Sofie, onderzoeker Erasmus University Rotterdam

Sofie Schuller, alumna van 2022 van de masteropleiding Occupational Health and Sustainable Work (voorheen gekend als Work, Health and Career) doet momenteel onderzoek naar de arbeidsomstandigheden van 'spookwerkers'. Als voormalig student-ambassadeur voelt Sofie zich nog steeds erg verbonden met de opleiding.

Sofie ging de masteropleiding in met een bachelordiploma psychologie en een specialisatie in stressonderzoek. Sofie: "Ik was op zoek naar een opleiding die me echt kon helpen bij het vinden van een baan. Ik nam contact op met Inge Houkes, de programmacoördinator van Work, Health and Career, en we hadden verschillende open en eerlijke gesprekken over de carrièremogelijkheden met mijn combinatie van diploma's. Dat heeft me overtuigd van mijn keuze om de opleiding te volgen."

Sofie ontdekte al snel dat Occupational Health and Sustainable Work een praktisch programma is met een kleine studentengemeenschap. "Op een gegeven moment werden we gedwongen om uit onze comfortzone te stappen en organisaties zoals bakkerijen, winkels of ziekenhuizen te bezoeken om de werkplek te inspecteren en een rapport te schrijven dat de organisatie daadwerkelijk kon gebruiken. In tegenstelling tot mijn andere studies, die voornamelijk theoretisch waren, voelde ik me als een student-adviseur die kon oefenen wat ik werd geleerd."

Het docententeam probeert alle soorten werknemers op te nemen in de inhoud van het programma, van bouwvakkers tot leraren. Er is echter een gebrek aan onderzoek naar werknemers in niet-standaard werkgelegenheid. Dit tekort inspireerde Sofie om haar carrièrekeuze te maken.

Op dit moment werkt Sofie als onderzoeker aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze heeft haar eigen project over de arbeidsomstandigheden van zogenaamde 'ghost workers'. Dit zijn oproepwerknemers die via digitale platforms taken uitvoeren zoals datareiniging, codering en het classificeren van inhoud. "Veel dingen waar we dagelijks mee omgaan, zoals spraakbesturing, zouden niet werken zonder deze groepen werknemers. Maar niemand weet echt iets over hen, laat staan dat ze zich bekommeren om hun gezondheid en welzijn." Sofie voert nu onderzoek uit dat nuttige inzichten moet opleveren voor de European Research Council over hun arbeidsomstandigheden. Omdat de EU deze arbeidsmarkt wil reguleren, zal Sofie's input worden gebruikt om nieuw beleid te creëren dat aansluit bij de behoeften van de werknemers. "Interessant genoeg wil niet elke ghost worker een gestandaardiseerd model van werkgelegenheid. Dit doet ons nadenken over een meer vrije vorm van werkgelegenheid, waarbij een ghost worker nog steeds wordt beschermd en verzorgd."

Sofie heeft wat advies voor studenten die overwegen om Occupational Health and Sustainable Work te volgen. "Veel bachelorstudenten zoeken naar de perfecte match voor een masterprogramma. Als je geïnteresseerd bent in Occupational Health and Sustainable Work, raad ik aan om gewoon je studieachtergrond en eigen perspectief naar het programma te brengen. Zowel studenten als docenten waarderen dat. En weet dat welke graad je ook combineert met het programma, er mensen zijn die op zoek zijn naar jouw combinatie van expertise."

Wat betreft studeren aan Maastricht, heeft Sofie nog steeds goede herinneringen. "UM is een ontzettend gastvrije omgeving voor internationale studenten, ik heb me nooit alleen gevoeld en kon contact leggen met Nederlandse medestudenten."

 

sofie-schuller_dsf8707.jpg

Lees ook

  • Professional growth the European way

    Many former students have fond memories of time spent abroad during their degree, whether they spent a semester in Italy or went to Latvia for an internship. Stays abroad are possible for university staff as well, for example, as part of YUFE Staff Development Programmes.

    YUFE staff
  • Protestacties aan de Universiteit Maastricht 2025 - Update 1

    Vanochtend zijn pro-Palestijnse demonstranten begonnen met een protestactie bij de rechtenfaculteit. Daarbij blokkeren ze de ingangen van het faculteitsgebouw. De UM is in gesprek met de demonstranten. De UM-insteek is helder: we geven ruimte aan demonstraties waar dat kan, en willen tegelijk de...

    Logo UM
  • Protestacties aan de Universiteit Maastricht 2025 - Update 2

    Sinds het begin van de middag is het gebouw van de rechtenfaculteit weer volledig toegankelijk. Tussen 13.30 en 14.00 uur zijn de pro-Palestijnse demonstranten aanwezig geweest bij de ingang van het faculteitsgebouw van FASoS. Het is onzeker of er nog verdere acties op stapel staan. De UM-insteek...

    Logo UM