Sid Penders - een lerend netwerk van kinderopvangorganisaties
Sid Penders helpt kinderopvangorganisaties in Zuid-Limburg om gezonde praktijken te implementeren. Als alumnus van Gezondheidswetenschappen/Global Health en PhD-kandidaat monitort en evalueert Sid een lerend netwerk van kinderopvangorganisaties. De aangesloten organisaties bundelen hun krachten en leren van elkaar op het gebied van gezonde praktijken en gezond beleid. Deze best practices worden geïmplementeerd in kinderopvangorganisaties om de kwaliteit van de zorg voor kinderen in hun eerste ontwikkelingsjaren te verbeteren.
Aanmoedigen van gezond gedrag kan ziekten voorkomen. Het specialisatietraject “Preventie en Gezondheid” in de bacheloropleiding Gezondheidswetenschappen werkt aan gedragsverandering en het stimuleren van mensen om naar hun gezondheid te kijken. Sid: “Ik geloof dat het voorkomen van een ziekte beter is dan het genezen ervan. Het publiek ziet gezondheid op de lange termijn vaak over het hoofd, waardoor het interessant is om gezondheidsinterventies te formuleren die mensen kunnen helpen om kleine veranderingen te maken die een impact hebben op hun gezondheid en toekomstige leven.” Sid's huidige onderzoeksproject ligt duidelijk in het verlengde van zijn bacheloropleiding en kijkt naar gezondheidsinterventies voor onze jongste doelgroep.
In het lerende netwerk van kinderopvangorganisaties werkt Sid aan gedragsveranderingen bij pedagogisch medewerkers en ouders. Een pluspunt van zijn werk is dat hij af en toe zijn bureau kan verlaten en kan samenwerken met belanghebbenden uit verschillende disciplines.
Trendbreuk
De toename van ongelijkheid op gezondheidsgebied - zoals obesitas, armoede en onderwijsproblemen - is een hardnekkig probleem in Zuid-Limburg. Deze ongelijkheid is een probleem dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Om de trend te doorbreken is GGD-Zuid Limburg een regionaal samenwerkingsverband aangegaan met onder andere Universiteit Maastricht als kenniscentrum. Sid: “De trend doorbreken betekent inzetten op preventie in verschillende levensfasen. Ik richt me op onze jongste generatie en evalueer de uitkomsten van het leernetwerk en de effectiviteit van gezondheidsinterventies in de kinderopvang. Kinderopvang is de ideale plek om te focussen op de gezondheid van kinderen van 0-4 jaar en door kinderen te helpen gezonde gewoonten aan te leren, bereiken we ook veel ouders. Het was geweldig om te zien dat aanbieders van kinderopvang ondersteuning wilden, wat aantoont dat ze bereid zijn om aan gezondheid en preventie te werken.”
Een speeltuin gevuld met best practices
Die interventies variëren van het drinken van water in plaats van frisdrank, stimuleren van lichaamsbeweging, bevorderen van bescherming tegen de zon en het creëren van omgevingen waarin iedereen zich veilig voelt. Sid: “Als we voor deze onderwerpen beleid maken dat alle kinderopvangorganisaties kunnen gebruiken, kunnen hun medewerkers vertrouwen op evidence-based informatie om hun werk te verbeteren en gezond gedrag en gezonde gewoonten bij kinderen verder te normaliseren. Dat vergt niet altijd veel inspanning. Kleine veranderingen kunnen ook een grote impact hebben; een voorbeeld is een kinderopvang die een zonnebrandpompje aan een muur vlakbij de deur heeft bevestigd als geheugensteuntje om te controleren of kinderen zonnebrand nodig hebben op een zonnige dag. Ze deelden hun tip met het netwerk en anderen namen het idee snel over.”
Sid volgt en evalueert het werk van het leernetwerk. “Ik doe vragenlijstonderzoeken, interviews en observaties in korte cycli. In eerste instantie doen we geen grondige analyse, maar kijken we naar de ruwe resultaten. Dit kost niet veel tijd en we kunnen relatief snel feedback geven aan de betrokken organisaties - dat wil zeggen binnen een maand of twee.” Het algehele succes wordt gemeten aan de hand van een vragenlijst over een reeks gezondheidsgerelateerde onderwerpen, waaronder voeding en lichaamsbeweging.
Het ‘Spring Mee!’ magazine
De ideeën van het netwerk hebben geleid tot de creatie van een magazine, “Hop on Board” (Nederlands: Spring Mee!). Het staat vol met praktische tips die medewerkers in de kinderopvang meteen kunnen toepassen. Het eerste nummer, over gezonde voeding, was een groot succes. “De volgende keer verdiepen we ons in leuke manieren om lichaamsbeweging te stimuleren,” zegt Sid. Bekijk het magazine voor meer informatie en inspiratie.
Gezonde veranderingen zijn kinderspel
De komende jaren zal Sid de samenwerking tussen kinderopvangorganisaties en andere organisaties in het leernetwerk verder monitoren en evalueren. Hij zal kinderopvangorganisaties blijven helpen met het delen van best practices en het aanreiken van mogelijke interventies die ze kunnen gebruiken. “Deze interventies moeten aanvoelen als standaardwerk, niet als iets extra's om te doen. We moeten veranderingen zo praktisch en eenvoudig mogelijk doorvoeren. Medewerkers van kinderopvangcentra zijn mensen vol creativiteit en ideeën. Het is ons werk om hen te ondersteunen bij het opvoeden van gelukkige, gezonde kinderen.”
Lees ook
-
Twee wetenschappers van Universiteit Maastricht (UM) krijgen een Vidi-beurs van €850.000,- voor hun onderzoeksprojecten. Dat heeft subsidieverstrekker NWO donderdag bekendgemaakt.
-
Op 15 oktober ontving professor Piet van den Brandt de MUMC+-penning, als blijk van waardering voor zijn verdiensten gedurende bijna 40 jaar.
-
Dit jaar bestaat de opleiding Geneeskunde (Faculty of Health, Medicine and Life Sciences) 50 jaar.