkt aan het verduurzamen van de bedrijfsvoering van de UM. Deelnemers waren erg enthousiast, dus we hebben besloten om Green Impact volgend jaar voort te zetten, met meer mogelijkheden om ook aan andere onderwerpen te werken binnen duurzaamheid.
     
  • Bij de herontwikkeling van het Tapijn-gebied wordt zowel rekening gehouden met de gezondheid en het welzijn van de bezoekers als de omgeving. Zo worden bijvoorbeeld LED-verlichting, CO2-gestuurde ventilatie, isolatie, energie- en watergebruik, afvalverwerking, enz. meegenomen in de verbouwingen. Verder zal Tapijn worden ontworpen als een 'living lab', dus kan het worden gebruikt als een onderzoeksonderwerp.


Om volgend jaar hoger gerangschikt te worden in SustainaBul, heeft de UM dus nog heel wat werk te doen. Natuurlijk is het niet het belangrijkste doel om hoog in de ranglijst te eindigen, maar het is een geweldige kans om te zien waar we kunnen verbeteren en van andere instellingen kunnen leren. Wil je met ons meepraten over duurzaamheid? Plaats dan je opmerking of vraag op de intranetgroep Duurzame UM2030. Helaas is deze groep nog niet toegankelijk voor studenten.
 

 

Lees ook

  • Hoe gaan mensen met elkaar om op sociale media en andere online platforms? Hoe belanden ze in conflict? En het belangrijkste: hoe kunnen we voorkomen dat die discussies escaleren? Promovendus Maud Oostindie doet er onderzoek naar. En dan is ze ook nog het nieuwe ‘Face of Science’ van de Universiteit...

  • Door de vergrijzing heeft Zuid-Limburg te maken met aanzienlijke uitdagingen in gezondheid en welzijn. Onderzoek en innovatie van de UM maakt nu al een verschil. Hilde Verbeek, voorzitter van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg, over hoe we ouderen in hun kracht kunnen zetten en het...

  • Met een bachelordiploma Biomedical Sciences heb je ruime keuze waar je je gedetailleerde kennis over ziekte en gezondheid wilt toepassen. Of je nu in het lab of daarbuiten wilt werken. Lobke Meels is een inspirerend voorbeeld van een carrière buiten het lab. Ze combineerde haar bacheloropleiding...