Twee cardiologie-onderzoekers in de prijzen

Twee Maastrichtse onderzoekers wonnen onlangs prestigieuze prijzen op het grootste congres ter wereld over hartfalen: Heart Failure 2016 van de European Society of Cardiology. De twee arts-onderzoekers dr. Ward Heggermont en dr. Mark Hazebroek vielen met hun onderzoek in de prijzen op het vier dagen durende congres in Florence met ruim zesduizend deelnemers.

 

Ward Heggermont kreeg de eerste prijs in de categorie Basic Research. Hij vond een klein functioneel RNA-fragment, microRNA-146a, dat een rol speelt bij het inefficiënt worden van het energiemetabolisme in het falend hart. Een van de kenmerken van een falend hart is een aangepast energiemetabolisme. Dit betreffende micro-RNA blijkt een enzym in de citroenzuurcyclus (DLST) te onderdrukken; een bevinding die na verder bevestigend onderzoek een aangrijppunt kan zijn voor de behandeling van hartfalen in de toekomst.

Dr. Mark Hazebroek sleepte de tweede plaats in de wacht van de Young Investigator Award van de European Society of Cardiology. Hazebroek is betrokken bij het onderzoek naar genetisch afwijkingen bij patiënten met een vergroot hart. Hij heeft deze patiënten vergeleken met een groep patiënten in een voorstadium van een vergroot hart, ook wel verminderde hartpompfunctie genoemd. Hieruit bleek dat genetische afwijkingen in zowel het voorstadium als het vergrootte hart kunnen leiden tot hartritmestoornissen en overlijden op vroege leeftijd. Dit heeft mogelijk gevolgen voor preventieve maatregelen, zoals bijvoorbeeld een cardiale defibrillator (ICD) implantatie.
Beide onderzoekers werken onder leiding van prof. dr. Stephane Heymans in Maastricht, binnen de research school CARIM.

Lees ook