Prestigieuze Europese beurs voor twee UM-onderzoekers
Twee onderzoekers van Universiteit Maastricht (UM) ontvangen een prestigieuze ERC Consolidator Grant van de European Research Council. Daarmee kunnen zij de komende jaren een wetenschappelijk onderzoeksteam opzetten voor studies naar 3D-geprinte modellen van een menselijke nier en naar vrouwelijke gastarbeiders uit Zuid-Europa die in de tweede helft van de 20e eeuw richting Noordwest-Europa kwamen. De Maastrichtse wetenschappers krijgen elk ruim 2 miljoen euro. Hun financiering is onderdeel van het EU Horizon Europe-programma.
Brigitte Le Normand, universitair hoofddocent bij FASoS, heeft de ERC Consolidator Grant gekregen voor haar project 'Vrouwelijke migranten uit het noordelijke Middellandse Zeegebied en werk in het naoorlogse Noordwest-Europa' (FeMMiWork). De gangbare opvatting over naoorlogse migratie in Europa is dat het vooral mannen waren die vanuit Zuid-Europa naar de bloeiende economieën van Noordwest-Europa trokken om er te werken. Deze veronderstelling is echter onjuist - vrouwen maakten 25 tot 30% van deze migranten uit. Desondanks zijn hun bijdragen grotendeels weggevaagd door beleidsmakers en vergeten door onderzoekers die arbeidsmigratie afschilderden als een mannenfenomeen. Deze onoplettendheid heeft geleid tot de misvatting dat de 'vervrouwelijking van migratie' een recente trend is.
De werkervaringen van vrouwen in deze periode werden gevormd door genderverhoudingen. Hun werk was vaak onzichtbaar. Dat kwam niet alleen doordat vrouwen werden geclassificeerd als afhankelijke personen, maar ook vanwege het feit dat veel vrouwen informeel werk deden, zoals huishoudelijke schoonmaakklussen. Om dit scheve beeld te corrigeren, moeten we niet alleen de vrouwen die in fabrieken werkten erkennen”, aldus Le Normand. “We zullen eigenlijk opnieuw moeten definiëren wat telt als arbeidsmigratie, zodat ook informele bijdragen hieronder vallen.”
Om deze leemte op te vullen zal het onderzoeksproject van Le Normand een 'tegenarchief' creëren met behulp van documenten, mondelinge verhalen en ‘creative writing’ om de ervaringen van vrouwelijke migranten uit Italië, voormalig Joegoslavië en Turkije te reconstrueren. Met behulp van een transnationale lens, die de landen van herkomst en bestemming omvat, zal het onderzoek zich in het bijzonder richten op hun leven in Frankrijk en West-Duitsland tussen 1955 en 1985. Brigitte Le Normand wil op deze manier onderzoeken hoe geslacht, etniciteit en nationaliteit hun werk en migratie-ervaringen vormgaven.
Carlos Mota, universitair docent aan het MERLN-instituut (FHML), ontwikkelt nieuwe in vitro modellen om nierziekten te bestuderen. Zijn door de ERC gefinancierde project, NEPHRON genaamd, is gericht op het creëren van een volwaardig in vitro niermodel met behulp van geavanceerde bioprintingtechnologie en kennis van organoïden.
“Ik ben heel enthousiast en dankbaar dat ik mijn onderzoek dankzij deze subsidie kan voortzetten”, zegt Mota. “Ik combineer engineering en biologie om geavanceerde functionele en fysiologische niermodellen te maken. In dit project zal ik verschillende bioprintingtechnieken combineren die de ontwikkeling mogelijk maken van belangrijke structuren zoals bloedvaatjes. Die zijn cruciaal voor het bevorderen van de rijping van nierorganoïden tot geavanceerd in vitro model.
Met het NEPHRON-project verwacht ik ons begrip van het bioprinten van functionele onderdelen van de menselijke nier aanzienlijk te verbeteren. Het verbeterde in vitro model dat wij nastreven is essentieel om de ontwikkeling, ziekte en regeneratie van nieren beter te kunnen bestuderen. Uiteindelijk kan dit onderzoek in de toekomst leiden tot alternatieve behandelingen van nierfalen en de weg vrijmaken voor de mogelijkheid om zelfs volledig functionele organen te bioprinten.”
Lees meer over het werk van Carlos Mota in dit interview.
Lees ook
-
Levende hersenen in een laboratorium en onderzoek naar internetvrijheid. Maar liefst twee wetenschappers van Universiteit Maastricht zijn dit jaar genomineerd voor de Klokhuis Wetenschapsprijs. Breng jij ook je stem uit?
-
Marielle Wijermars en Christian Herff ontvangen dit jaar de KNAW Early Career Award. De Award is bedoeld voor onderzoekers in Nederland die aan het begin van hun carrière staan en die vernieuwende, originele ideeën hebben.
-
Vier Maastrichtse onderzoeksteams gaan van start met hun project dat gefinancierd wordt met een flinke som geld uit de Open Competitie van subsidieverstrekker ZonMw. Daarnaast is een Nijmeegs onderzoeksteam gehonoreerd, waarvan ook Harro van Lente, hoogleraar Science and Technology Studies aan Universiteit Maastricht, deel uitmaakt.