Raadslid Vanessa LaPointe: “Je hoeft geen doorgewinterde politicus te zijn om bij de Universiteitsraad te komen.”

Dr. Vanessa LaPointe werkt als universitair hoofddocent. Onderdeel van die baan is ook haar werk voor de Universiteitsraad. “Ik zag altijd mogelijke verbeterpunten om de universiteit een betere plek te maken. Als lid van de Universiteitsraad kan ik daar nu echt aan bijdragen.” Hoe ervaart LaPointe haar rol als raadslid? En hoe combineert ze dit met haar andere werk? Wij spraken haar erover.

Waarom ben je lid geworden van de Universiteitsraad?

“Ik zag regelmatig verbeterpunten op de universiteit, maar wist niet hoe ik die kon aankaarten. Dankzij de Universiteitsraad kan ik nu zaken bij het bestuur bespreekbaar maken. De directie staat altijd open voor onze visie; er ontstaan vaak constructieve discussies en ze nemen onze input echt mee. Dat vind ik mooi om te zien.

Daarnaast leer ik als raadslid veel over wat er speelt binnen de universiteit en in het land, bijvoorbeeld over beleid en budgetten. Verder is het een fijne groep medewerkers en studenten binnen de Universiteitsraad om mee samen te werken. Er heerst een informele sfeer en we leren veel van elkaar. Ook om die reden doe ik dit werk nu al voor het vierde jaar op rij.”

“Iedereen die geeft om de universiteit en geïnteresseerd is in wat er speelt, kan een goed raadslid zijn. Als lid van de Universiteitsraad kun je de universiteit echt een betere plek voor jezelf en anderen maken."

Hoe ging de verkiezing voor de Universiteitsraad in zijn werk?

“Je hoeft geen doorgewinterde politicus te zijn om je kandidaat te stellen. Dat ben ik zelf ook zeker niet. Een collega vroeg of ik me wilde aansluiten bij haar partij in de Universiteitsraad. Dat sprak me aan, dus stelde ik me kandidaat. De Universiteitsraad is namelijk altijd op zoek naar gemotiveerde mensen om een eigen partij te starten of zich bij een bestaande partij aan te sluiten. Campagne voeren en aanplakbiljetten met mijn gezicht ophangen was gelukkig niet nodig. Ik werd ook zonder dat alles gekozen als raadslid.”

Hoe combineer je de Universiteitsraad met je andere werk?

“Dat is goed geregeld. Mijn afdeling wordt gecompenseerd voor de dag per week die ik aan de Universiteitsraad besteed. Dat maakt het goed te combineren; het werk voor de Universiteitsraad is niet iets extra’s wat nog bovenop je andere werk komt. Gemiddeld kost de Universiteitsraad me ongeveer 7,5 uur per week, inclusief de voorbereiding voor vergaderingen.

De vergaderingen vinden altijd binnen kantoortijden plaats, niet in de avonden. Daardoor kun je het ook goed combineren met een gezin of een sociaal leven. Soms lees ik stukken in de avonden, maar dat is zeker geen vereiste.”

De Universiteitsraad, met raadslid Vanessa LaPointe in de tweede rij, derde van rechts.

Group photo of the UM University Council 2024

Zou je anderen aanraden om raadslid te worden?

“Ja, absoluut. Iedereen die geeft om de universiteit en geïnteresseerd is in wat er speelt, kan een goed raadslid zijn. Als lid van de Universiteitsraad kun je de universiteit echt een betere plek voor jezelf en anderen maken. In september doe ik dit werk al 4 jaar. Ik had het niet willen missen. Het is mooi om te zien hoe medewerkers en studenten binnen de Universiteitsraad samenwerken om iets te bereiken.

Twijfel je nog of je je kandidaat wilt stellen? Sluit een keer aan bij een publieke vergadering. Onze agenda en documenten zijn openbaar. Je bent van harte welkom om een keer mee te kijken en zo te ervaren of een raadslidmaatschap iets voor jou kan zijn.”

Stel jezelf verkiesbaar voor de Universiteitsraad

Van 10 t/m 14 maart kun je je kandidaatstellen voor de Universiteitsraad of de Faculteitsraden. Hoe is het om daar als academisch staflid, OBP’er of student lid van te zijn? In deze rubriek laten we leden aan het woord over hun functie als raadslid.

Wil jij ook meebeslissen over belangrijke beleidsvragen binnen de UM? Stel jezelf dan verkiesbaar. Misschien word jij dan een van de gezichten in de nieuwe Universiteitsraad. Heb je nog vragen? Die kun je stellen aan Teun Dekker, voorzitter van de Universiteitsraad. Op 27 februari van 14.00 tot 15.00 uur zit hij klaar om te sparren via Teams.

Tekst: Romy Veul

Lees ook

  • Het vernieuwd curriculum van Healthcare Policy, Innovation and Management

    De Authentieke Professionele Taken van het masterprogramma zijn verankerd in het curriculum, maar de programma-coördinatoren vinden het wel belangrijk dat studenten aan hun eigen pad kunnen werken. Dat gebeurt door electives of keuzeblokken aan te bieden en personaliseer je een deel van je opleiding...

    HPIM electives
  • Wie is er geïnteresseerd in wetenschap?

    Het UM Supermarktlab is een interdisciplinair educatief concept waarmee kinderen kennismaken met voedselinnovatie, gezondheid en duurzaamheid, én leren hoe je complexe, actuele vraagstukken vanuit verschillende perspectieven kunt benaderen. 

    Kokerelli
  • Onderzoeksinstituut METRO stopt op 1 mei 2025

    Na meer dan 30 jaar succesvol Europees, vergelijkend en internationaal onderzoek te hebben gestimuleerd aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, stopt Maastrichts Europees instituut voor Transnationaal Rechtswetenschappelijk Onderzoek (METRO) op 1 mei 2025 met zijn activiteiten. 

    Institute for Transnational Legal Research - METRO