Twee prestigieuze Europese beurzen voor Clemens van Blitterswijk en Philippe Lambin
Twee hoogleraren van UM/Maastricht UMC+ ontvangen de meest prestigieuze Europese onderzoeksbeurs voor individuele onderzoekers: een ERC Advanced Investigator Grant, goed voor een bedrag van ruim 2,5 miljoen euro. Het gaat om universiteitshoogleraar prof. dr. Clemens van Blitterswijk (MERLN) en prof. dr. Philippe Lambin (MAASTRO Clinic).
Van Blitterswijk gaat leiding geven aan een onderzoeksproject om nieuwe weefsels te ontwikkelen op basis van de intrinsieke zelforganiserende capaciteit van (stam)cellen. In het project worden nieuwe platforms voor celculturen ontwikkeld en wordt het mechanisme van zelforganisatie nader onderzocht. Deze kennis wordt vervolgens in het lab toegepast met de ontwikkeling van alvleesklierweefsel (eilandjes van Langerhans), hypofyseklieren en muis blastocysten (een embryonaal ontwikkelstadium).
Lambin gaat met zijn team onderzoek doen naar een innovatieve behandelmethode voor patiënten met uitgezaaide longkanker. De nieuwe behandelwijze is gebaseerd op een combinatie van immuuntherapie, radiotherapie en een innovatief medicament. Met name patiënten die lijden aan complexe vormen van uitgezaaide longkanker zouden baat kunnen hebben bij de nieuwe ontwikkeling. De nieuwe therapie werkt als volgt: de radiotherapie vernietigt tumorcellen in de primaire tumor in de longen. Door de kapotgemaakte tumorcellen wordt het immuunsysteem geactiveerd, dat op zijn beurt uitgezaaide tumorcellen in de rest van het lichaam kan opruimen.
De Advanced Investigator Grants worden door de European Research Council uitgereikt aan gevestigde, toonaangevende wetenschappers die zeer innovatief, vernieuwend onderzoek doen.
Lees ook
-
Guangzhi Tang, Assistant Professor, Faculty of Science and Engineering, Department of Advanced Computing Sciences van de Universiteit Maastricht ontvangt in dit kader subsidie voor zijn project Brain-inspired MatMul-free Deep Learning for Sustainable AI on Neuromorphic
-
Onderzoeksinstituten M4I en MERLN, beide onderdeel van Universiteit Maastricht (UM), zijn vanaf 1 januari 2025 partner binnen een gloednieuw nationaal samenwerkingsverband. Het Nijmeegse laser- en magnetenlab HFML-FELIX gaat per die datum verder als NWO-Instituut binnen de Stichting Nederlandse Wetenschappelijk Onderzoek Instituten NWO-I.