Samenwerken voor impact

Het Centre for European Research in Maastricht (CERiM) is een interdisciplinair onderzoeksinstituut dat synergiën creëert en gezamenlijke projecten en evenementen stimuleert op het gebied van Europese politiek en internationale betrekkingen, Europees recht en bestuur, en Europese geschiedenissen. CERiM werkt vaak samen met Maastricht University (UM) Campus Brussel , de interfacultaire gemeenschapshub van de UM voor onderwijs en onderzoek. Terwijl CERiM de expertise heeft over veel EU-gerelateerde onderwerpen, heeft UM Campus Brussel de faciliteiten en het netwerk om ervoor te zorgen dat deze expertise niet binnen de universiteit blijft, maar wordt gedeeld met studenten, beleidsmakers en iedereen die geïnteresseerd is in EU-aangelegenheden.

Workshops

UM Campus Brussel helpt CERiM met het communiceren van expertise naar een breder publiek via workshops. “CERiM is ontstaan ​​als een initiatief van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid (FoL) van de UM om juridische trainingen voor professionals te organiseren. Op deze manier probeerden ze de kloof tussen de academische wereld en het professionele leven te dichten. De Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen (FASoS) sloot zich aan bij het initiatief omdat we op zoek waren naar diezelfde overbrugging op het gebied van Europese zaken. Met de hulp van Campus Brussel kunnen we evenementen organiseren in het hart van de EU, wat onze zichtbaarheid en bereik vergroot”, legt Giselle Bosse, mededirecteur van CERiM, uit.

“Voor Campus Brussel zochten we naar manieren om enerzijds studenten en onderzoekers en anderzijds beleidsmakers met elkaar te verbinden. Zo zijn we uitgegroeid tot een platform voor het organiseren van activiteiten die een groot bereik hebben. Wij hebben de faciliteiten en het netwerk om de zichtbaarheid en impact van UM-onderzoekers te vergroten”, stelt Paul Stephenson, mededirecteur van UM Campus Brussel.

“Een van de grootste projecten die we momenteel hebben lopen is het RELAY-project. Niet alleen FASoS en FoL werken hier samen aan, maar UM Campus Brussel coördineert het project. RELAY is een Jean Monnet-netwerkproject dat tot doel heeft het proces van Europese integratie tastbaarder te maken en de burgers er nauwer bij te betrekken. De 'headline ambities' van de huidige Europese Commissie vormen het uitgangspunt (een Europese Green Deal, een economie die werkt voor mensen, een digitaal Europa dat iedereen ten goede komt, bevordering van onze Europese manier van leven, een sterker Europa in de wereld, een nieuwe impuls voor de Europese democratie)”, legt Giselle uit. “Dit tastbaar maken van de EU gebeurt meestal via workshops, die Campus Brussel helpt organiseren. Zo gaf Hylke Dijkstra een workshop over chemische aanvallen en bio terrorisme en hoe de EU hier tegenaan kijkt, georganiseerd door Campus Brussel”, vult Paul aan.

Campus Brussel biedt ondersteuning bij advies over programma-ontwerp, het vinden van geschikte sprekers, beheer van inschrijvingen, aanmaken van webpagina's, coördinatie met lokale leveranciers, technische assistentie ter plaatse, boeking van hotels en catering. De Campus helpt ook bij het presenteren, promoten en adviseren van door een faculteit geleide activiteiten en het proactief verspreiden van onderzoek.

Impact

CERiM en UM Campus Brussel blinken afzonderlijk uit in het creëren van impact. In april 2019 organiseerde CERiM het Maastricht Debate. Lijsttrekkers van de Europese politieke partijen betraden het podium van het Theater aan het Vrijthof om hun standpunten duidelijk te maken als mogelijk toekomstig voorzitter van de Europese Commissie. Het evenement was uitverkocht en werd gestreamd naar een groot scherm op het Vrijthof in Maastricht, dat bruiste van studenten en locals die geïnteresseerd waren in Europese aangelegenheden. De lokale gemeenschap kon gedurende de dag deelneman aan diverse nevenevenementen.

