Rubiconbeurzen voor vier UM-onderzoekers

UM-onderzoekers Valentina Carraro (FASoS), Bart Spronck (FHML), Els van der Ven (FHML) en Erik Vrij (MERLN) hebben van onderzoeksfinancier NWO een Rubiconbeurs gekregen. Deze beurs geeft veelbelovende startende wetenschappers de mogelijkheid internationale onderzoekservaring op te doen. In totaal ontvangen in deze toekenningsronde 21 wetenschappers een beurs. Valentina Carraro gaat met haar beurs gedurende 24 maanden onderzoek doen aan het Ludwig Boltzmann Institute of Human Rights in Oostenrijk, Bart Spronck aan het Department of Biomedical Engineering van Yale University in de VS, Els van der Ven aan de Mailman School of Public Health van Columbia University in de VS, en Erik Vrij aan het  Institute of Molecular Biotechnology of the Austrian Academy of Sciences (IMBA), Koo Lab, in Oostenrijk.

Wat zijn de onderzoeksthema’s van de vier UM-onderzoekers?

Valentina Carraro
Binnen de Verenigde Naties bestaan er momenteel twee mechanismen voor het evalueren van mensenrechtenverplichtingen binnen staten. Dit project onderzoekt in welke mate deze twee mechanismen complementair zijn en in hoeverre ze de naleving van mensenrechtenverplichtingen van staten stimuleren.

Bart Spronck
Verstijving van bloedvaten door suikerziekte leidt uiteindelijk tot hartfalen. Spronck ontwikkelt een opstelling om zieke bloedvaten buiten het lichaam bloot te stellen aan een kloppende bloeddruk. Met de meetgegevens hieruit maakt hij computermodellen om versnelde vaatverstijving bij suikerziekte te bestuderen.

Els van der Ven
De rol van etniciteit in verschillende stadia van psychose in New York State.  In Europa hebben etnische minderheidsgroepen een hoger risico op psychose en een negatiever ziektebeloop met meer dwangbehandelingen. Dit project wil etnische verschillen in verschillende stadia van psychose onderzoeken in de Verenigde Staten, een plek waar ongelijkheid en racisme hoogtij vieren.

Erik Vrij
In het lab kunnen stamcellen aangezet worden om mini-organen vormen, maar hoe deze cellen dit precies doen is nog onduidelijk. In dit onderzoek wordt een nieuwe genetische screeningtechniek gebruikt om ieder gen te testen op zijn functie hierin.

Rubiconbeurzen

Wetenschappers kunnen met hun financiering uit Rubicononderzoek doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf (max. 24 maanden). De Rubicon is de rivier die Julius Caesar overstak in 49 v. Chr., voorafgaand aan de zegereeks die leidde tot zijn beroemde uitspraak ‘veni, vidi, vici’. NWO koos Rubicon in 2005 als naam voor het persoonsgerichte programma dat een bijdrage wil leveren aan het behoud van talentrijke, reeds gepromoveerde onderzoekers voor de wetenschap. NWO ontving in deze ronde 79 aanvragen voor de Rubiconsubsidie. De 22 onderzoekers die een beurs krijgen, gaan naar de Verenigde Staten, Zwitserland, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nieuw Zeeland, Canada, Australië, Denemarken en Finland. Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière.

Bezoek voor uitgebreide informatie over de Rubiconbeurzen de NWO website.

Lees ook

  • Alisa verhuisde op 17-jarige leeftijd van Moskou naar Nederland om eerstejaars bachelorstudent Regenerative Medicine and Technology (RMT) te worden. De avontuurlijke geest van Alisa drijft haar steeds naar gloednieuwe ervaringen, zoals de RMT bacheloropleiding en haar hobby Tribal Fusion dansen.

  • Maak kennis met Lillianne Evertsz, wiens reis van het hbo naar het hoger onderwijs veerkracht belichaamt. Aanvankelijk uitgedaagd door hoge collegegelden, leken Lillianne's dromen van universitair onderwijs onbereikbaar, totdat ze een beurs ontving. Deze steun stelde haar in staat om haar gewenste...

  • In de komende maanden deelt de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences op Instagram tips over hoe je gezonder kan leven. Niet zomaar een verzameling van tips, wel gebaseerd op lopende onderzoeken binnen onze faculteit. Initiatiefnemers van dit idee zijn Lieve Vonken en Gido Metz, promovendi...

Meer nieuws