Twee cardiologie-onderzoekers in de prijzen
Twee Maastrichtse onderzoekers wonnen onlangs prestigieuze prijzen op het grootste congres ter wereld over hartfalen: Heart Failure 2016 van de European Society of Cardiology. De twee arts-onderzoekers dr. Ward Heggermont en dr. Mark Hazebroek vielen met hun onderzoek in de prijzen op het vier dagen durende congres in Florence met ruim zesduizend deelnemers.
Ward Heggermont kreeg de eerste prijs in de categorie Basic Research. Hij vond een klein functioneel RNA-fragment, microRNA-146a, dat een rol speelt bij het inefficiënt worden van het energiemetabolisme in het falend hart. Een van de kenmerken van een falend hart is een aangepast energiemetabolisme. Dit betreffende micro-RNA blijkt een enzym in de citroenzuurcyclus (DLST) te onderdrukken; een bevinding die na verder bevestigend onderzoek een aangrijppunt kan zijn voor de behandeling van hartfalen in de toekomst.
Dr. Mark Hazebroek sleepte de tweede plaats in de wacht van de Young Investigator Award van de European Society of Cardiology. Hazebroek is betrokken bij het onderzoek naar genetisch afwijkingen bij patiënten met een vergroot hart. Hij heeft deze patiënten vergeleken met een groep patiënten in een voorstadium van een vergroot hart, ook wel verminderde hartpompfunctie genoemd. Hieruit bleek dat genetische afwijkingen in zowel het voorstadium als het vergrootte hart kunnen leiden tot hartritmestoornissen en overlijden op vroege leeftijd. Dit heeft mogelijk gevolgen voor preventieve maatregelen, zoals bijvoorbeeld een cardiale defibrillator (ICD) implantatie.
Beide onderzoekers werken onder leiding van prof. dr. Stephane Heymans in Maastricht, binnen de research school CARIM.
Lees ook
-
In aanloop naar de Europese verkiezingen zijn er zorgen over de staat van democratie en rechtsstaat in Europa. In Nederland is het een zorg die rond de formatietafel hangt. Polen leek lange tijd dezelfde kant op te gaan als Hongarije, maar sinds de verkiezingen van afgelopen oktober lijkt daar het tij gekeerd. De belangrijkste les die we van Polen kunnen leren? Democratie wordt niet gemaakt in het stemhokje, maar op straat.
-
Al met al zullen maar weinig mensen bij het lezen over de boerenprotesten gedacht hebben ‘dit is goed nieuws voor de EU.’ En toch zouden de boerenprotesten dat best eens kunnen zijn.
-
De Europese verkiezingen staan voor de deur. Democratie in de EU heeft tekortkomingen, maar het ontbrak de afgelopen decennia in de EU vooral aan politiek debat. Het is goed dat dit aan het veranderen is.