Promoveren in de kunsten − nu mogelijk in Maastricht

Promoveren in de kunsten is nu ook mogelijk in Limburg. Dat kan in MERIAN, een samenwerking op het gebied van artistiek onderzoek tussen Zuyd Hogeschool, Universiteit Maastricht en de Jan van Eyck Academie. MERIAN (de Maastricht Experimental Research In and through the Arts Network) is een omgeving waarin geselecteerde PhD-kandidaten vanuit alle kunst- en wetenschappelijke disciplines een promotietraject in ‘Maastrichtse stijl’ artistiek onderzoek kunnen doen.

“De MERIAN werkgroep waarin alle partners zitting hebben, is heel blij met het genereuze besluit van de Universiteit Maastricht om haar promotiereglement aan te passen. Daarmee is promoveren in de kunsten in Zuid-Limburg mogelijk gemaakt,” aldus Ruth Benschop, hoofd van de MERIAN werkgroep.

MERIAN gaat in het komende academische jaar van start als een ruimte voor gezamenlijk onderzoek dat zich tussen maken en denken afspeelt. Promovendi ontwikkelen innovatieve onderzoeksstijlen waarbij ze de krachten en kwetsbaarheden van kunst en wetenschap met elkaar combineren. Hun onderzoek gaat in op maatschappelijke kwesties die relevant zijn in de Euregio Maas-Rijn. Deze samenwerking tussen de Universiteit Maastricht, Zuyd Hogeschool en de Jan van Eyck Academie bouwt op bestaande expertise in de onderzoeks-, kunst- en hogeronderwijsnetwerken in Maastricht. De specifieke Maastrichtse stijl van ‘onderzoek in en door de kunsten’ is probleemgericht, methodologisch vernieuwend en gericht op interdisciplinaire thema’s die zinvol kunnen worden onderzocht met behulp van kunst en wetenschap.

MERIAN is een samenwerking tussen:

Voor meer informatie over MERIAN, contacteer Ruth Benschop, head of the MERIAN working group and lector Arts, Autonomy and the Public Sphere via: Ghislaine.boere@zuyd.nl.

Lees ook