In gesprek met het NOS Journaal

Professor Onno van Schayck over zijn rookreducerend fornuis in India

Onlangs sprak professor Onno van Schayck (CAPHRI/FHML) in het NOS Journaal over het project Exhale uit het Health in Slums programma dat hij mede heeft opgezet. In India wordt veelal binnenshuis gekookt op brandhout en dat is schadelijk voor de gezondheid. Jaarlijks overlijden daardoor een half miljoen mensen.

Van Schayck en projectpartners ontwikkelden een rookreducerend fornuis dat ervoor zorgt dat de rook niet in huis blijft hangen, maar wordt afgevoerd. Nederland en India hebben in het project van Nederlandse universiteiten en Indiase ziekenhuizen geïnvesteerd.

Naar aanleiding van dit project werd Onno van Schayck verzocht zitting te nemen in de Global Commission on Pollution and Health, initiatief van The Lancet en de VN. Het eindrapport van deze commissie wordt 19 oktober a.s. gepubliceerd in een speciale uitgave van The Lancet.

Correspondent Joeri Boom maakte de opnames ter plekke in de sloppenwijken van de Indiase miljoenenstad Bangalore. Klik hier voor het fragment in de uitzending (minuut 9.09 - 12.09).

Bekijk ook de TED-talk die Prof. Onno van Schayk in 2014 hield tijdens TEDx Binnenhof.

Lees ook

• De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek heeft dr. Marieke Hopman en dr. Guleid Jama financiering toegekend voor hun nieuwe onderzoeksproject CHILD-WAR.

• YUFE is thrilled to announce that its student program, the YUFE Student Journey, evolves into OpenYUFE, enabling students to apply all year long.

• Hij omschrijft zichzelf als ‘een redelijk rationeel wezen’. Wanneer hij woorden als ‘genieten’, ‘liefde’ of ‘eenzaam’ al in de mond neemt, corrigeert hij zichzelf onmiddellijk: “Nouja, liefde, groot woord. Laten we zeggen dat mijn affiniteit met de universiteit tot bloei kwam in Maastricht.” Na 25...