Twee prestigieuze Europese beurzen voor Clemens van Blitterswijk en Philippe Lambin

Twee hoogleraren van UM/Maastricht UMC+ ontvangen de meest prestigieuze Europese onderzoeksbeurs voor individuele onderzoekers: een ERC Advanced Investigator Grant, goed voor een bedrag van ruim 2,5 miljoen euro. Het gaat om universiteitshoogleraar prof. dr. Clemens van Blitterswijk (MERLN) en prof. dr. Philippe Lambin (MAASTRO Clinic).

 

Van Blitterswijk gaat leiding geven aan een onderzoeksproject om nieuwe weefsels te ontwikkelen op basis van de intrinsieke zelforganiserende capaciteit van (stam)cellen. In het project worden nieuwe platforms voor celculturen ontwikkeld en wordt het mechanisme van zelforganisatie nader onderzocht. Deze kennis wordt vervolgens in het lab toegepast met de ontwikkeling van alvleesklierweefsel (eilandjes van Langerhans), hypofyseklieren en muis blastocysten (een embryonaal ontwikkelstadium).


Lambin gaat met zijn team onderzoek doen naar een innovatieve behandelmethode voor patiënten met uitgezaaide longkanker. De nieuwe behandelwijze is gebaseerd op een combinatie van immuuntherapie, radiotherapie en een innovatief medicament. Met name patiënten die lijden aan complexe vormen van uitgezaaide longkanker zouden baat kunnen hebben bij de nieuwe ontwikkeling. De nieuwe therapie werkt als volgt: de radiotherapie vernietigt tumorcellen in de primaire tumor in de longen. Door de kapotgemaakte tumorcellen wordt het immuunsysteem geactiveerd, dat op zijn beurt uitgezaaide tumorcellen in de rest van het lichaam kan opruimen.


De Advanced Investigator Grants worden door de European Research Council uitgereikt aan gevestigde, toonaangevende wetenschappers die zeer innovatief, vernieuwend onderzoek doen.

Lees ook

  • Het Societal Impact Project

    Het Societal Impact Project stimuleert de autonome motivatie van studenten om te werken aan maatschappelijk relevante problemen. Een van de onderwerpen dit jaar is vaping.

    societal impact project biomedical sciences
  • Vaccinatiepromotiebeleid voor COVID-19

    Twee onderzoekers van de Universiteit Maastricht spelen een sleutelrol bij het vertalen van onderzoek naar aanbevelingen voor het vaccinatiebeleid voor COVID-19: Timo Clemens, universitair hoofddocent health policy and governance, en Inge van der Putten, universitair docent bij de vakgroep Health...

    Timo Clemens and Inge van der Putte
  • Het vernieuwd curriculum van Healthcare Policy, Innovation and Management

    De Authentieke Professionele Taken van het masterprogramma zijn verankerd in het curriculum, maar de programma-coördinatoren vinden het wel belangrijk dat studenten aan hun eigen pad kunnen werken. Dat gebeurt door electives of keuzeblokken aan te bieden en personaliseer je een deel van je opleiding...

    HPIM electives