Prof. dr. Olaf Sleijpen nieuwe president van De Nederlandsche Bank (DNB)
De Universiteit Maastricht feliciteert Prof. dr. Olaf Sleijpen met zijn nieuwe functie bij De Nederlandsche Bank (DNB). Sleijpen wordt per 1 juli de nieuwe president van DNB.
Op aanbevelen van de raad van commissarissen van DNB heeft minister Eelco Heinen van Financiën Sleijpen vrijdag voorgedragen voor benoeming bij koninklijk besluit. Sleijpen, sinds begin 2020 lid van de DNB-directie, volgt Klaas Knot op, die sinds 2011 president is van DNB.
Sleijpen ziet de benoeming als een grote eer: “Onder leiding van Klaas Knot heeft DNB een solide reputatie opgebouwd. Ik wil hierop voortbouwen en DNB met betrokkenheid gaan leiden. Met ruimte voor vernieuwing, samen met onze medewerkers, met de financiële sector en met nationale en internationale partners. En altijd met oog voor veranderende economische en maatschappelijke omstandigheden. Ik kijk ernaar uit om daar met volle overtuiging aan bij te dragen.”
Over Olaf Sleijpen
Prof. dr. Olaf C.H.M. Sleijpen (1970) is sinds 1 februari 2020 lid van de directie van DNB en verantwoordelijk voor Monetaire Zaken. In deze rol is hij belast met economisch beleid en onderzoek, financiële stabiliteit, financiële markten, betalingsverkeer en marktinfrastructuur en statistiek. Eerder bekleedde hij diverse leidinggevende posities binnen DNB, waaronder als divisiedirecteur Toezicht Verzekeraars, Toezicht Beleid en Toezicht Pensioenfondsen.
Voor zijn terugkeer naar DNB in 2011 werkte Sleijpen onder meer bij pensioenfonds ABP en pensioenuitvoerder APG. Tussen 2001 en 2004 was hij adviseur van de toenmalige president van de Europese Centrale Bank (ECB), Wim Duisenberg.
Sleijpen studeerde economie aan de Universiteit Maastricht en promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 2007 is hij parttime hoogleraar European Economic Policy aan de Universiteit Maastricht.
Bron: De Nederlandsche Bank
Foto: © DNB
Lees ook
-
SBE-onderzoekers betrokken bij NWO-onderzoek naar de rol van de pensioensector in de duurzaamheidstransitie
SBE-hoogleraren Lisa Brüggen en Rob Bauer maken deel uit van een nationaal, door NWO gefinancierd initiatief dat onderzoekt hoe Nederlandse pensioenfondsen de overgang naar een duurzame samenleving kunnen versnellen. Het project van € 750.000 heeft als doel om pensioenbeleggingen af te stemmen op de...
-
Europa: gewapend met eensgezindheid
De Europese plannen om de militaire capaciteit te vergroten zijn controversieel; niet zozeer de vraag of, maar vooral de vraag hoe. Hoogleraren Sophie Vanhoonacker en Rob Bauer van de Universiteit Maastricht verschillen van mening over hoe optimistisch we hierover kunnen zijn.
-
Onzichtbare beschermers: hoe bacteriën uit de natuur allergieën kunnen voorkomen
In deze video vertelt Niels van Best hoe bacteriën uit de natuur het immuunsysteem bij jonge kinderen kunnen versterken.