10 december 2020

Studententeam wint zilver in iGEM wedstrijd

Een team van 13 UM studenten, heeft dit jaar een zilveren medaille gewonnen in de prestigieuze iGEM competitie in de synthetische biologie. Het team, onder leiding van Dr. Erik Steen Redeker, bestaat uit 11 studenten van het Maastricht Science Programme, een van Biomedische Wetenschappen en een van Systeembiologie. UM deed voor de tweede keer mee.

Gedurende ongeveer 9 maanden heeft het UM iGEM team gewerkt aan een oplossing om specifiek de eikenprocessierups te bestrijden. Het idee, genaamd ‘OakShield’ maakt gebruik van zogenaamd ‘silencing RNA’, of siRNA, waarmee heel gericht bepaalde essentiële genen in de rups uitgeschakeld kunnen worden.  Dit siRNA wordt geproduceerd in de E. coli dat op de bladeren gesproeid kan worden. Wanneer de rupsen de bladeren eten, krijgen ze het siRNA binnen waardoor ze zullen sterven. Op genen van andere organismen heeft het siRNA geen invloed, waardoor die er geen last van hebben.

Dit idee heeft in de zomer een internationale prijs gewonnen van Revive & Restore, een organisatie die het gebruik van biotechnologie voor natuurbehoud en biodiversiteit onderzoekt.

Oak processionary caterpillar

De giftige haren van eikenprocessierups veroorzaken veel ongemak voor zowel mens als dier; ernstige jeuk is het meest bekende gevolg. De eikenprocessierups wordt voornamelijk gespot in eiken langs straten in steden, dorpen en steden. De eikenprocessierups wordt ook waargenomen in bosgebieden, maar hier lijkt een biologisch evenwicht te bestaan met zijn natuurlijke vijanden.

Foto door: Kleuske

Door Covid-19 kon er niet optimaal in het laboratorium gewerkt worden, maar ondanks dat heeft het team toch een aantal belangrijke zaken verwezenlijkt! Niet alleen zijn de genetische constructen ontworpen en gemaakt, maar hebben ze ook modellen ontwikkeld, een peer-reviewed iGEM journal gestart en een Youtube kanaal ‘Geneducation’ gemaakt met verschillende educatieve video’s.

Daarnaast hebben ze verschillende contacten en samenwerkingen gehad met teams van over de hele wereld. De studenten hebben hun project voorgesteld door middel van presentaties en een poster, en verdedigd voor een jury op de online conferentie. Dit alles heeft dus geleid tot het winnen van een zilveren medaille!

Heb je vragen over dit project, iGEM in het algemeen of ben je geïnteresseerd om ook deel uit te maken van een iGEM team, stuur dan een mail naar: erik.steenredeker[at]maastrichtuniversity[dot]nl

Het iGEM2020 team