Slimme ideeën van studenten beloond

Wat hebben een radiostation, ondersteuning bij psychische problemen, een spullenbibliotheek, een app die alle universitaire activiteiten in kaart brengt en een schaakclub met elkaar gemeen? Het zijn de vijf ideeën die de finale bereikten van The Student Idea Competition. Het Student Project Team van de Universiteit Maastricht organiseert jaarlijks deze prijsvraag om zo het studentenleven in Maastricht te verbeteren.

Ze zijn behoorlijk zenuwachtig, de finalisten die hun idee mogen pitchen voor een jury, bestaande uit Pascal Breuls, directeur van het Student Services Centre, Nick Bos, vicevoorzitter van de UM en Ivanna Vinnicsuk, medewerker onderwijsontwikkeling. Die jury wacht een lastige taak, want de ideeën verschillen hemelsbreed van elkaar. Florian Bohr, die de spits mag afbijten, noemt zichzelf een ‘podcast-nerd’. Hij is bezig met het ontwikkelen van een radiostation/podcastplatform over het studentenleven. Via een oproep op Facebook heeft hij dertig mensen verzameld die willen meewerken. De uitzendingen zullen de beeldvorming over studenten en de UM positief beïnvloeden, verwacht Bohr.

podcast
Florian Bohr

Luisterend oor

Julia Bacci Aggio en Meriam Zimmer hebben een plan bedacht om medestudenten te helpen die kampen met psychische problemen. Dat zijn er steeds meer, volgens Julia. Het project Heart tot Heart biedt hen een luisterend oor via ‘peer to peer’ contact. In een later stadium willen de initiatiefnemers ook evenementen gaan organiseren en een coachingsysteem introduceren.

Schaakclub

Schaaktrainers Laurids Stockert en Christopher Brooker houden een warm pleidooi voor een universitaire schaakclub. Als ze winnen, besteden ze het prijzengeld aan tien schaakborden, een ruimte waar gespeeld kan worden en een demonstratiebord. “Door middel van een schaakclub zetten we de studenten van de UM op de kaart”, meent Stockert. “Zo versterken we ook het intellectuele imago van de universiteit.”

schaken
Laurids Stockert en Christopher Brooker

Diversiteit

Van weer heel andere orde is het idee Loclist: een app die universiteitsbreed evenementen onder de aandacht brengt en waarmee studenten punten kunnen verdienen als ze buiten hun eigen faculteit iets ondernemen. “Goed voor de diversiteit en de collectieve UM-identiteit”, menen de initiatiefnemers, Javier Baez Garcia en Albert Mhangami. Voor de eerste fase van Loclist is € 1000 nodig, de totale kosten van de app bedragen een veelvoud van dit bedrag.

De spullen die Elisa Etrari aanbiedt via de Library of Things (LoT), zijn allemaal verzameld door middel van crowdfunding of dankzij giften. “Er zijn heel veel aardige mensen in Maastricht”, vindt Elisa. Met de LoT, een ‘spullenbibliotheek’, wil ze een brug slaan tussen studenten en inwoners van de stad. Dat moet lukken, denkt de Italiaanse, zeker nu de LoT zijn intrek heeft genomen in het Werkhuis. Iedereen kan er spullen komen inbrengen of gratis lenen. Elisa: “Een duurzame oplossing als je op zoek bent naar iets wat je niet zo vaak nodig hebt.”

loclist
Albert Mhangami en Javier Baez Garcia

Connectie

Na de pitches gaat de driekoppige jury in beraad, terwijl de deelnemers stoom afblazen met een drankje en een stuk vlaai. “Wij vinden het belangrijk om te horen welke initiatieven er onder studenten leven”, licht Pascal Breuls het doel achter de Student Idea Competition  toe. “Daar zitten genoeg vatbare ideeën bij, die het waard zijn om te worden uitgevoerd. De UM wil daar met deze competitie graag een financiële impuls aan geven.”

winnaar
Winnaar Eilisa Etrari met Library of Things

Dit jaar zijn er drie prijzen beschikbaar, heeft de jury besloten. De derde prijs, € 100, gaat naar Maastricht Student Radio. Een goed uitgewerkt idee, dat in samenwerking met de internationale studentenvereniging Kaleido zeker potentie biedt, aldus de jury. Heart to Heart krijgt de tweede prijs en daarmee € 200. Plus de toezegging dat de UM meedenkt over het beschikbaar stellen van een ruimte voor de ‘consulten’. Winnaar van de Student Idea Competition wordt de Library of Things, die € 400 mee naar huis mag nemen. “Een mooi, actueel initiatief dat aansluit bij het strategisch programma van de UM”, zegt Breuls. “In de toekomst kan de LoT wellicht worden uitgerold in andere buurten. Zo ontstaat er nog meer connectie tussen studenten en overige stadsbewoners. Dit project kan uitgroeien tot iets groots.”

Meyke Houben (tekst), Thomas Devine (photography)

Lees ook

  • Alisa verhuisde op 17-jarige leeftijd van Moskou naar Nederland om eerstejaars bachelorstudent Regenerative Medicine and Technology (RMT) te worden. De avontuurlijke geest van Alisa drijft haar steeds naar gloednieuwe ervaringen, zoals de RMT bacheloropleiding en haar hobby Tribal Fusion dansen.

  • Maak kennis met Lillianne Evertsz, wiens reis van het hbo naar het hoger onderwijs veerkracht belichaamt. Aanvankelijk uitgedaagd door hoge collegegelden, leken Lillianne's dromen van universitair onderwijs onbereikbaar, totdat ze een beurs ontving. Deze steun stelde haar in staat om haar gewenste...

  • In de komende maanden deelt de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences op Instagram tips over hoe je gezonder kan leven. Niet zomaar een verzameling van tips, wel gebaseerd op lopende onderzoeken binnen onze faculteit. Initiatiefnemers van dit idee zijn Lieve Vonken en Gido Metz, promovendi...

Meer nieuws