Symposium “Onbezorgd Smullen, KAN dat NOG?”
Een unieke samenwerking tussen wetenschappers en horecaprofessionals. Wat werkt er wel en niet in de praktijk. Twee jubilerende organisaties ontmoeten elkaar op het scherpst van de snede.
Gezondheidseffecten en de veiligheid van ons voedsel zijn een belangrijk gespreksthema geworden. Social media meldden onlangs dat top-kok Ferran Adrià van El Bulli, de wereldberoemde ‘reageerbuis-kok’ die hemelse smaken kon toveren uit een simpel spruitje, verdachte, ziekmakende smaakstoffen en andere toevoegingen gebruikte. Maar ook in de natuur, bij de boeren, telers en kwekers zijn er zorgwekkende ontwikkelingen: zware metalen vervuiling, antibiotica-gebruik, CO2 en methaan uitstoot, om er maar een paar te noemen. Al deze berichten leiden tot vele vragen, ook aan de kok in het restaurant of aan de keukenmanager in de zorginstelling.
Kloppen de verdachtmakingen en angstmakerij wel? Kun je nog gewoon een lekkere maaltijd eten zonder zorgen? Of met volle teugen genieten als je zintuigen je vertellen dat iets heerlijk en ook nog gezond is? Moeten wij in de toekomst kweekvlees en andere alternatieven gaan eten?
Op 16 december a.s. organiseren de jubilerende Universiteit Maastricht (40 jaar) en Les Tables Maastricht (20 jaar) een gezamenlijk symposium waarin professoren en professionals op het gebied van (gezonde) voeding met elkaar het gesprek aan gaan over het thema “Onbezorgd smullen, kan dat nog?”. Tijdstip: 9.00 – 16.00 uur, locatie School of Business and Economics, Tongersestraat 53, Maastricht.
Top-koks, professoren en vertegenwoordigers van het Voedingscentrum nemen de uitdaging aan om in begrijpelijke taal te spreken over vlees, vis en groenten, de angstig makende nieuwtjes daaromtrent en hoe je desondanks gewoon lekker kunt koken en smullen
Enkele sprekers zijn:
* Frank Fol, Mastercooks of Belgium
* Dennis van der Meer, Restaurant O
* Hans van Wolde, CHEF kok Beluga**
* Dr. Lisette Brink, Voedingscentrum
* Peter Klosse, ‘smaak-professor’ en lector Zuyd Hogeschool
* Prof. Dr. Harry Aiking, Vrije Universiteit Amsterdam
* Prof. Dr. Johan Verreth, Wageningen University & Research
* Prof. Dr. Mark Post, Universiteit Maastricht
* Prof. Dr. Fred Brouns, Universiteit Maastricht
Dit symposium is bedoeld voor iedereen die over voeding praat in zijn/haar werkomgeving: chefs, restaurateurs, koks, zorg managers, artsen, natuurgeneeskundigen, diëtisten, voedingsdeskundigen, voedingsconsulenten, gewichtsconsulenten, pers, bloggers.
Meer informatie over het symposium vindt u op http://mintonline.org/event-onbezorgd-smullen.asp. Het symposium is een vervolg op het zeer succesvolle “Gif op mijn Bord” dat in 2015 plaats vond en waarvan diverse educatieve opnamen op YouTube te bewonderen zijn.
Lees ook
-
Nienke Verstegen, onderzoeker bij De Forensische Zorgspecialisten, heeft onderzoek gedaan naar agressie binnen de forensische zorg en impact hiervan op patiënten en medewerkers. Op 6 juli 2023 promoveert zij aan de Maastricht University met haar proefschrift ‘Hurt people hurt people. Characteristics and impact of inpatient aggression in forensic mental health care’
-
Patiënten die vanwege een ernstige COVID-19-infectie in het ziekenhuis zijn opgenomen, vertonen naderhand geen aanwijzingen voor hersenschade door de ziekte. Dat blijkt uit een uitgebreide studie onder leiding van Universiteit Maastricht.
-
Door de Westerse leefstijl met een hoog vetgehalte in voeding in combinatie met weinig beweging, kampen steeds meer mensen in Nederland met overgewicht of zelfs obesitas. Dit zorgt voor een verhoogd risico op diabetes type II. Wat is hieraan te doen buiten een gezondere leefstijl? Het antwoord komt uit onverwachte hoek: rillen van de kou!