Prijzen uitgereikt tijdens opening van het academisch jaar
De Edmond Hustinx prijs voor de wetenschap, die jaarlijks wordt uitgereikt tijdens de opening van het academisch jaar aan een veelbelovende jonge UM-onderzoeker, is gewonnen door Bart van Grinsven, universitair docent van het Maastricht Science Programme. De UM Studentenprijs, voor studenten die naast de studie een opmerkelijke maatschappelijke, sociale of culturele prestatie hebben geleverd, ging naar Matthijs Bosveld en Sjim Romme. Met hun programma ‘Mens Achter de Patiënt’ willen ze het empathisch vermogen van zorgverleners verbeteren.
Edmond Hustinxprijs
Dit jaar is de Edmond Hustinx prijs voor de wetenschap toegekend aan een onderzoeker van de Faculty of Humanities and Sciences. Bart van Grinsven imponeerde de jury met zijn wetenschappelijk onderzoek van hoge kwaliteit, gecombineerd met zijn ondernemersgeest om kennis samen met Limburgse bedrijven naar de markt te vertalen. De prijs bedraagt € 15.000,- onderzoeksgeld.
Van Grinsven werkt sinds 2014 aan de Universiteit Maastricht als docent voor het Maastricht Science Programme en onderzoeker op het gebied van ‘smart devices’. Hij richt zich met name op de ontwikkeling van nieuwe (bio) sensorsystemen, voor bijvoorbeeld bloedanalyse. Hij zette de afgelopen jaren diverse samenwerkingsverbanden op tussen studenten van de universiteit en Limburgse bedrijven, wat onder meer leidde tot het winnen van de NWO Top Sector Chemie Studenten Competitie. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het slaan van de brug tussen ‘sciences’ en de regio Zuid-Limburg; ook een belangrijk speerpunt van de UM en de Provincie Limburg. Hij was bovendien betrokken bij acht patentaanvragen, waarvan drie het afgelopen jaar.
UM Studentenprijs
Uit de negentien genomineerden voor de UM Studentenprijs koos de jury Matthijs Bosveld en Sjim Romme. Bosveld studeert Geneeskunde en Romme Gezondheidswetenschappen. Los van elkaar waren ze geraakt door het gebrek aan empathie van zorgverleners, waarover patiënten vaak klagen. Daarom zetten ze het programma ‘Mens achter de Patiënt’ op, waarbij mensen met een handicap of chronische ziekte aan studenten werden gekoppeld. Het ging bij deze ontmoeting niet over de ziekte van de patiënt, maar over de persoon er archter. Bosveld en Romme hebben zich ingezet om hun programma te implementeren in de curricula van hun opleidingen en volgens de jury is hun project een ware eye-opener voor zorgverleners. De prijs bestaat uit een kunstwerk, een geldbedrag van € 1.000,- en een fotoportret van de winnaars in de ‘student hall of fame’ in het bestuursgebouw van de Universiteit Maastricht.
Lees ook
-
Nienke Verstegen, onderzoeker bij De Forensische Zorgspecialisten, heeft onderzoek gedaan naar agressie binnen de forensische zorg en impact hiervan op patiënten en medewerkers. Op 6 juli 2023 promoveert zij aan de Maastricht University met haar proefschrift ‘Hurt people hurt people. Characteristics and impact of inpatient aggression in forensic mental health care’
-
Patiënten die vanwege een ernstige COVID-19-infectie in het ziekenhuis zijn opgenomen, vertonen naderhand geen aanwijzingen voor hersenschade door de ziekte. Dat blijkt uit een uitgebreide studie onder leiding van Universiteit Maastricht.
-
Door de Westerse leefstijl met een hoog vetgehalte in voeding in combinatie met weinig beweging, kampen steeds meer mensen in Nederland met overgewicht of zelfs obesitas. Dit zorgt voor een verhoogd risico op diabetes type II. Wat is hieraan te doen buiten een gezondere leefstijl? Het antwoord komt uit onverwachte hoek: rillen van de kou!