Publicatie deelonderzoek ‘Aansprakelijkheid voor het laten werken met Chroom-6’
Onderzoeksinsituut METRO (in samenwerking met collega’s van de rechtenfaculteit van Maastricht University) heeft het deelonderzoek ‘WP9: Aansprakelijkheid voor het laten werken met Chroom-6’ uitgevoerd in opdracht van het RIVM. Het rapport is sinds vandaag hier beschikbaar.
Klik hier om het rapport als PDF te downloaden.
Het RIVM heeft onderzocht wat de mogelijke effecten voor de gezondheid zijn voor (ex-) medewerkers van het Ministerie van Defensie na gebruik van chroom-6 en Chemical Agent Resistant Coating (CARC). In het deelonderzoek dat METRO heeft uitgevoerd worden de juridische kaders behandeld waarmee in een concreet geval kan worden beoordeeld of er sprake is van aansprakelijkheid. Tevens wordt onderzocht welke schade voor vergoeding in aanmerking komt en welke procedure eventueel zou moeten worden gevolgd.
In het deelrapport worden o.a. de volgende vragen beantwoord:
-
Is Defensie aansprakelijk voor gezondheidsschade bij (oud-)medewerkers?
-
Hebben (oud-)medewerkers recht op schadevergoeding?
-
Kan een eis tot schadevergoeding verjaren?
-
Hebben nabestaanden recht op smartengeld of schadevergoeding?
-
Wanneer naar de rechter?
Meer informatie over dit ‘Gezondheidsonderzoek gebruik gevaarlijke stoffen bij Defensie; POMS, chroom-6 en CARC’ is te vinden op een speciale RIVM website.
Lees ook
-
Rechtbanken gebruiken steeds vaker digitale tools in strafzaken. Via een videoverbinding kunnen verdachten hun proces 'bijwonen'. Dit wakkerde de nieuwsgierigheid van Christina Peristeridou aan: hoe kan effectieve participatie worden bereikt in een virtuele setting?
-
Met het invoeren van een nieuw kiesstelsel wil de Nederlandse regering de regionale verbinding tussen kiezers en gekozenen versterken. Dat is terug te vinden in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. Maar wat weten we over dit plan? Volgens docent-promovenda Nora Vissers verrassend weinig. In een recente publicatie in het Nederlands Juristenblad neemt zij de ideeën kritisch onder de loep en wijst ze op fundamentele risico’s en knelpunten. Bovendien zijn naar aanleiding van Vissers’ publicatie Kamervragen ingediend. Zijn de plannen haalbaar, of niet?
-
Op 10 december ontving Francesco Mauri de Maastricht Consulates Prize on EU Law 2024 voor de beste masterscriptie over EU-recht aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Maastricht. Deze prestigieuze prijs, ter waarde van €1.000, bekroont academische uitmuntendheid en innovatie op het gebied van EU-recht.