Naast dit populaire evenement organiseert CERiM regelmatig zogenaamde Jean Monnet-lezingen, die toegankelijk zijn voor het publiek en vaak via livestreams worden uitgezonden om een ​​breder, niet-gespecialiseerd publiek te bereiken. “Onlangs hebben we bijvoorbeeld Vicevoorzitter van de Europese Commissie, Margrethe Vestager, ontvangen. Bovendien hebben we gastcolleges verzorgd van de commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij, Virginijus Sinkevičius, en Massouda Jalal, de eerste en enige vrouw in de geschiedenis van Afghanistan die deelnam aan de Afghaanse presidentsverkiezingen”, zegt Giselle.

Het recente compendium van Campus Brussel inventariseert alle onderzoeksoutput die is gegenereerd dankzij workshops die op de Campus worden georganiseerd. De serie 'What's up, EU?', gewijd aan leren en discussiëren over kwesties die hoog op de agenda van de Europese Unie staan is een geliefd onderdeel. “Het doel van de serie is om de UM te informeren over ontwikkelingen in en rond het EU-beleid, met een focus op kwesties die universiteiten nauw aangaan, en om de UM-gemeenschap uit te nodigen na te denken over hoe deze ontwikkelingen hen kunnen beïnvloeden. Voor de lezingen nodigen we EU-beleidsmakers en belanghebbenden uit om een ​​onderwerp te presenteren waar ze aan werken. UM-medewerkers, studenten en externe partners kunnen al hun vragen stellen”, legt Paul uit.

EU building

Podcasts

Naast het creëren van impact via evenementen, proberen UM Campus Brussel en CERiM een groot publiek te bereiken via podcasts. UM Campus Brussel organiseert twee podcastreeksen: ‘Fireplace Talks’ en ‘Stories from Brussels’. “In de 'Fireplace Talks' debatteren onderzoekers, beleidsmakers en alumni over belangrijke kwesties en beleidsuitdagingen voor de Europese Unie. Om de 30e verjaardag van de ondertekening van het Verdrag van Maastricht te vieren, waren de ‘Fireplace Talks’ gewijd aan acht beleidsterreinen die in het verdrag zijn vastgelegd. De podcastreeks 'Stories from Brussels' daarentegen heeft tot doel mensen uit verschillende UM-gemeenschappen die in Brussel wonen en werken met elkaar te verbinden en persoonlijke ervaringen te delen. Daarnaast bespreken ze belangrijke kwesties binnen academisch onderzoek en ervaringen binnen hun professionele leven”, vermeldt Paul.

CERiM runt een zeer populaire podcastserie samen met de door studenten geleide Maastricht Diplomat. “Hier tonen we het onderzoek van CERiM-leden, variërend van onderwerpen als de toekomst van de wereldhandel tot digitale soevereiniteit, de klimaattransitie van de EU of de Russische oorlog tegen Oekraïne. Het zou geweldig zijn als CERiM en UM Campus Brussel zouden kunnen samenwerken bij het maken van podcasts”, zegt Giselle.

Giselle is erg dankbaar voor de samenwerking met Campus Brussel: “Samen met Campus Brussel kunnen we evenementen organiseren in het hart van de EU, waardoor Europees onderzoek in Maastricht zichtbaarder wordt voor een breed Europees en internationaal publiek, inclusief EU-beleidmakers.”

 

Door: Eva Durlinger

Foto door: Joey Roberts

Lees ook

  • Wat betekent het om te wonen, werken, ondernemen en leven in een stad en regio met een internationale universiteit. Wat merk je ervan en wat heb je er eigenlijk aan? We vroegen het aan Marcell Ignéczi. Hij kwam naar Zuid-Limburg om te studeren aan het Department for Knowledge Engineering van de...

  • Als patiënt in een ziekenhuis zie je dagelijks veel verschillende gezichten aan je bed: een verpleegkundige die je bloeddruk meet, een arts of verpleegkundig specialist die jou informeert over het zorgplan en een voedingsdeskundige die jou voorziet van het juiste eten en drinken. Hoewel al deze...

  • Wat betekent het om te wonen, werken, ondernemen en leven in een stad en regio met een internationale universiteit. Wat merk je ervan en wat heb je er eigenlijk aan? We vroegen het aan Maastrichtenaar Stefan Vrancken (50). Stefan werkt als toegevoegd notaris, maar duikt in de tijd die hij daarnaast...

Meer nieuws