Twee prestigieuze Europese beurzen voor Clemens van Blitterswijk en Philippe Lambin

Twee hoogleraren van UM/Maastricht UMC+ ontvangen de meest prestigieuze Europese onderzoeksbeurs voor individuele onderzoekers: een ERC Advanced Investigator Grant, goed voor een bedrag van ruim 2,5 miljoen euro. Het gaat om universiteitshoogleraar prof. dr. Clemens van Blitterswijk (MERLN) en prof. dr. Philippe Lambin (MAASTRO Clinic).

 

Van Blitterswijk gaat leiding geven aan een onderzoeksproject om nieuwe weefsels te ontwikkelen op basis van de intrinsieke zelforganiserende capaciteit van (stam)cellen. In het project worden nieuwe platforms voor celculturen ontwikkeld en wordt het mechanisme van zelforganisatie nader onderzocht. Deze kennis wordt vervolgens in het lab toegepast met de ontwikkeling van alvleesklierweefsel (eilandjes van Langerhans), hypofyseklieren en muis blastocysten (een embryonaal ontwikkelstadium).


Lambin gaat met zijn team onderzoek doen naar een innovatieve behandelmethode voor patiënten met uitgezaaide longkanker. De nieuwe behandelwijze is gebaseerd op een combinatie van immuuntherapie, radiotherapie en een innovatief medicament. Met name patiënten die lijden aan complexe vormen van uitgezaaide longkanker zouden baat kunnen hebben bij de nieuwe ontwikkeling. De nieuwe therapie werkt als volgt: de radiotherapie vernietigt tumorcellen in de primaire tumor in de longen. Door de kapotgemaakte tumorcellen wordt het immuunsysteem geactiveerd, dat op zijn beurt uitgezaaide tumorcellen in de rest van het lichaam kan opruimen.


De Advanced Investigator Grants worden door de European Research Council uitgereikt aan gevestigde, toonaangevende wetenschappers die zeer innovatief, vernieuwend onderzoek doen.

Lees ook

  • Hoe kan én moet de overheid reageren op de huidige lage deelname aan het vaccinatieprogramma? Is drang, of zelfs dwang te rechtvaardigen? Op die vragen geeft het boek Inducing Immunity? Justifying Immunization Policies in Times of Vaccine Hesitancy antwoorden.

  • Wetenschappers van het MERLN-instituut van Universiteit Maastricht en van het Maastricht UMC+ zijn erin geslaagd om een embryostructuur van een menselijke eeneiige tweeling te kweken uit louter stamcellen, zonder een eicel of spermacel te gebruiken. Dankzij deze kweek zien wetenschappers nu voor het...

  • We zijn verheugd te kunnen delen dat EDLAB – Maastricht University Centre for Teaching & Learning een Npuls-CTL-subsidie van bijna € 500,000 heeft toegekend gekregen voor de periode van 1 september 2024 tot 1 september 2027. 

Meer nieuws