Professor Onno van Schayck over zijn rookreducerend fornuis in India
Onlangs sprak professor Onno van Schayck (CAPHRI/FHML) in het NOS Journaal over het project Exhale uit het Health in Slums programma dat hij mede heeft opgezet. In India wordt veelal binnenshuis gekookt op brandhout en dat is schadelijk voor de gezondheid. Jaarlijks overlijden daardoor een half miljoen mensen.
Van Schayck en projectpartners ontwikkelden een rookreducerend fornuis dat ervoor zorgt dat de rook niet in huis blijft hangen, maar wordt afgevoerd. Nederland en India hebben in het project van Nederlandse universiteiten en Indiase ziekenhuizen geïnvesteerd.
Naar aanleiding van dit project werd Onno van Schayck verzocht zitting te nemen in de Global Commission on Pollution and Health, initiatief van The Lancet en de VN. Het eindrapport van deze commissie wordt 19 oktober a.s. gepubliceerd in een speciale uitgave van The Lancet.
Correspondent Joeri Boom maakte de opnames ter plekke in de sloppenwijken van de Indiase miljoenenstad Bangalore. Klik hier voor het fragment in de uitzending (minuut 9.09 - 12.09).
Bekijk ook de TED-talk die Prof. Onno van Schayk in 2014 hield tijdens TEDx Binnenhof.
Lees ook
-
The Young Universities for the Future of Europe (YUFE) alliance is proud to spotlight the crucial role of the YUFE Student Forum in shaping the future of inclusive, accessible, and high-quality European education.
-
Van 3 december 2024 tot 13 januari 2025 kun je meedingen naar de YERUN Open Science Awards 2024! YERUN nodigt onderzoekers en medewerkers van de aangesloten universiteiten van harte uit om hun inzending in te dienen.
-
Dat Stephan Smeekes op zijn 41e hoogleraar Econometrie werd, betekent niet dat iedere persoon met een handicap dat zal lukken. “Iedereen is anders, iedere handicap ook.” Hij ziet zichzelf dan ook niet als een ambassadeur voor gehandicapte wetenschappers. “Maar als mijn verhaal anderen inspireert, is dat zeker mooi.” Een gesprek met een zeer nuchtere wetenschapper met een groot onderwijshart, die van zijn ouders leerde om niet bij de pakken neer te zitten en vooral in oplossingen te denken.