Reactie CvB op akkoord over bezuinigingen onderwijs

Het akkoord dat de regeringspartijen en een deel van de oppositiepartijen hebben gesloten over de begroting van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap betekent nog steeds een zware opgave voor het hoger onderwijs met hier en daar een mogelijk lichtpunt. In het akkoord is het totale bezuinigingsbedrag voor onderwijs en onderzoek van 2 miljard euro teruggebracht tot ruim 1,2 miljard. Het is goed dat de langstudeerboete van tafel is. En het lijkt erop dat ons krachtige signaal is geland om rekening te houden met het grote belang van internationaal onderwijs en onderzoek in Limburg. Dat is een belangrijke en echt positieve stap. Maar hóe daar rekening mee wordt gehouden, is nog niet duidelijk.  En als deze aangepaste begroting definitief wordt, dan krijgt de wetenschap in Nederland nog steeds voor een half miljard euro harde klappen. 

 

Er is nog op dit moment nog geen complete duidelijkheid over de precieze impact van het akkoord voor de UM. We zullen zo snel mogelijk in kaart brengen wat de financiële gevolgen van de nieuwe onderwijsbegroting voor de UM zijn, net zoals we dat eerder deden. 

Voor de maatregelen van het kabinet om het aantal internationale studenten terug te brengen, zal de onduidelijkheid langer duren. Inmiddels is wél duidelijk dat de Kamer per amendement van de regering vraagt regio’s zoals Limburg daarbij te ontzien. Maar níet duidelijk is hoe dat precies wordt ingevuld. De nieuwe Wet Internationalisering in Balans (WIB) zal die duidelijkheid moeten geven. Het kabinet wil de wet in het eerste kwartaal van 2025 vaststellen, al gaf de minister in het laatste debat aan dat dat mogelijk weer vertraging oploopt.  

Een goede invulling van die wet, met maatwerk per instelling en regio, is cruciaal. Internationaal talent is hard nodig voor het werk in Limburg en daarbuiten. We moeten er met z’n allen voor zorgen dat bezuinigingen of een stringente WIB dat niet in de weg gaat staan. Dat betekent dat we ons ook komende maanden zullen blijven inspannen om ons onderwijs en onderzoek op topniveau te houden. Dat kan alleen als alle Nederlandse universiteiten kunnen blijven meedraaien in een internationale omgeving.

Afgelopen tijd hebben heel veel UM-medewerkers en -studenten hun grote zorgen geuit over de toekomst van het onderwijs en onderzoek in Nederland en aan de UM. We zijn erg blij met die gedeelde zorg en de inspanningen om het tij te keren. We voelen ons bovendien enorm gesteund door alle werk van anderen om het belang van regionaal maatwerk voor internationalisering op de kaart te zetten. Zonder de inzet van provincie, gemeenten, collega-instellingen en bedrijfsleven was het niet gelukt om de Haagse toezegging voor dat maatwerk te krijgen. 

Dat we er nog lang niet zijn, blijkt wel nu er nog steeds een ernstige bezuinigingsopgave ligt. We hopen dat jullie net als wij de energie hebben en houden om te blijven vechten voor toponderwijs en -onderzoek, in Limburg en daarbuiten. 

Lees ook