Twee prestigieuze Europese beurzen voor Clemens van Blitterswijk en Philippe Lambin
Twee hoogleraren van UM/Maastricht UMC+ ontvangen de meest prestigieuze Europese onderzoeksbeurs voor individuele onderzoekers: een ERC Advanced Investigator Grant, goed voor een bedrag van ruim 2,5 miljoen euro. Het gaat om universiteitshoogleraar prof. dr. Clemens van Blitterswijk (MERLN) en prof. dr. Philippe Lambin (MAASTRO Clinic).
Van Blitterswijk gaat leiding geven aan een onderzoeksproject om nieuwe weefsels te ontwikkelen op basis van de intrinsieke zelforganiserende capaciteit van (stam)cellen. In het project worden nieuwe platforms voor celculturen ontwikkeld en wordt het mechanisme van zelforganisatie nader onderzocht. Deze kennis wordt vervolgens in het lab toegepast met de ontwikkeling van alvleesklierweefsel (eilandjes van Langerhans), hypofyseklieren en muis blastocysten (een embryonaal ontwikkelstadium).
Lambin gaat met zijn team onderzoek doen naar een innovatieve behandelmethode voor patiënten met uitgezaaide longkanker. De nieuwe behandelwijze is gebaseerd op een combinatie van immuuntherapie, radiotherapie en een innovatief medicament. Met name patiënten die lijden aan complexe vormen van uitgezaaide longkanker zouden baat kunnen hebben bij de nieuwe ontwikkeling. De nieuwe therapie werkt als volgt: de radiotherapie vernietigt tumorcellen in de primaire tumor in de longen. Door de kapotgemaakte tumorcellen wordt het immuunsysteem geactiveerd, dat op zijn beurt uitgezaaide tumorcellen in de rest van het lichaam kan opruimen.
De Advanced Investigator Grants worden door de European Research Council uitgereikt aan gevestigde, toonaangevende wetenschappers die zeer innovatief, vernieuwend onderzoek doen.
Lees ook
-
Sid Penders helpt kinderopvangorganisaties in Zuid-Limburg om gezonde praktijken te implementeren. Als alumnus van Gezondheidswetenschappen/Global Health en PhD-kandidaat monitort en evalueert Sid een lerend netwerk van kinderopvangorganisaties. De aangesloten organisaties bundelen hun krachten en leren van elkaar op het gebied van gezonde praktijken en gezond beleid. Deze best practices worden geïmplementeerd in kinderopvangorganisaties om de kwaliteit van de zorg voor kinderen in hun eerste ontwikkelingsjaren te verbeteren.
-
Het totale aantal studenten aan de Universiteit Maastricht zal dit jaar waarschijnlijk nog licht toenemen tot ruim 23.000. Vanwege een daling van het aantal nieuwe studenten – de instroom – met naar schatting 3%, vlakt die groei wel af. Ook de verhouding tussen Nederlandse en internationale studenten stabiliseert: onder de nieuwe lichting neemt het aandeel Nederlandse studenten iets toe. Nog steeds komt een groot deel van de studenten uit de ‘eigen’ Euregio, ruim 50% van de studenten is afkomstig uit het gebied binnen een straal van 100 kilometer van Maastricht.
-
Professor Rob Bauer, hoogleraar Finance van de Maastrichtse School of Business and Economics en houder van de Peter Elverding leerstoel, is de winnaar van de Greening Finance Prijs 2024. Deze prestigieuze prijs is uitgereikt door de Universiteit Oxford.